Из делниците на един луд (6-10 юли)

Тони Филипов, д-р 13 юли 2015 в 13:35 16323 10

Понеделник, 6 юли

Ясо, паликари! Каквото си направиш сам, никой не може да ти го направи. Личното ми усещане е, че този път византийците ще набарат фазата, но то си е техен проблем. Ще видим, бъдещето ще покаже. Засега гърците все още получават повече от нас и живеят по-добре. Софиянски вика, че грък в криза е по-добре от българин при Борисов. „Нашите управляващи са безпомощни и мързеливи и са оставени да се влачат по течението. Най-слабото звено в правителството е премиерът Бойко Борисов, защото знае по-малко от министрите си…” Прав е. Само за това е прав. За много други работи е виновен, ама…

Мен обаче друго ме притеснява. Лошият пример, който дават. Миналата седмица в София кацна самолет на "Луфтханза" със 176 души и без нито един куфар на борда. Освен това и закъсня с около час. Разбирате ли?! Вече и германецът не става за пример. Писна му цяла Европа да се излежава, а той да си скъсват задника от бач. В Европа, на юг от линията „Мажино”, има държави, които само чакат, за да се възползват от гръцкия прецедент. Външният дълг на Испания се мери вече в трилиони и е без малко 100% от БВП-то им. В Италия е къде 1.5 трилиона евро, 140% от БВП. В Португалия се очаква през 2015 да достигне 149% от БВП…

Министър Христо Иванов рекъл пред магистрати в Търново: „Да реформираш съдебната власт, е като да местиш гробище.”

Добрутро, както казвахме едно време на село на откривателите на открити неща. Още когато пое правосъдието го предупредихме: „Реформата в правосъдието е като да местиш гробище – не можеш да очакваш подкрепа отдолу. Тази метафора проф. Георги Димитров употребяваше за европрисъединяването ни. Проф. Танев я употреби за образованието. Може да се употреби и за правосъдието, както и за всяка друга обществена сфера…”

Предупредихме го и за медиите и ще повторим, за да не открива и медийното колело: „Една реформа в правосъдието трябва да разгони първо хората на медийния империалист Пеевски (ДПС) във ВСС, в следствието, в съда, в прокуратурата… И те доброволно ще си сложат главите на дръвника… Но някой друг път.”
Ако ние сме предвиждали нещо, което министърът научи по трудния начин след година блъскане на главата в стената, не би ли трябвало ние да сме министър, не той?

Напред, братя! ПП ”Четвърти километър” ще спаси отечеството! Или поне нас…

Като стана дума за ППЧК, та да ви кажа куриозен случай. В парцала на Пеевски „Шок” некакво говедо, именуемо се журналист, взело фундаментално интервю от Васко Кръпката. Нямаше и да разбера, но читател от Русе бил командировка некъде по селата и там в нужника случайно се зачел… Както и да е. Взел дописката и ми я прати. Та въпросното говедо пита Кръпката: „В интернет пространството се пръкна поредният „уникат” – казва се Стойко Филипов, преподавател по социология в СУ „Кл. Охридски”, председател на най-новата навярно партия „Четвърти километър”. Та мотото на неговата формация е: „Никой не може да ви даде толкова, колкото ние можем да ви обещаем!” Поредният бг-парадокс…”



 Много е тъжно в днешно време да срещаш хора, родени преди  откриването на политическия хумор. Но мисля, че въпросният  драскач не толкова не разбира, колкото се прави на ампав, за  да се хареса на чорбаджията.
 „Слушай, моето момче - казах, - ако живееш достатъчно дълго,  един ден ще разбереш, че дори един репортер не трябва  непременно да бъде мръсно копеле.”

 Анджелина Джоли откупила правата за екранизиране на  бестселъра "Екатерина Велика и Потьомкин” на Саймън  Монтефиори. Щяла да изпълнява ролята на императрицата,  която върти любов с фаворита си Григорий Потьомкин.
 Джоли е подходяща. Тя с любовта няма проблеми. Преди време  клюкарски сайтове писаха, че в Холивуд на Брад Пит му викали  Баджанак Пит... И където и да идел, разни хора му се усмихвали  свойски и го черпели по едно питие... Не знам как е с пиенето.  Защото Екатерина бая е буфкала: Секретарят на саксонският  посланик писал на своя крал: “Тя е винаги пияна, винаги се  олюлява, винаги е в безсъзнателно състояние.”

 Но за другата работа Джоли със сигурност е подходяща. Нали  сама казваше: „Мама ми внуши, че онова, което е под полата, трябва да се използва”. Оня ден четох, че съпругата на Хю Джакман му забранила да работи с Анджелина. Нямала против да гняви на екрана Скарлет Йохансон и някои други филмови партньорки, но не и Джоли.
Екатерина е имала много любовници. Един от тях, камерхер Монс, бил екзекутиран от Петър І. В присъдата се казвало: “Държавният престъпник Монс се осъжда на смърт заради намеса в работи, непринадлежащи нему.”
Набили го на кол, а после му отрязали главата и я сложили в стъкленица със спирт. Петър заповядал да поставят в стаята на Екатерина. Когато донесли главата, Екатерина казала на придворните: “Ето, господа, до какво води придворните развратът!”

Обърках се. Това беше за Екатерина I. Карай…

Вторник, 7 юли

Патриарх Неофит се срещнал с лидера на КНСБ и стигнали до извода, че работата през почивните дни отдалечава българите от Бога. Събота и неделя били отредени от Господ за духовно и физическо възстановяване.
Доколкото съм чел, Господ не е бил на петдневна седмица. Щото ако е бил… Господ създал първо светлината, земята, небето, водата, растенията, животните. И видял, че всичко това е хубаво и на шестия ден създал човека. Какво щеше да стане, ако в петък си беше рекъл дай утре да си почина и да оставя човека за понеделник?! Не ми отговаряйте, само си помислете колко петъчни работи сте оставили неизпълнени…

Извън чисто теологичния спор обаче напълно подкрепяме патриарха. Не всичко на този свят е работа. Още през 2006 г. папата призова да не се уморяваме. Позовавайки се на средновековния мистик Св. Бернар от Клерво, Светият отец предупреди колко е опасен работохолизмът. Тогава много се ядосахме на нашия патриарх, че не се сеща да ни дава такива мъдри съвети. Слава Богу, доживяхме. И националният ни мързел вече ще има теологично оправдание и църковна защита…

С обикновените хора едва ли ще има проблем. Малкото, които още не са разбрали, че с работа не се забогатява, лесно ще ги убедим да не се преуморяват. Така, де, да не сме японци, та да правим кароши… Но с правителството ще е проблем. Така се е разработило… Бойко нямало да почива, а на министрите отпускал по една седмица. И хората като видят тоя пример… Българите, не знам дали и другите народи са така, много се влияят от примера на управляващите. Те така се научиха и да крадат поголовно. Подражанието, мимезисът, както казват на село, е най-древният начин за предаване на опит и знание.

Качеството на живота е в пряка връзка със свободното време. Може да си много богат, да имаш много власт, но кел файда, ако бачкаш по 20 часа седем дена в седмицата. Всъщност, той се е коригирал. В началото на юни каза: „Аз работя някъде около 20 часа на ден.” Ние тогава го попитахме кога мисли. И вероятно си е взел бележка, защото е намалил малко работата. Дали в полза на мисленето, не се наемам да кажа. В петък ще съобщи ново работно време: „Работя от 7 до 22 часа…” Което прави само 15 часа.

Ало, пенсиите!

„Да си говориш сам всъщност е полезно”, съобщава „Новинар” откритието на некои си психолози. Те провели експеримент с 20 души, които накарали да търсят определена стока в супера. Веднъж я търсели мълком и втори път като повтаряли на глас името й. Оказало се, че докато си говорят, изпълняват задачата по-лесно. Разговорите със себе, твърдят учените, помагат да организираме собствените си мисли, да осмислим предизвикателствата и стъпките за преодоляването им. Да не говорим, това от мен, че остана и единственият начин да общуваш с умен човек…
Обаче учените изрично подчертават, че това с повтарянето на името на стоката има смисъл само ако знаеш какво търсиш. Ако не знаеш и да му повтаряш името, нема полза.

Оня ден в един голям магазин наблюдавах две бабета, които пазаруваха научно. Барнати бабета, на едното косата синя, като на американските пенсии, на другото червена. Едното чете марките кисело мляко на рафта, другото сверява нещо в един таблет. Преди това същия номер го направиха на щанда с пилетата. Та тази с таблета отхвърли шест марки кисело мляко и накрая препоръча една от по-неизвестните. Не се сдържах, учтиво ги заговорих. И знаете ли какво се оказа? Тази с таблета била „продуктов консултант” на другата. На екрана на таблета имаше една таблица, в която са изредени почти всички марки кисели млека и срещу всяка пише колко живи клетки има. То не са точно клетки, наричат се колонии-образуващи елементи (КОЕ). Показва реалният брой живи бабалюги в млякото. Най-добрите млека са с по 9000. А тия евтините, дето вие ги вземате, са с по 20-30. И си мислите, че ядете кисело мляко… Да, ама в него я нема бабалюгата, дето прави млякото кисело и българско. Те всъщност са две, но не знам защо винаги се споменава само Lactobacillus bulgaricus и се неглижира Streptococcus thermophilus. Двете са в симбиотична връзка и ферментацията не е възможна без някоя от тях. Както и да е. Бабетките имаха таблица и за пилетата, в която гледаха кои производители колко вода инжектират, таблици за маслата, за сиренето… Таблицата с опасните „Е”-та се подразбира от само себе си.

Ето как изглеждаше таблицата за маслата на бабетата. Разгледайте я, много е полезна.

"ЦАПК-Прогрес" в комбина с "Контракс" печели поръчката за поддръжка на софтуерните продукти на държавната администрация. Контрактът е за 58 млн. лв. Оказва се, че фирма "ЦАПК-Прогрес" печели всеки подобен договор в последните 15 г., пише „Капитал”. Като се почне от правителството на Готски, когато Калчев подписва първия договор, та до днес. През това време се смениха маса правителства, но абонаментът на "ЦАПК-Прогрес" си остава. Собственик на фирмата е Пламен Матеев, за когото успях да разбера само, че е виден масон, майстор от софийската ложа „Асен Златаров“. Което може да означава, че във всеки кабинет е имало поне по един влиятелен масон. Включително и в правителството на Борисов. Казвам, че може, а не че непременно е така…

Сряда, 8 юли

„Труд”: „Наследникът на Варуфакис дебютира в Брюксел: Евклид разочарова с орална презентация.”
„Орална презентация”… Правилното е да се каже устна. В смисъл, че нищо написано не им е дал, а само им е говорил. Но, ако се каже устна, няма да се получи внушение за свещенодействието, което предстои гръцките управляващи да направят на западните си кредитори, което внушение се постига с „орална”. Така, де, никой не казва „устна любов”!

Но какво да се прави, такива са обществените очаквания. Из мрежите разнасят подписа на Евклидис под някакъв документ за облекчаване на гръцкия дълг. На много гърци им заприличал на фалос и виждат в това лоша поличба за това, което ги чака.

Подписът на Евклидис. При желание човек наистина може да види и стилизиран фалос.
Пък германският евродепутат Манфред Вебер, шеф на групата на ЕНП в ЕП, вика на Ципрас: "Северната ви граница е България. Знаете какви са условията, в които хората там живеят. Как всъщност бихте могли да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че Гърция не може да понесе повече съкращения?”
Няма как да ни обясни. Това никой не може да го обясни.

„Болна катеричка сама отиде при ветеринар”, съобщава „Труд”. И не само това, ами отишла директно при нужния ѝ лекар – специалиста по дребни животни. В нашите болници човек не може да намери нужния му специалист, та камо ли животно. Но явно във Финландия, където се е случила горната случка, нещата не стоят така.

Четвъртък, 9 юли

На заседание на МС обсъждали клипа с полицаите, дето бият двама подпийнали младежи. Впечатли ме позицията на премиера. Основното му възмущение е от липсата на професионализъм: „Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!... Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм… Въведете си… критерии спортно-технически.”

Напълно е прав. Не е въпросът, че бият, а че бият непрофесионално!

Вика на Бъчварова: „Ще се опитват да ти казват: „Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме“, но трябва това да се приключи…” Какво нещо е позицията. Позицията променя позицията. Когато беше главен секретар говореше различно: „Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле. …Дъжд, сняг, жега - те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар.”


Никога не питайте полицай колко е часът. Не знаете колко е изнервен.
„Брюксел даде тласък на съдебната реформа”, пише „Сега”. Не! Брюксел не е дал тласък. Никой не може да даде тласък на съдебната реформа у нас, дори и Брюксел. Просто министър Иванов поревал малко на рамото на Катрин Дей, генерален секретар на ЕК. И тя рекла, че подкрепя действията на министъра. Което нищо не значи. Той и Борисов обяви, че го подкрепя, пък какво от това… Видяла го, че е отчаян и му е дала малко морална подкрепа, нищо повече…

На 9 и 10 юли в Люксембург се проведе заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в ЕС за обсъждане на регламента на бъдещата служба на европейския прокурор. Позицията на България, одобрена на заседание на МС в сряда, е, че не сме съгласни европейската прокуратура да ни рови из къщните работи, да ни разследва измамите с еврофондове и източването на ДДС.

Питам се защо българските власти се страхуват от европейските прокурори?

Питам се друг път…

Снимка на гръцки пенсионер, който седи на тротоара и плаче като малко дете, а край него са разхвърляни лични карти, спестовни книжки и други ненужни в момента в Гърция хартийки, обиколи света, пише ABC news.



 Това комай е единственият начин една пенсия да обиколи  света. Помня, че през 1996 г., когато фалира TSB, една  българска пенсия така обиколи света. Само че нашата, за  разлика от гръцката, не ревеше. Седеше на една кашпа  пред банката и гледаше сърцераздирателно. Но не ревеше.
 „Когато банките фалират, тези, които гладуват, рядко са  банкерите”. Когато държавите фалират, тези, които  гладуват, никога не са политиците…

 Пък в чешкия град Пилзен е задържан велосипедист, в  кръвта на който са открити 5,42 промила алкохол, което  докторите считат за смъртоносна концентрация. По този  повод РИА Новости припомня рекордите: поляк с 13,74  промила, руснак с 12 промила и 67-годишен българин от  Пловдив с 9,14 промила.
Случаят с българина го помня много добре - бай Петър Х. Беше на 67 г. през 2005 г. Сега е на 75, ако е, де… Господ здраве да му дава. Държи републиканския рекорд вече цяла декада. Направиха се много опити, но никой не можа да го счупи. Помня, че и тогава докторите казаха, че тая доза била несъвместима с живота. Но тя и пенсията им е несъвместима с живота, па още ги има… И това майна оцеля не само от алкохола, ами го блъсна и камион и пак инат да живее. Както и да е, но и бай Пешо обиколи света, за него писаха над 100 медии от Ванкувар до Владивосток. Без преувеличение, направи за България не по-малко от Стоичков.

Петък, 10 юли

„Труд”: „Котките ужасяват мишките чрез урината си”.

И мен с това ме ужасяват. Няма по-противна миризма. Целият ни вход мирише, та се не трае. Едни бабки редовно ги хранят пред блока и те се размножават. От една-две станаха 26! И като им направих бележка, че общинските наредби забраняват да се хранят безстопанствени животни те знаете ли какво направиха? С един пирон по цялата дължина на скромната ми кола. Всъщност, не съм сигурен, може да е и с два различни пирона, щото първо се появи една черта, после още една успоредна на нея. Само да срещна някъде Деян Енев, ще му кажа аз. Ще ми ги възпява той - „Жената, която хранеше котките”… Нека ги храни, дома си ако ще и тигри да храни. Съседът отсреща си направи тротоара с паркинг тела, засади тревичка в дупките. Стана много красиво. След един месец го гледам, че ги изрови и циментира. Котките, каже, ходят да си вършат работата в тревата…

Чета, че в интервю за руската информационна агенция ТАСС премиерът Борисов бил казал: „Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това."

Побеснях. Предния ден ирландската овчарка беше говорила за това как Крим е част от Украйна, а Украйна е част от Европа и ние никога и така нататък… И сега изведнъж премиерът подменя доктрината.

Голямо шоу изпуснахте. Такива работи си бях намислил да му кажа, че… Оказа се обаче, че не бил казал това, което му турил в устата руският журналист. Хем туй говедо било зам.-шеф на ТАСС. Но му преиначило думите, явно, за да се харесат в Кремъл. И после се подиграват на Ненчев за хибридната война…

Пък в петък премиерът рекъл:
"Ако не бях аз… България щеше да бъде в ситуацията на Гърция… България в момента е остров на стабилност."
Ако…

Ами ако не беше той, а някой по-умен и образован, който да подкара работата откъм по-добрата страна? Дали нямаше да е възможно вече да сме преборили престъпността, да сме ограничили контрабандата, да се направили съдебна реформа, да сме…

Ама не сме.

Затова ще се утешаваме като оня ветеран от Сталинград: "Пережили блокаду, переживем и благоденствие"...

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!