Наше ваше

Калин Терзийски 25 октомври 2019 в 12:20 4813 0

Ще ми се и аз да зина па да кажа нещо по повод тия ми ти пусти македонски интелектуалци!

Казали, че българската позиция в декларацията на парламента на Република България не е много хубава. И че те остро протестират срещу нея.

А ний – какво ний? Естествено, най-непринудено, по български, ний казваме: знаете ли колко ни дреме на дедовия, че вий протестирате и че негодувате срещу нашите декларации?

Всичко е политика, братя и сестрици, а аз ще отида да повърна.

Защото знам, че политика не значи друго, а просто банда негодници, които си немат, повервайте ми, друга работа – ни поле за оране, ни струг – за струговане – да вършат и да си изкарват горчивия хлеб – ами въртят-сучат – и създадат някоя Ситуация. Засукана и завъртяна. Интрига, нещо мръсно, непочтено, неморално, а на всичкото отгоре облечено в одеждите на най-помпозен патос.

И сега: първо ви казвам: ако някой се дразни от шопския ми език – негова си работа! Няма шопски език? Като си в България – ще пишеш на български? Хм, това ли можете да ми кажете? А да сте чували Данте на какъв език е написал своята Божествена комедия? Дали не са му казвали: „Като си в Италия – ще пишеш на чист латински!”? Но той – не! Написал е всичко на флорентински диалект. А във флорентинския има влияния дори и от етруския, защото Флоренция е столица на Тоскана, а Тоскана е наречена на туските (етруските)!

Защо ви обърквам с тия привидно произволни съобщения, защо ли не ви дам нещо ясно, логично и смляно – както е угодно за една консуматорска когниция? Защото ясното, логичното и подреденото е всъщност коварен капан! То не ти дава възможност да мислиш По Друг Начин, освен по тоя, по които то ти натрапва!

Така винаги са ни учили и туй то.

И така. Ще ми се да викна: И вие българи с вашите политически игрички на патриотизъм и вечната простащина „България на три морета (а защо не и на четири-пет океана?)”...и вие македонци – с вашите измъчени македонски претенции – защо не си гледате работата, ами мътите водата, разваляте вкуса на живота, пърдите в църкви и попържате в джамии?
Защото, аз ви знам добре, вие просто си нямате работа! Вие, дето мътите живота по националистически, не сте хората, които работят и вършат нещата!

Хората – истинските - македонци, шопи, торлаци, херцеговци, българи, власи и арумъни (тук някой глупак ще отбележи, че пиша отделно българи и торлаци и шопи, все едно са различни етноси, а аз ще му отговоря, че щом има такива етнологически наименования, значи те може да се употребяват; нима няма шопи?)... та хората, истинските, просто работят – търгуват, произвеждат, общуват!

А вие – бивши ченгета, бивши партийни и комсомолски лекета, бивша партийно-идеологическа сган – гледате да размътите водата на хубавия Всеобщ живот!

И преди – вие – съвсем същите – мътехте водата с коминтерновски идеи за един космополитичен интернационализъм под червените байраци. Сега усетихте, че по-добра стръв за народите е национализма и тутакси я сложихте на куките си!
Национализмът и всичките му проявления са изборът на нищожествата. Които никога не казват Аз. А казват Ние. И собствената си, лична алчност и тщестлавие екстраполират в една напълно благовидна Обща алчност и тщестлавие! Не можете да кажете „Аз искам да съм велик” – първо – защото ви е срам, второ – защото няма нищо велико във вас. И затова казвате: България/Македония е велика. И продължавате в посока алчността и грабителството: и защото България/Макенодия е велика – дайте ни/върнете ни Беломорието, Синеморието и Зеленоморието! Македония на шест океана! България – на седем!

Шовинистични претенции дошли от никъде!

Иредентистки полюции, от които на нормалния, работещ човек му се повръща. Повръщане през смях.

Йосиф Бродски, един наистина мъдър човек и велик поет, беше казал много хубаво: Така е то – селянинът има нива – става сутрин, нахлузва валенките и тръгва да оре; работникът има струг – става сутрин, нахлузва валенките и почва да стругова, да изпълни нормата; а ченгето няма друга работа – то става и се чуди какво днес да измисли – да създаде някаква мръсна интрига, да вкара в беля някой човек (или народ) за да си оправдае заплатата.

И така. Единствената ми лекарска препоръка е: Гледайте за бивши ченгета. Усетите ли привкус на национализъм във въздуха – вероятно са били там. Те са зараза. И национализмът е техния нов токсин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови