Из делниците на един луд (28 юли – 1 август)

Тони Филипов, д-р 04 август 2014 в 13:50 20226 3

Понеделник, 28 юли

„Сега” се гаври с експозето на Станишев на конгреса: „Станишев изненада с нетипична, пресилена жестикулация, достойна за рапър, който ръкомаха в диахрон с музиката. В опит да разчувства съпартийците си симулира сълзи. Само дето настроенията му се меняха като маски на мим. Миг след пишман сълзите банализмите потекоха с обичайния си дебит… Най-скъпите подаръци съм получавал от вас: шалчета, чорапи... терлици", редеше Станишев, а зрителите се опитвахме да си представим Хохегер с куки и кълбо прежда…”

Да, явно им е било невъзможно да си го представят. Обаче ние успяхме. Щото сме чел „Време за коктейли” на Удхаус. Там се разказва за един господин Хауърд Саксби, собственик на издателство, който плете чорапи. Верно, че ги плете, за да пуши по-малко. Но е верно също така, че и доста пуши, за да не плете толкова много. Та е трудно да се каже кое заради кое. Да, това е литература, но го има и в живота. Познаваме банкер, един от видните, който плете на една кука. Виждал сме негови работи, направо изкуство. Бихме могъл да добавим и себе си, като добър майстор на макрамето – пана, цветарници, каквото се сетите. Но хобитата на обикновените хора като нас не интересуват никого. Докато хобитата на богатите интересуват всички. Когато Малария Велева направи две страници портрет на Цветан Василев, един от основните акценти беше готварското му хоби и по-специално крем-карамелът. Та казвам, че мога да си представя как Хохегер поднася на Станишеви примерно за Коледа чек за 500 хил. евро, пъхнат в собственоръчно изплетено чорапче.

Между другото, преди време Курумбашев беше посочил Румен Овчаров на една колежка и ѝ казал: „Виж как изглеждат 500 милиона на цяло.” Та като четох Удхаус видях, че точно от тая му книга го е краднал. Не че го осъждам, всички сме стъпили на плещите на гениалните предшественици. Покрадваме, казано просто. Едни по-умно, други по-тъпо…

Пеевски дал интервю в „24 часа”. Лично на Гочева го дал. Вика: "Медиите, които все още са собственост на моето семейство, са "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и половината от вестник "Борба".

Опа… Не ги ли продадохте, бре?!

„Понеделник, 14 април. Ирена Кръстева подписала договор с ирландското дружество „Мedia Maker Limited”… за продажбата на дяловото си участие във вестниците… С финализирането на сделката Кръстева излиза от българския медиен пазар, се казва в съобщението до медиите…”

Егати излизането пада, три месеца и половина. От далече, и без дори да са ти от подветрената страна, можеш да подушиш, че тия лъжат без страх от Бога и срам от хората. Затова, когато Пеевски казва, че "Булгартабак" не е негов, или, че не поддържа контакти с Бареков, ние не можем да му дадем нов кредит на доверие… Както знаете, който даде някакъв кредит на Пеевски, после фалира. Така стана с БСП, така стана и с КТБ.

Руският „Комерсант” страда: „Оставката на лоялното към Москва правителство на Орешарски може да се превърне в сериозен проблем за „Газпром” и проекта "Южен поток". До октомври страната ще се управлява от "техническо правителство", което няма да има правомощия за вземане на решения, а след това властта ще отиде в ръцете на проевропейската опозиция…”

И точно това лоялно на Москва правителство е консултирал Костов. Да, Иван Костов! През 2013 г., докато ДСБ дефилира начело на протестиращите, които искат оставката на Олигарски, Ванчо го консултирал тайно.

Гъвкав е Костов, нема що да се убеждаваме.

Лабораторията за изследване на риска към НБУ получила от правителството 12 бонки за консултантски услуги. Парите са малко, но срамът е голям. Явно обаче все пак и Костов е почувствал неудобство, защото договорът е сключен със задна дата на 26.02.2014 г. По време на протестите си е пращал докладите до правителството без договор. Щото нали…

Вторник, 29 юли

Цветанка Ризова поканила проф. Драгомир Драганов да коментира избора на Михаил Миков за лидер на БСП. Много сполучливо хрумване. Не можеш да поканиш някой трезвеник да го коментира. Драго живее почти да Мишо, от другата страна на… чашата. Помня, че навремето често осъмваха в „Яйцето” на една и съща маса и вероятно няма да е обективен. Ама то никой не може да е обективен. Вика, че Миков трябвало да направи само три крачки и щял да стане символ на промяната: 1. Да гласува за актуализацията на бюджета. 2. Да изведе БСП на избори самостоятелно. 3. Да разчисти апаратчиците от БСП.

Не че съм за една крачка, ама третата не може да я направи. Това е като да се опиташ сам да се ритнеш отзад.

Това с трите крачки Драго го е научил от катаджиите. Всеки път, когато го спират, те го помолват да направи три крачки. И така разбират дали е концентриран и колко. Три крачки са напълно достатъчни да се прецени. Ако ги направи го пускат. Но той не винаги успява…

Местан изпратил поздравителен адрес на Миков. Сам си го е писал. Друг не би могъл. Вижте сами: „Поздравявам Ви с избирането за Председател на БСП и Ви желая непоколебимост в отговорната мисия да работите с авторитет и политическа авангардност. Няма да спестя поздрав и заради спечеленото от Вас лидерство… В него различавам силата на собствената Ви политическа и парламентарна аура на опитен политик с европейска комуникативност и категорична самостойност. Преди да завърша с полагащото Ви се уважение, Ви уверявам в градивната нагласа да влагаме политическата си себестойност за националните приоритети...”

Аура?! Това са винарки, бе, не е аура!

Мастурбиране с езика! Казвам го отговорно. Освен ако не е гавра…

Софиянски отрича да е съветник на Бареков, даже иронизира: Не съм се издигнал чак дотам. Обаче пък Бареков беше категоричен, „от доста време” ми е съветник. Та не знам. Когато трябва да избираш дали на вярваш на Софиянски, или на Менелайчо, най-добре да хвърляш стотинка и коронка и да прехвърлиш тази отговорност на съдбата. На мен ми се падна на Софиянски да вярвам. На второто хвърляне се падна на Бареков. На третото остана във въздуха… Явно и съдбата не може да реши.

Обаче Менелайчо настъпи сапуна с тоя „документ”, дето пишело, че Бойко държал „венецуелската връзка” в наркотрафика. Гл. секретар на МВР Лазаров опровергава: „Борисов не е бил трафикант, документът на Бареков е абсолютен фалшификат.” Йовчев: „Документът е фалшификат.”

Може. Обаче! Самата допустимост на този въпрос – наркотрафикант ли е бившият премиер – е показателна.
Защо не се зададе за Станишев например? Десет години се занимаваме със сексуалната му ориентация, но с наркотици и вероятни убийства никой не го е свързвал. Дето вика гореспоменатата Малария Велева, няма дим без пушек. Лазаров казва: „Делото е вадено един път от архива - през 2003 г., но то не е било нито от министър Петканов, нито от Борисов.”

Да не би Цецо? Нали Бойко каза, че по него време Цецо е разнасял папките в МВР. Разнасял какво значи? Донасял, отнасял, внасял, изнасял… Това би обяснило желязното му алиби като заместник в ГЕРБ. Не е много логично, ама то в тая държава какво ли е логично.
Колегата Юрий Проданов допуска и ние сме съгласен, че цялата операция цели да се похарчи за пореден път истината за криминалното минало на Борисов далеч преди изборите. Ще се дигне голям шум, от който ще остане само една дума: фалшификат. И от тук нататък всеки, който извади нещо за въпросното криминално минало, (което, между нас да си остане, изобщо не е въпросно…) по индукция ще прилича на Бареков.

Сряда, 30 юли

Колегата Иван Бакалов пише: „Невинно обявеното като актуализация на бюджета, гласувано от ДПС и ГЕРБ, имаше за цел да осигури близо 3 млрд. лева на служебното правителство, за да може то да замаже далаверите в КТБ още преди изборите… Това е коалицията „Пеевски” в действие.”

Така изглеждаше вчера. И затова медиите на Пеевски побързаха да разхвалят Борисов. Днес той се отметна, ама вестниците вече отпечатани…

Иван Тропанкев аналлизира в „Монитор” на тема „Новите предизвикателства”. Тези предизвикателства са именно „взаимодействието” между ДПС и ГЕРБ, а „защо не, казва авторът, и обща коалиционна политика”. „Не трябва да се учудваме, че бившата опозиция от ГЕРБ, както и БСП смениха тона. Но докато едните започнаха да демонстрират разум, другите продължиха да затъват в блатото на изборния неуспех…

“Сближаването” между ГЕРБ и ДПС е единствено заради обществената полза.”

Амин! Пардон… Да живей България!

Тропанкев, стари (дърти) приятелю, задминал си дори себе си! Бива ли чак такава свирка?! Пак да кажа, този път специално за теб: „Могат да те насилят да направиш свирка, но гълтането си е личен избор!” Това е положението, Тропанкев. Няма да те задържам повече, че Пеевски може да те чака. Да повторите.

Извинете ме, ако съм груб, но такива ни правят славата на продажна гилдия. В журналистиката, пък и в живота изобщо, за да имаш лице, трябва да имаш дупе. Ако беше някой млад колега, щях да съм по-деликатен.

Навремето, като видех човек с вестник, бях готов да го уважавам само на това основание. Сега такъв го съжалявам, щото е глупав и доброволно си плаща да го лъжат.

Продажните едно на ръка, ама и доста глупави се навъдиха. В „Сега” хубаво са ги изтипосали. Продуцентите на "ВИП брадър" съобщили, че се готвят да честват 30 г. на литературния първоизточник на шоуто - романа на Джордж Оруел "1984". И папагалите повтарят. "Стандарт": „Продуцентите искат да почетат 30-ата годишнина…" "Преса": „...30-годишнината…” И т.н. Верно, романът се казва „1984”. Но е написан през 1948 г. и е публикуван в началото на 1949 г. Та ако нещо има да се празнува, то са 66 г. от завършването на романа, което се пада на 4 декември.

Ей, колеги, ако по някакъв повод стане дума за романа „1935 и други години” на Рибаков, да имате предвид, че се навършват 26 г. от написването му, а не 79!

„Фрогнюз” пише, че Пеевски бил викан при Доган на яхтата му, паркирана край Созопол. Аудиенцията продължила само 10 мин., през които „почетният” председател набивал канчето на младия успял мъж.

„Фрогнюз” съобщава и конкретно по кои теми му чукал сол на главата, но ние няма да ги изброяваме. Защото допускаме, че изповядването не се е състояло на висок глас на палубата и е малко възможно някой да е чул целия разговор.

Междувременно и Цветан Василев имаше включване от Виена: „Направих грешка да препоръчам Бареков за изпълнителен директор на собствениците на ТВ7. Наложи се господинът да бъде "награждаван", за да бъде освободен от поста си. Съмненията относно неговата финансова коректност обаче останаха.”

В смисъл, че златната лъжичка изобщо не се е намерила. То човек като свикне… Навремето и бТВ останаха със съмнения за финансова му коректност. Обаче вижте какво се получава. Бареков го хващат, че краде. Дават му тлъст бонус, за да напусне телевизията и го насочват към политиката. Щом обича да бара, значи е за политик. Така излиза, не ли? Браво, Василев! На един акъл сте с Бареков, даже може и да не сте на един акъл. Щом той взема парите, не ще да е по-глупавият.

Отчаян съм. Ако това е най-доброто, което този народ може да извади, няма бъдеще. В toross.blog.bg, блог, за който мисля, че е на пловдивския седесар Христо Марков, чета : „Внимание! Готвят кретен за вътрешен министър. Президентът Плевнелиев е или комунистически слуга или слабоумен.”

Чисто философски, не за случая, ще вметна, че не е задължително нещата да са в дизюнкция. Може да са и в конюнкция.


Без да ви натрапвам мнението си, кукувичката доста би се колебала къде да се засели за постоянно. Сн. Клуб Z

Става дума за Йордан Бакалов, който се завъртя из медиите като кандидат за МВР в служебния кабинет. И не просто се завъртя, ами и ще стане… Преди 2-3 г. в същия блог се появи статия, в която се казваше, че Бакалов ходел от Асеновград в Пловдив да си преглежда мейлите. И останал изненадат като научил, че може да ги отваря отвсякъде. Ако е верно, „идиот” не стига…

Споменаваше се и за книгата, учебно помагало за НБУ, на Бакалов - „Теоретичен модел на политика за сигурност и граждански контрол в РБ”. Книга, която още с първото изречение те халосва по главата: „Политиката в най-общ смисъл е процес, при който група взима общи решения”.
Определение, което можем да приложим към всяка дейност, в това число и шведската тройка. Но шведската тройка, с някои изключения, не е политика. В книгата има научни дефиниции на сняг, поледица, вятър… „Снегът е валеж, който обикновено се образува високо в атмосферата от водни пари при температура 0 градуса”. Обикновено, а по изключение?

Ето още един цитат, който зашеметява изкушения в академични занимания ум: „Йерархичността дава определени пълномощия и налага съответните отговорности на стратезите от различните нива на йерархията.”
И тоя титан ще е министър. Знам какво ще кажете. Че едва ли е по-глупав от Цветанов. Да, това практически е невъзможно. Обаче ми се щеше някой умен да се намери.

Ама като няма – няма.

Четвъртък, 31 юли

Пловдивският олигарх и водач на соцмайничките Гергов вика: „Новият лидер на БСП трябва да се пребори със статуквото или ще си тръгне.” Ако това е реална, а не мнима опозиция, значи ще си тръгне. Никой не може да се пребори със статуквото в БСП. А и никой не иска. Цялата върхушка е рожба на това статукво и за нея то е оная ойкумена, извън която видът ще изчезне. Зер Гергов не е статуквото? От най-грозната му част е! От тези „комунисти”, които с парите си си купуват комунистически индулгенции. Гоце направи от бившия свинар партиен лидер и причината за това едва ли беше в интелектуалното родство. Точно от такива борци статуквото най се не плаши. И то не само в БСП е така, ами и в цялата държава. Надявам се да не е нужно да ви убеждавам колко допринесоха за запазването на статуквото Лудото Яне, Болен Лидеров, Бойко, Менелайчо… (Но с Менелайчо преиграха кукловодите. Това си беше направо удар под интелекта на нацията, колкото и да е нисък.) Вечно болнавият Ницше беше казал: „Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен.”

Та и статуквото така: „Всичко, което ме бори, ме укрепва”. Не ще борба. Убий статуквото, спаси нацията!

Както и да е. Не ми се връзвайте. И аз не го вярвам, ако че е истина. Статуквото е ламя с три глави и пет задника. На мястото на всяка отрязана глава пораства една нова глава и два нови задника. Не можем да насмогнем. Бомба трябва. Статуквото е престъпността, статуквото е корупцията, статуквото е бедността и мизерията, скапаното образование и болното здравеопазване, егоистичната политическа класа и продажната интелигенция… Те са статуквото и ние сме статуквото. Ние сме в него и то е в нас.

И ще ви кажа една малка тайна. У нас борбата за смяната на статуквото приключва със смяната на статуса. Тези хора бъркат статукво и статус. Разбрах го от едно изказване на Бойко от времето, преди да се изучи на политическите мурафети. В Часовете го питаха дали ще се кандидатира за президент. И той рече: „Аз бих променил статуквото си само по желание на премиера.” И ние тогава си помислихме, че от необразованост е направил тази грешка. Щото той си е необразован, нема що да се лъжем. „Книгите отдавна са затворена книга” за него. Рекъл на някакъв форум отзарана: „Аржентина - натовска държава, голяма държава. Нощес фалира…” Ако си бил четири години премиер на натовска държава, поне партньорите трябва да познаваш. Та тогава му обяснихме, че е по-добре да използва думата “статус”, щото статукво се ползва по-скоро за равновесие на сили. И той няма статукво, има статус. И е възможно промяната на неговия статус да доведе до промяна на статуквото. Е, не доведе. И още много хора след него си промениха статуса, а статуквото си седи непокътнато.

Раздрънках се.

„Даниела Захова - една преуспяла циганка”, пише „Труд”. Объркваща дописка. От една страна това, че ромите са наречени цигани, показва, че Блъсков наистина е чорбаджията в „Труд”. Но пък от друга страна, характерът на материала и положителното отношение показват, че не е баш така. Не, че Блъсков е расист нещо, не. Просто не обича циганите. В това отношение Сидеров много му повлия. Между другото, те двамата и на нас повлияха. Имаме в биографията си един период, с който не се гордеем, когато пишехме за „манталитета на мангалитета” и определяхме кражбата като културна референция на етноса. Но Любо Пъпката и брат му Бутафорко, които са изключително коректни, ни помогнаха да го преодолеем. И започнахме да наричаме циганите с по американски коректното „индобългари”. Като казваме, че Пъпката е коректен, имаме предвид етническата коректност. Никоя друга коректност нямаме предвид.

И понеже стана дума за расизъм… Снощи гледахме мача на „Лудогорец” с „Партизан”. Сърбите до един бели. А „Лудогорец” изглеждаше като излязъл от мечтата на Мартин Лутър Кинг, както би казал Стивън Кинг. Половината бели, другата половина черни. И се прегръщат и целуват като Станишев и Орешарски. (Метафората е на Борисов.)Варненския комунист Гуцанов: „Коалицията ГЕРБ-ДПС иска да извърши грандиозна кражба.” Ей, Гуцанов, „ески дост, душман олмаз” бе, керата! Ама и ти си едно… От най-редките. Като си толкова отворен, кажи защо натири доктора от вестника си „Народно дело”? Заради Пеевски, нали? Щото, както казва горецитираният Ницше, ако ти дълго се вглеждаш в Пеевски, накрая и той почва да се вглежда в теб и… А ние направо имахме фиксации тогава. Ама да ви кажа, тънко сме минал. Ако вече сме минал, де… Нешка Робева вика: "Пеевски два пъти пред свидетели ме е заплашил, че ще напълни някоя дупка с мен…" Ама тя не искала да се занимава. За такива думи е трябвало да си плати. Всъщност, той си плаща…

Петък, 1 август

„Уискито понижава риска от инфаркт и предпазва от рак”, съобщава framar.bg. 100 гр. дневно засилват имунитета и ограничават растежа на раковите клетки. Но това далеч не е всичко. Предпазвало от кръвосъсирване и запушване на артериите и така намалявало риска от инфаркт. Помагало при алергии и настинка, при болки в гърлото. Подобрявало паметта, намалявало стреса и безпокойството, подобрявало съня, удължавало живота... В умерени количества се препоръчвало на хора с наднормено тегло, защото е с ниско калорийно съдържание и няма мазнини. Обърнете внимание - без мазнини. Значи може да се поема и по време на най-тежките пости, например Богородичните…

Представяте ли си? От десетилетия консумирам уиски и сега ще излезе, че доде съм си правил кефа, съм се лекувал, профилактирал по-точно. Това ще го разпечатам и ще го лепна на хладилника. Да го четат заинтересованите лица, доде го запомнят! Не чакам извинение със задна дата за неудобствата и пропуснатите ползи, които са ми причинени по време на лечението, но поне от тук нататък… Мисля, че никой няма право да нарича човек, който се грижи за здравето си, пияница. Не ли?

И накрая една добра новина. „Фрогнюз” пише, че американската наука признала, че най-древната цивилизация в Европа е процъфтяла на територията на България от 6200 г. до 4500 г пр.н.е. Верно, много отдавна е било, но показва че може. Щом някога е имало, може пак да има. Може да се появява на 6000 години, знаеш ли? Значи земята не е виновна. Пък оня ден четох някой си Емил Живков, че никакви траки не били живели по нашите земи, ами същата порода, която и до днес живее. На гръцки траки означавало диваци, варвари, неелини. Не знам гръцки, в Механото учехме латински. Но ако земята е същата и племето е същото, може и пак да се появи цивилизация, не ли?

Като чета какво съм написал тая седмица, не ми се вижда смешно. Но то е така, когато в една държава всичко стане смешно, нищо вече не е смешно. Смешното е изключение от правилата. А у нас смешното става норма, поради което нормата става смешна. Например честният политик изглежда смешен, образованият журналист изглежда смешен, правник, който не съди криво, е смешен, лекар, който не дои пациентите, е смешен и т.н. Дано греша, ама едва ли…

Дето каза Бойко веднъж, още в битието си на милиционер, „държавата в момента е на ръба, или ще тръгне напред, или ще се върне обратно”.

Залагам на напред.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови