Из делниците на един луд (7-11 декември)

Тони Филипов, д-р 14 декември 2015 в 10:47 17960 8

Понеделник, 7 декември

Внимание! Ще започнем с продуктово позициониране.

Разноцветни експерти достигат до единомислие по БНР. Първан Симеонов вика: „България се отказа от реформите в затлачени обществено-политически сектори, а това означава, че България задлъжнява, че се „купува“ политическо време за сметка на поколенията”.

„Из делниците…”, 4 март 2015 г.: „Реформи ли? На Куково лято! Запомнете какво ви казвам! Всичките дни на това правителство са загубени дни за България!”.

Юри Асланов: „Няма визионерство за това какво искаме да направим. Реформи се правят „на парче“, без цялостна обществена заявка за бъдещето…”.

„Из делниците…”, 29 октомври 2015… „Народът е задал посоката. Но има едни, нека ги наречем „кривогледи визионери”, които объркват хората…”.

Евгени Дайнов: „От гледна точка на това какво предстои в държавата, сме в 1995-та година. Идеята, че не правим реформи, за да сме стабилни, ще доведе до катаклизми…”.

„Из делниците…”, 27 октомври 2015 г.: „Борисов времето вече не го интересува. Времето за него спря. Съществуват дори мнения, че тръгнало назад…”. 

Това последното даже в рима сме го казал:

Генерале, води ни напред!

И назад ни води, и в страни

Всеки път е добър за водач

Който не знае накъде да върви

Не че се хвалим. Просто ви обръщаме внимание, че няма нужда да четете сто анализатори, за да научите това, което един д-р Филипов само ще ви каже. И то преди тях. При това много от тия анализатори са обърквали прогнозите с мераците, когато тяхната партия е била на власт. Ние сме от малкото, които облайваха всички партии и всички правителства. Не се хвалим, констатираме. И не ги упрекваме. Може те да са правите, а ние да грешим, дето чакаме цял живот голямата политическа любов. Голямата любов никога не идва, ако човек сам не си я въобрази.

Така, сега, след като се убедихте, че четете на точното място, да се заемаме за работа. Че нас чака.

Лидерът на СДС и министър на икономиката Лукарски се съгласи с Борисов, че колегата му Христо Иванов сам си рита трудовата книжка: „Колкото и да не ми се иска да го кажа - това е факт… Всички от кабинета усещаме напрежение заради действията на правосъдния министър."
Помните ли култовия български филм „Топло”? Там, когато бандата мошеници, предвождана от Стефан Данаилов, бягаше по канализацията. И един от бандата нещо се беше замотал. И Ламбо каза: „Жертвай го!” Е нещо такова е станало на сбирка на РБ. Жертвали са правосъдния министър.

Радан Кънев пише в блога си: „Налага се да отговорим каква е причината, някои измежду нас да се огъват и отмятат от подписа си и постигнатото съгласие. И моят отговор е ясен. Страх от собственото минало и от възможността прокурорският чадър върху него да бъде снет, или “медийните" псета да бъдат насъскани…”.

Лесно му е на него. Я да имаше миналото на Борисов, да го питам тогава! Това имахме предвид, когато казахме, че никой не е толкова бърз, че да избяга от миналото си.

В сряда ще е Видовден. Ще се види кой иска реформа и кой иска само да поуправлява малко.

Удостоиха Божидар Димитров с почетна грамота и с най-високото отличие на МК - „Златен век" с лигавник, извинете, с огърлие. Награди го млечният му брат Вежди Рашидов. По повод юбилея му и за всеотдайната му работа за съхраняването и популяризирането на богатото ни културно наследство. Можем да добавим само: и за обновяването на това наследство.

Сн. Алла и Чавдар, в. „Новинар”

Заслужава, каквото щат да разправят нехранимайковци като Асен Генов и Манол Глишев, човекът е всестранно заслужил. Рядко се раждат човеци с толкова широки интереси, а и познания. Ако беше живял преди два-три века, щяха да го наричат енциклопедист. Само проф. Константинов може да се мери с него, но донякъде. Между другото, двата професора (щом може три папи!) се събират в Обществения съвет на БНР. Сега са избрали Божо, заедно с Валентин Михов и проф. Чучков. А проф. Константинов си е от по-преди в съвета. Но думата ми беше, че напоследък Божо се проявява и като специалист по ауспициите. (Птицегадание.) „Предложението, вика, на кандидата за президент Доналд Тръмп в САЩ да не бъдат допускани мюсюлмани, вероятно ще му донесе високия пост, но ще се окаже крайно неефикасно. По простата причина, че ако ДАЕШ поиска да инфилтрира терорист в САЩ, тя може предварително да ги покръсти фиктивно в някои от многобройните църкви в Близкия Изток… „Целуне” кръста, вземе кръщелно с християнско име, а после и паспорт...”. 

Дано Доналд чете българските медии, за да види къде бърка и съответно да се поправи. Учуден сме, че Божо не се е сетил да му подскаже как най-лесно могат да ги разпознават. Да ги гледат отдолу и ако им е дялнат препуциума, значи са мюсюлмани. Е, верно, че и евреите ще станат жертва, но те кога не са били жертва. Пък и Америка има известен излишък на евреи. Евреите в една държава трябва да са точно определено количество, нито много малко, нито прекалено много. У нас например са малко – около 3000-3500 души. И се усеща.

Инвентивен е Божо, но някои работи дори и той не може да ги измисли. В Австралия решили да гонят мюсюлманите с голи п… мацки и алкохол. За мюсюлманина е недопустимо да погледне чужда жена, камо ли пък гола. Ако я види, трябва да се самоубие. Затова всички австралийки са призовани на 26-ти януари в 10 ч. да излязат от къщи напълно голи и да обикалят един час из квартала. Понеже ислямът не одобрява и алкохола, навред ще се лее студена бира. Баси кефа!

Два взвода в Странджа на границата и имигрантите ще се самоубиват още там. И без това у нас има един билюк дами, които само търсят кауза да се съблекат!

Вторник, 8 декември

Гастарбайтер си дойде в отпуск в Дупница и преби жена си от ревност. Приятели (за какво са приятелите!) му подшушнали, че хойка. Направил ѝ той кръстосан разпит, тя естествено хладнокръвно отрекла всичко. Но той бил дошъл с ясно определена цел и я подложил на полиграфа. От Владая нататък викат полиграф на летва или тояга, нещо къмто метър и 2-3 см. в диаметър. Това, разбира се, са само препоръчителните размери. На практика се ползват най-различни. В интерес на истината, бил я умерено и внимателно. В поликлиниката не намерили нищо сериозно, само натъртвания. И освен това преди да си дойде, за да я бие, ѝ пратил предупредително писмо, което с негово съгласие публикуваме по-долу.

Във Франция крайната десница на Марин льо Пен спечели първия тур на местните избори. Когато нормалната десница се държи неадекватно, крайната десница почва да изглежда нормална. Слава богу, че ние тая болест вече я изкарахме и то на крак, дето се вика. Разбира се между льо Пен и льольо Сидеров има около 150 г. разлика, но получихме известен имунитетът. Ваксините точно на този принцип се основават – инжектират се омаломощени бацили…

Боже, докъде ни докараха! Да видите само как живее и се храни Валери Найденов, бащата на новата българска преса, нейният жив паметника! Ето какво споделя: „Лятото бях заложил на патладжаните в моето скромно помощно стопанство. Събрах около пет щайги от големите. Направих си 20 буркана с кьопоолу, 20 буркана на резени и освен това през ден взех да готвя редовно я патладжанов гювеч, я патладжанова мусака, я патладжани на фурна с миди…”.

Валери Найденов с мотика? Не мога дори да си го представя. Копа, копа, па седне на лаптопа…

И какво се оказва накрая? Проф. Миланов го подплашил, че в патладжана има повече никотин, отколкото в тютюна. И той унищожил целия си консерваж. После от Гуглето научил, че в патладжана верно има никотин, но на 10 кила колкото в една цигара.

А иди вярвай на лекари!

Премиерът открил център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в Александровска болница. Показали му как студентите се учат да оперират на монитор. Те, разбира се, не се учат върху живи хора. Всъщност, не се разбира, поне не винаги… Но в случая се обучавали да режат чушка, което много зачудило премиера Борисов. "Виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си викам "Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И го питам доктора "Кой е този орган, който така прилича на чушка". И той вика: "Ами това е чушка".

„Целта на човека е знанието, но той не знае едно. Ще го спаси ли това знание, или ще го погуби. Той неизбежно ще загине, но няма да узнае какво го е погубило – дали знанието, което е овладял, или знанието, което му е липсвало и което би го спасило, ако го беше овладял…”. („Цялото кралско…”)

Наистина сложен въпрос. Но в случая може смело да се каже, че ще го погуби знанието, което е пропуснал да усвои. А ние ще сме колатерална щета…

Тричленен състав на САС с председател Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев отмени присъдата на СГС срещу бившата шефка на НАП Мургина. Съдиите смятат, че Мургина следва да бъде оправдана по делото.

Много добре си спомняме. Беше 2 февруари 2011 г., сряда, когато ние научихме, че Мургина е получила 4 г. ефективно. Малко преди това Сашо Томов получи 9 г. Малко след това прокуратурата се зае и с първия здравен министър на Бойко Нанев за свинската ваксина. Но си имаше причина, която днес вече не важи. Тогава замазвахме очите на ЕС, защото се надахме за Шенген, пък Австрия ни обяви за най-корумпираните в ЕС. Помня всичко много добре, защото него ден Крум Благов, бог да го прости, съобщи, че верно е намерил дисертация на името на Бойко Борисов. Чак в Драгоман беше ходил, където са складовете за дисертации, и я разгледал. Та каза, че премиерът е доктор на физкултурните науки. Сериозен труд бил написал, без малко 200 стр. 133 книги библиография на най-различни езици…

Мисля си понякога, че в Драгоман може би лежи един голям плагиатски скандал, ма пусто на никой не му се занимава да се хване и да го изрови.

Сряда, 9 декември

Само на глупавия човек му е необходимо да обели целия лук, за да разбере, че вътре няма нищо. Бели, плаче, бели, плаче и накрая нищо…

Министърът Христо Иванов отказа да стигне до сърцето на лука и подаде оставка. Премиерът напусна преждевременно футболната среща… и я прие. Радан Кънев оттегли подкрепата си за правителството и основа секцията на опозиционните депутати в рамките на съуправляващия РБ.

Борисов направи своя избор. От едната страна бяха реформите, от другата страна Пеевски и Цацаров. И Борисов не избра реформите. Още в петък в „Панорама” стана ясно, че така ще стане. Изказване му беше предшествано от мощна артилерийска подготовка в медиите на Пеевски. Лично Блъсков писа в „Труд” и покани министъра да се направи, че го чакат някъде другаде…

Сн. Христо Комарницки, в. „Сега”.

Радваме се на оставката на Христо Иванов. Радваме се на всяка капчица достойнство, която може да се изцеди от български политик. Сега целият Реформаторски блок ан блок трябва да излезе в опозиция. За да покаже…
Всъщност, на кого да покаже?

Кунева, Лукарски, Пепи, Перуката и другите сигурно ще останат. Те нямат стимули да подкрепят Радан, а явно и реална съдебна реформа. Като казах стимули. В Древен Рим стимули се наричали заострени и закалени на огън колове, които се изстрелвали с катапулти. И за много други работи са се използвали, де. Един здрав кол е полифункционален…

Радан се изтълкува: „В момента, в който ГЕРБ се отметна от подписа си аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали".

Тази логика обаче задължава Радан да напусне и РБ, и ДСБ и себе си дори. От всичките 23 депутати на РБ, само 10 подкрепиха предложението на ДСБ. Трима отсъствали (един е чак в Антарктида!), а другите 10 гласуваха за предложението на АБВ, според което главният прокурор ще продължи да коли кучето в прокурорската колегия. Не разбрах и самият Радан защо не е гласувал.

Казваме да напуснат, но не сме съвсем единодушен. От една страна, ако реформаторите напуснат, няма да има никакви реформи. Ако останат – пак няма да има. Патова ситуация, не ли?

Не, разбира се. Защото те легитимират управлението на Борисов пред ЕС и света, придават му реформаторски варак. Докато седят се създава видимост, че всеки един момент могат да се почнат реформи. Така се прикрива нищонеправенето на Борисов. Щото управлението на Борисов прилича на оня импотентния, дето лежал на инат, да тежи.

Но няма да напуснат, споко. Както казваше един писател, не от всяко сборище става Оборище. От реформаторското определено не става. Просто го няма Бенковски. Радан не става за Бенковски. А Кунева… Кунева за нищо не става, но нека си остане между нас. Ако я срещна, ще ѝ кажа в лицето какво мисля. Ако ѝ го намеря, де… (Нарочно ползвам речеви похват на Даниел Вълчев. Той така каза навремето за Милен Велчев. И е бил прав…).

Борисов може да не е много интелигентен, но е хитър като всеки шоп. Знае как се ловят маймунките. В един буркан се слагат малко фъстъчки. Маймунката сграбчва и не пуска, поради което не може да си извади ръката. Владимир Дончев, съратник на Кунева и Даниел Вълчев в царското управление, го е казал дисфемистично: „Който излезе сега от властта ще оцелее в политиката! Който остане сега във властта ще излезе завинаги от политиката! Но много богат! Това Кунева и сие добре го могат!”.

Това е, уважаеми дами и господа! Либретото на реформаторската оперета се оказа доста банално.

От тук нататък, както каза адв. Екемджиев, най-логичното е да се назначи Делян Пеевски за министър на правосъдието. Да турят Пеевски и да се види вече Кой кой е и кой е Кой.

Ако ви е трудно да се ориентирате на чия страна е истината, моля прочетете речта на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, произнесена на тържеството по повод 135 години от основаването на ВКС. „Непрекъснато тиражираната лъжа, че начинът, по който се избира ВСС и колегиите във ВСС не е толкова важен, защото, видите ли, тепърва предстоят промени в различни закони и кодекси, които са много по-съществени за реформиране на съдебната система, не я прави истина.”

Истина е, лъжат ни! „Членовете на ВСС се възпроизвеждат надолу по веригата и затова как и какви хора се избират във върховния орган на съдебната власт е най-важната стъпка, за да започне промяната в цялата система.”

Ако и това не ви помогне, вижте декларацията на Съюза на съдиите в България. Изобщо има какво да видите, ако искате…

Четвъртък, 10 декември

В четвъртък, ранен следобед изтече съобщение от Куневите, че оттеглят подкрепата си за правителството. И много странно, но се разочаровах. Не го очаквах от тях. Смятах, че така са заседнали в килватера на Борисов, че не могат да мръднат. Но по-добре аз да съм разочарован, отколкото избирателите им. "ДБГ не може да продължи да крепи мнозинство, работещо срещу належащите реформи… ИС на ДБГ ще поиска от всички министри, зам.-министри и други да напуснат постовете си... Нито Меглена Кунева, нито проф. Даниел Вълчев ще заемат министерски постове във формата на настоящото правителство."

Но радостта трая един миг. (Ако не знаете, един миг е равен на 2 мин.) Кунева вика: "Съобщението е фалшиво. Ние не бихме предприели такива прибързани и нервни действия...”.

Точно така. Никаква прибързаност. Точно като във вица. Ако го знаете, ще прощавате. Кой е най-характерният израз при различните националности? Испанецът казва, че за тях това е „маняна” – спокойно, и утре е ден! Турчинът казал „яваш-яваш”, нещо като маняна, ама ако не утре, то другата седмица или по-нататък. А арабинът рекъл, че за тях е характерно да казват „иншаллах”. Това е нещо като маняна и явяш-явяш, ама няма тоя елемент на прибързаност.
Горецитираният адв. Екимджиев вика, че липсата на прибързаност ни било карма: „Вероятно недостигът на йод в околната среда води до някои малоумни решения и поведенчески стереотипи.”

Това за йода не го знаех.

Разправяха ми, че като излязъл фалшивият мейл, Кунева си счупила краката да припка при Борисов лично да му обясни, че това е провокация.

Навремето Тони Фарма каза: Жена и свлачище нямат спиране. И мисля, че точно за Кунева го каза. В събота Медиапул ще напише: „Според източници от ГЕРБ, с които Mediapool разговаря, в момента лидерът на ДБГ Меглена Кунева се опитва да получи гаранции от премиера Борисов, че именно тя или друг кандидат от ДБГ ще получи овакантения пост на Христо Иванов… Ако това не стане, ДБГ ще последват ДСБ"…

Какво Филипи бе, Радане?! Не може да има Филипи, ако преди това не е имало Цезар. Представяш ли си как, докато трупът на Цезар още не е изстинал, Марк Антоний и Октавиан Август припкат да се договорят с Брут, Касий и другите убийци, нарекли себе си „Освободителите”?

Между другото, една от най-редките древни монети е сребърният денар "Мартенски иди", единствената монета, сечена в чест на убийство - смъртта на Юлий Цезар. Ама това е странично. Просто го знаех, та да го кажа и на вас.

Въпросът не е нито в Цезар, нито в Брут, нито в тукашните им епигони. Истинският въпрос е в „mos maiorum”, пътят (начинът) на предците, неписаният код, от който древните римляни са извличали социалните си норми. Mos maiorum са осветени от времето принципи, поведенчески модели, социални практики и морал, които регулират частния, политическия и военния живот на римляните. Проблемът е в нашия mos maiorum и в нашата „дигнитас” - тази на политиците ни, и тази на обикновените хора като нас.

Както и да е. Исках само да кажа на Радан да не чака край Филипи. Нито Кунева, нито Лукарски ще дойдат. Изобщо много няма да дойдат…

Почтеността, моралът, „дигнитас” засега губи всички битки. Но вярвам, иска ми се, все пак ценностите, на които се крепи едно общество, да спечелят войната.

Иначе наистина има някои прилики. При Филипи армията на „добрите” е разделена и се оказва, че „някои половини са по-големи от другите”. И там Брут и Касий се самоубиват. Точно като Кунева и Лукарски. И там бойното поле е покрито с гъст слой прах и не се вижда нищо от случващото се. Но не всичко съвпада. Например голям любител на играта на топка е бил Октавиан, който е от добрите, а при нас е Борисов… Там Антоний е грубиян и демагог, Касий е бил от благороден род и вършел всичко по правилата. Антоний бил също така и много алчен, пък у нас всичките са алчни… И други работи са наопаки.

Петък, 11 декември

Лукарски вика: "Управляващата коалиция в момента е стабилна... на този етап не мисля, че има аргументи за оттеглянето ни от властта".

Един за всички, всички за никъде…

Един приятел каза, че Кунева щяла да напусне правителството последна, даже след Борисов. Но мисля, че ще има сериозна конкуренция за последното място. Лукарски нема да го даде без бой. Той е като оня грузинец, дето се давел, но не знаел как да вика за помощ. И викал: „Последен път плувам, последен път плувам…”.

Просветният министър Тодор Танев: "С министър-председателя се виждаме в средите и аз го попитах "Има ли някакъв проблем". Той не ми обърна внимание. Това е съвсем категоричен знак на подкрепа. Поне аз така го тълкувам".

Приятел написа във Фейсбук, че имаме здравен проблем в просветното министерство. И аз не мога да му възразя, ако че и Тодор ми е приятел.

Москов оставал да продължи борбата, да довърши реформите. Отказването било малодушие, не оставането. Не разбрах Перуката и външният какво възнамеряват. А и не ме интересува. Което разбрах ми стига и артисва.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови