Изклесъци

Николай Фенерски 08 септември 2013 в 12:19 10179 8

Николай Фенерски - редактор на алманаха
Николай Фенерски - редактор на алманаха "Резерват Северозапад"

 

Оняденка едни туристи ме питат кво е тава белото, дето било изфрълило морето на брега, некакви, викат, петролни продукти ли са, кво са... Бело, мазно, на парцале... Викам си на акъля тия пак нещо с клоняка тръгнаа напреде, цело лето само умни вапросе задават, взех да се обеснявам, че не знам кво е тва, ама сигурно е нещо от водораслите или от морето, у краа на август секакви медузи са размножават... И си пущам радиото, да чуем за кво става на вапрос. Биле изследвале, мола ви са, у лабараториа консистенциата и стигнале до предположението, че тава е палмово масло... Ма тиа па ка не можаа да измислат нещо друго. Се едно ние си не знаеме кво е тава белото на парцалете...

Ми то си е клесочина. Изклесале са се връз назе и си траат, така си траеха куманистите осемдесе и шеста на пръви май, коги марширувааме, затава излезнааме такиви мутанти днеска... Те тава се казва да се изфрълиш като чикия на мокър песък. Така некой си е изфрълил безнаказано гюбрето от гемията и ние тука си се плацикаме. Оо, викам, я у тава пари да ми даваш, нема да улезнем. Ама сме си затънале иначе отсекъде, та нема мръданье. У духовен смисъл искам да реча.

За едни други родени погрешка и живеещи чрез паразитизъм изхвърляния ми се ще да спомена. Истински изклесъци. Недоправени. Техно е царството земно. Те упражняват връху нашите гръбини своя примитивизъм. Първосигнални и грозни типове, „игралото на естеството“, дето е рекъл поетът... Замисляле ли сте са некоги как са изглеждале звероподобията Бойко, Станишко, Местан, Мики Маус и прочие като бебета? Мислите си, че са биле малки невинни сладки душички? Обаче майките им уместо да ги изпикаат на неко трънка, взеле, че ги родиле. И като мининки тиа биле толко грозни, че техните им фръгале да едът леб от далече, с прашката. А защитниците на мизерията викат като маанеме тия, кои ще туриме и има ли кого да туриме да ни служи... Ка па един нема мал да го дадеме за пример... Министър да оди на работа с кололото и да се издръжа само от заплатата си... Нема такъв тука, тава да ви не е Дания. Има нещо гнило у България. Изклесък до изклесъка.

Некачествен е материалът, от който е изградена политическата ни система. Нема читаво, сичкото е гнилоч и смрадоляк. У момента си префръгат топката. Външно прават опити за конфронтации, а вътре се гъделичкат и си бръкат по дупките един на друг... Опозиция... що ма не фанете да ме поразведете... че да ви повервам.

Де вика Чвора, от комунист власт и от прасе мас се добиват само по един начин - чрез дранье. И като се отбележи фактът, че освен комунопроизводни и десе креатури други немаме на небосклоня, се стига по естествен път до извода, че ако наистина желаем промени, требва да си ги постигнем сами и без компромиси. Ка щете ме разбирайте. У чудеса вече не верваме. Бела дръжава нема да станеме. На кой му не изнаса, да са изнаса. Тама у чужбинско дират роби. По-ниско или по-скъпо платени, нема значение.

И те така те, мишкоподобните си заминаха за своите подредени градове и села накъде средата на континента и Приморско опусте. И я си фанах пъкя къде дом у Бела Слатина. И почнааме с моите ора да връшиме сичките ониа неща, дето ти дават смисъл на живота... Чистиаме двора у Бръкачево, ма двор ли е, два декара... Наплъниаме после бадъня с водица да се изкисне убаво, че тия дена ше доде и грозгето. Туриаме ферментиралия материалец от сини сливи у казаня да го сварим на рикиа. Майкя ми ми сгрея чорбица от домашна кокошка... Па ме чекайте да умрем.

Дечурлиата днеска вече не разпознават истинския вкус на пилешко месо. И не аресват натуралното, свикнаа с баклюците... Накъде а тръгнал тоа свет пропаднал?!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови