ЦИК наказва Сидеров за скъсаната бюлетина и "герберска клика"

Симона Костадинова 30 октомври 2015 в 11:59 5502 10

Лидерът на Атака ще отнесе две глоби за агитация в изборния ден, а партийната му телевизия - още една.

Това става ясно от вчерашните решения на Централната избирателна комисия (ЦИК). Всички сигнали са подадени от председателя на СЕМ Георги Лозанов.

При първо нарушение на забраната за агитация глобата е от 2 000 до 5 000 лв, а при повторно - от 5 000 до 15 000 лв. Това означава, че Сидеров може да бъде наказан с до 20 000 лв за това, а партийната телевизия с до 5 000 лв. 

Първият сигнал е за това, че в изборния ден Сидеров демонстративно скъса бюлетината за националния референдум, като освен това отправи неприлични призиви към държавния глава Росен Плевнелиев. Затова в решението си ЦИК пише, че Сидеров не само е нарушил забраната за агитация в изборния ден, но и е "накърнил добрите нрави".

Следващият сигнал срещу Сидеров отново е за агитация в изборния ден, но този път път в ефира на партийната телевизия "Алфа". В предаването „Неделя ден Господен“ той не само призовава „хората да подкрепят Атака и да свалят от власт престъпната герберска клика“, но и заявява, „че няма да спазва никакви правила на изборния ден“.

Последния сигнал на СЕМ до ЦИК е срещу агитационни материали, излъчени по телевизия "Алфа" по време на изборния ден. В предаване от 12 до 15 часа водещите и техните събеседници многократно са агитирали за подкрепа на „Атака“ и позиция „не“ на националния референдум, както и срещу ГЕРБ.

Сега от ЦИК трябва да съставят актове за извършените нарушения, а след това областния управител да определи какъв ще бъде размерът на глобите, който Сидеров трябва да плати заради погазването на закона.

Лидерът на Атака има право да обжалва и трите решения на ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!