Из делниците на един луд (20-24 октомври)

Тони Филипов, д-р 27 октомври 2014 в 12:50 9387 22

Понеделник, 20 октомври

„ГЕРБ плюс кой прави кабинет”, пише „Труд”. Може с питанка като въпрос, може и без питанка - като отговор. Кой както иска, пък то накрая пак ще стане както иска Кой. Кой може да гарантира, че ще се мине без Кой?

Между другото адвокат Веска Волева, специализирана в дела срещу банките, разправя: „Неофициално съм разбрала, че петима магистрати имат 300 милиона в КТБ... В публичното пространство се завъртя и темата, че депозитите на конституционните съдии са с преференциални лихви в същата тази банка…”

Върховенството на един човек над закона се постига с пари. Много пари. Кой човек ли? Кой.

Наблюдавам лидерите на РБ и мога да кажа, че до момента се справят забележително зле. И без всякаква връзка се сещам за котарака Томас Хенри от един разказ на Джером: „Поведението на Томас Хенри при вида на печена патица представляваше за мен психологическо откровение… Горкият Томас Хенри! Неговият пример показа колко лесно е да се прочуеш като порядъчен, когато няма съблазни…”

Но като замирише на печена патица… Защото „печените патици умеят да миришат”… Опа, това беше от друг автор…
Готвели Лукарски за министър на правосъдието, научил „Стандарт” от депутати от ГЕРБ. Не съм единодушен. Мисля, че спортът повече ще му отива, а и той на него. Особено след проф. Мариана Георгиева. Но пък от друга страна Лукарски така грозно лъже, че нямам съмнение, че ще стане добър министър на кривосъдието. Пък Меглена Кунева я гласели (или тя се гласяла?) за вицепремиер на Бойко. Винаги съм смятал, че при всяка среща с него г-жа Кунева получава културен шок. И сега съм изненадан. Оказва се, че „под стряхата на забележителната си словоохотливост и на незабравимия си темперамент тя бе приютила няколко прости и благочестиво меркантилни намерения.” (Селин)
Преговорите с бебеците приключиха преди да почнат. Трите каки ги преслушаха за отрицателно време. Мента Стоянова разправя, че бебеците обяснявали, че тяхната програма била разработена за два мандата и те били готови за първия мандат да отстъпят от предизборните си обещания: „Такова разминаване между предизборна програма и сегашни мнения, вика Мента, за нас не може да бъде легитимирано от членовете на партиите, които участват в коалицията. Още повече едва ли е легитимирано от хората, които са гласували за тях.“

Докъде се докараха бебеците! Другите партии да им се грижат за електората и предизборните обещания! Моля г-жа Нешка Робева да вземе отношение!

От „Преса” се свързали с главния бебек: „В Лондон съм на семинар на консерваторите, а утре (събота - б.р.) отивам на мач на „Арсенал“. От вас научавам, че преговорите с ББЦ са прекратени. Не се интересувам от тези преговори. Аз съм излязъл отдавна от тази игра. Казах, че съм европейски политик.“

Познанията на Бареков за тепегьозлъка са от първа ръка, не ли? Настоятелно моля г-жа Нешка Робева да вземе отношение!

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов вика: „Ако бъдем потърсени отново от ГЕРБ, сме готови да водим консултации…”

Ех, Наско, Наско… Не си вече толкова млад, че да не знаеш от колко неща се лишава човек в живота само затова, че чака да бъде поканен втори път… Не винаги има втори път. Във всеки случай, този път няма да има втори път. Номерът беше да се отбие номера.

Ало, пенсиите! В „Труд” прочетох рецепта за отслабване, която е точно като за вас. Гарантира сваляне на 6 до 8 кг. за месец с наденички и бира. И доказано работи. Просто не трябва да приемате повече от 1500 калории дневно. Което означава по две-три резенчета наденичка и по 100 гр. бира на ядене. Хубавото на диетата е, че ако искате, можете да отслабнете и 10 кг. Намалявате наденицата с още едно резенче. Е, има опасност да ви сполети съдбата на Буридановото магаре, но то няма безопасна диета.

Между другото, колеги, пише се „сурови”, а не „сорови”. Много внимавайте с грешките на медицинските страници, щото може да има и жертви. Заради грешка в подобна статия светът нагъва спанак вече цял век. Уж че бил пълен с желязо… Грънци желязо. Пробвал съм с магнит, грам не лепи.

Вторник, 21 октомври

ВСС се ядоса на Радан Кънев, съобщава „Преса”. Щото каза, че за да се постигне основната цел на съдебната реформа – върховенството на закона, „трябва да бъде изкъртено мафиотското влияние на ВСС и прокуратурата.” Магистратите се засегнали: „Обвинявайки ВСС и прокуратурата в „мафиотско влияние”, на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава, която се управлява според конституцията и законите на страната…”
Да, точно това се заявява. И освен, дето се заявява, ами е и верно.

Малария Велева пита в „Преса” зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов: „Знаехте ли, че икономическия екип на кабинета „Орешарски” е формиран от Цветан Василев?” Не, не знаел, той по-късно се включил в преговорите с ДПС… Да, бе, виж къде ме клъвна петелът!

Според нас демократичните държави, в които олигарсите казват кой да влезе в правителството, не са точно правови, а по-скоро левови.

Та за Дъбов, де. Из ония дни Кирил Добрев каза, че няколко стари муцуни, „фараони”, са окупирали върха на БСП и командвали парада. Дъбов му отговаря. Ама като дърт интригант, не отговаря принципно, а се изсулва с argumentum ad hominem. „Ако избереш подходящ argumentum, винаги можеш да натопиш hominem така, както най-малко е очаквал.” За българската глава, особено серийното производство, тоя несъкрушим argumentum е богатството: „Няколко богати младоци искат да овладеят БСП. Това са Кирил Добрев, Георги Кадиев и Страхил Ангелов… Те правят изключително сериозен бизнес за много милиони... За Кадиев е известно - той е в енергетиката. Добрев има няколко веца: ВЕЦ „Милано“ в Шуменско, в Родопите също, занимава се и с търговия на горива. Страхил Ангелов управлява водния сектор в Шумен, с поръчки за около милион лева…”

Хубаво е да има семейни скандали, за да разберем това-онова за бизнеса на червената задруга. Оня ден по телевизора Алгафари настояваше Дъбов да каже как лично той е забогатял. Попита също как депутатите на левицата с 3000 лева заплати могат да си позволят да харчат по 3000 лв. на месец за пури, как си купуват джипове за по 120 000 лева и как носят костюми за по 3000-4000 лева…

Ами просто не взимат 3000 лв.

Една магазинерка от Благоевград разказва, как в магазина влязла една бабка. Взела един хляб и едно кисело мляко и подала банкнота от два лева. На банкнотата пишело: „Ти ми беше последната…”


Снимка viaranews.bg

Бабата много се притеснила, когато магазинерката й обърнала внимание върху надписа. Не го била написала тя. Понечила да подмени банкнотата, но се оказало, че и на нея й била последната. Изобщо тъжна е съдбата на двулевката и добре, че ще я махат. Върху металната няма да могат да се пишат такива сърцекъсащи работи…

Лаборантът Костов съобщава, че според анализ на ЛАР токът за бита ще поскъпне с 40% до 2025 г. Един киловат, който сега е 18.54 ст., ще стане 24.86 ст.

Да става, а братя?! Не всички от нас ще ги засегне, и не всички, които ги засегне, ще ги засегне с всичките 40%. Дотогава има 10 г. и много от нас имат голям шанс да му се измъкнат. Както си пътуваме със скорост 110 хил. годишно над 1 млн. души ще ги засегне само частично.

Между другото, чета един текст на Валентин Хаджийски и се чудя защо се оставяме така да ни ограбват. „Живея в Ню Йорк почти 20 г., казва Валентин, цената на тока и на доставката му не са се променяли осезаемо въпреки икономическите превратности. Сметката за ток тук не е предмет на вълнения, камо ли пък политически въпрос - тя е по-ниска по абсолютна стойност от тази на роднините ни в България. По време на февруарските вълнения в България от 2013 г. в Манхатън платихме за ток $77 за януари за цял апартамент, а тъст ми плати в Пловдив на EVN за отопление само на една стая с акумулираща печка $177. Пенсията му е около $160 на месец. При нас сметката за ток е малка част от еднодневното ни възнаграждение.”

Разбирате ли? С една дневна надница, даже не и цяла, си плаща месечната сметка за тока. А вие си сметнете колко дена, или седмици, работите само за енергийните вампири! Валентин разправя, че към края на 2009 г. чак в Америка се чуло каква далавера е да се инвестира във ВЕИ у нас. Намерила го някаква възрастна госпожа, която искала да вложи некое гущерче в соларен парк. Счетоводителят й прогнозирал фантастична възвръщаемост. И не е сбъркал… Да напомня, че всичко това дължим на тройната коалиция и на ГЕРБ. При тях бедна България стана шампион по ВЕИ мощности.

И то да е само токът… У нас малкият човек го тупат като брашнян чувал. Защото малкият човек е голяма будала. И малкият човек ще си остане голяма будала, додето не се сети да вземе голямата тояга. Малък човек с голяма тояга не е вече малък човек. Така мисля.

Пенсиите, не се ослушвайте. И за вас се отнася. Знаете ли, че в пехотата на Александър Македонски никой нямал право да застане в първата редица, ако не е навършил 60 г.? Представете си, че ще дават коледна пенсия и пълен напреж!

Сряда, 22 октомври

„Лидерите на реформаторите отидоха на крака при Борисов”, пише „Преса”. Знаете колко сме против това глупаво клише „на крака”. Но в конкретния случай май употребата му е оправдана. Важно е да се знае дали са отишли на крака и дали всички така са отишли. Мисля, че ако е имало някой на колене и лакти, колегите нямаше да го скрият.
Пък „24 часа” създава загадъчност: „Реформаторите тайно при Борисов”. Ама толкова тайно, че всичките медии рзбраха.

Да ви кажа как стои въпросът с „тайно”. Когато политиците решат да се срещнат тайно, никой вестник не научава. А ако някой случайно научи, не смее да го напише. Ако пък вестник напише за такава „тайна” среща, то означава просто, че някой репортер я е проспал и това „тайна” му е за оправдание пред началниците.


Карикатура Иван Кутузов

Напоследък вестниците се пишат чрез „деск рисърч”, „от гъз”, казано по научному. Седи си репортерът в канцеларията, чопли си носа и хвърля по едно око на новинарските сайтове. Не, че ги осъждам. В днешната ситуация да търсиш истината е равностойно да си намериш белята. А журналистът е така устроен, че винаги предпочита да е щастлив, вместо да е прав. И резултатите са налице. България е паднала 13 места в класацията за свобода на словото през миналата година. От 87 на 100-но място сред 180 наблюдавани държави.

В предложение за промяна на закона за енергетиката министерството на икономиката предвижда заплатата на шефа на ДКЕВР да стане 7645 лв., а на членовете на комисията – 6880 лв. и 50 ст. Освен това се предвижда комисията да се избира от НС и от нея ще се очаква да определя цените на енергията по "безпристрастен и прозрачен начин". И точно така ще бъде. Като доказателство мога да приложа думите на шефка на комисията Светла Тодорова: "Очаквам новото правителство и новият парламент да вземат решение за цената на тока…" Интересно за какво взима заплата. И още по-интересно, като почне да взима два пъти повече, дали сама ще взема решенията за цената на тока, или пак ще чака правителството.

Истината е, че у нас цената на тока е политически въпрос. Не трябва да е така, ама е. В една сиромашка държава целият бит е политически въпрос. Никой няма да остави някакъв чиновник да определя цената на тока, което, без преувеличение, означава да определя и съдбата на правителството.

Четвъртък, 23 октомври

“Синята” и “зелената” зона за платено паркиране в София били на червено”, пише „Труд”. Хубава игрословица се е получила, малко като кюстендилския лаф, че синята слива била червена, щото още била зелена… Приходите от таксите за паркиране не покривали разходите за поддръжката на паркоместата. По тая логика ще излезе, че дори парите да падат като снежинки, разходите по помитането им ще надвишават приходите.

Цената за паркиране в синята зона е 2 лв. на час, а в зелената 1 лв., обаче себестойността им била съответно 2,02 лв. и 1,07 лв. Служебният абонамент в синята зона излизал 656.8 лв., а таксата била 650 лв. Винетките за паркиране пред дома също били на загуба. Стикерът струвал 164,02 лева, а таксата за граждани е 150 лв. за “синя” и 100 лв. за “зелена” зона.

Имаше виц за един евреин, който правел фалшиви 10-доларови банкноти. Но ги продавал по $11, щото толкова му излизали. Но това за общината не е виц. То е реална кражба. Дори не е и кражба, то е пладнешки грабеж!
Общинарите от ГЕРБ обяснили, че от дейността не се очаква печалба, тъй като целта ѝ била да се въведе ред и контрол в паркирането. Чиста благотворителност с една дума!

Сега, като се върне Батко на власт, ще манем да чакаме печалба и от много други дейности. Ще караме на благотворителност. Чувам за някакъв проект за сливане на митниците с НАП, според който митниците ще заработят като благотворителни организации. В смисъл, че ще се открадва повече от това, което се изкарва…

„ДАНС влезе в Карлуково”, съобщава „Труд”. При акция на ченгетата са арестувани двама от началниците на психиатрията, които използвали лудите да им работят на частни обекти. Щото нали е казано, луд умора нема… Шефовете точели пенсиите и социалните им помощи, крали от парите за ремонти, за лекарства, за храна на болните. Основните схеми включвали възлагане на обществени поръчки на фирми на близки роднини.

Идентичен случай в наше село, дето се вика. ДАНС купила 84 автомобила за над 3.6 млн. лева с нагласен търг, съобщава Медиапул, позовавайки се на разследване на в. „Банкер” и бТВ. В последните дни на кабинета "Орешарски" агенцията, призвана да се бори с престъпността и корупцията, организирала търг с предизвестен победител. Схемата е толкова стара и изтъркана, колкото и самият ЗОП: подават се така изпилени спецификации на автомобилите, че да отговарят на точно определен производител. Един от героите на Ървин Уелш в „Порно” казваше: „Полицаите са престъпници със забавено развитие…” Не изключвам да е прав. Работата им предполага да са в първите редици на хайдушката евристика, ама то си трябва и акъл… В случая голямата награда отива при "Мото-Пфое". Така например за един луксозен автомобил, на който да се вози шефът Писанчев, е указано, че трябва да е 4x4, с 3-литров двигател с мощност поне 300 к.с., резервоарът да събира поне 70 л., макс. 235 г/км СО2 емисии, да е еди колко си широк и дълъг (с отклонение не повече от 5 см.) и да струва до 108 хил. лева. За късмет, „Мото-Мфое” разполага точно с такъв автомобил - една от модификациите на "Ягуар" - XJ. (Умирам от кеф да видя цървул в „Ягуар”!)

В поръчката фигурират 10 джипа за 550 000 лв., чиито спецификации отвеждат недвусмислено към "Форд Куга". За 50 коли с нормална проходимост за 2 млн. лв. е посочено, че междуосието трябва да е между 2850-2900 мм. Да не ви обременявам с другите данни на "Форд Мондео"…

Очаквайте в скоро време заглавие: „ДАНС влезе в ДАНС.” Ако си немате друга работа, де…

Проверка на бТВ разкрила, че по същото време подобна поръчка за 68 коли на стойност 1.9 млн. лв. е направила и НАП.

Чета в „Стандарт” интервю с доц. Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРН. Много интересни работи разправя. Материята, която сме познавали, съставлявала едва 4% от Вселената. За останалите 96% не знаем почти нищо. В ЦЕРН сега си били поставили задача да разберат от какво се състои тъмната материя. „Тази материя, вика доц. Литов, не излъчва и не поглъща светлина, затова и се нарича тъмна, много слабо взаимодейства с познатите материи…”

Много интересно. Нито приема, нито предава, не взаимодейства с познатите материи... С една дума, държи се като българин.

По-точно българинът се държи като тъмната материя.

Между другото, докато тия в ЦЕРН дирят Божията частица, във Ватикана наблягали на съвсем земни неща. Папската държава била световен първенец по пиене на червено вино. На всеки от 800-те жители се падали по 73,8 л годишно. Докато на франсетата се падали едва по 44,2 л. България е на 21-о място с по 20 л на калпак.

Както ви писах наскоро, некой ден учените ще изкачат планината на знанието и ще открият, че едни теолози седят на върха от векове. И пият червено вино…

На вниманието на карловци. Господа, нищо няма да постигнете, ако продължавате да гоните мечката с гумени куршуми. Опитайте с компютър. Мечка нападнала жител на сибирския град Колпашево. И понеже явно е бил смел и нямал лайно, извинете, да хвърли по нея, фраснал я по мордата с настолен компютър. Мечката избягала през глава и повече не се върнала.

Само се опитвам да помогна.

Пък в Института по зеленчукови култури „Марица” измислили много хитър начин как да ядем български зеленчуци. Директорът на института проф. Стойка Машева разправя, че изпратили в Йордания, Сирия и Иран, страни, от които сега внасяме зеленчук, семена от български сортове домати, краставици и пипер. Имали готовност и разсад да им изпратят. И е възможно още следващия сезон да ядем български зеленчук. Много хитро, никога не бих се сетил.
Ето такива решения ни трябват, за да напреднем истински.

Петък, 24 октомври

В Бургас дедо на 74 г. откраднал портмонето на 84-годишна баба. Обаче греда, вътре имало само 8 лв. Пред полицията дедото обяснил, че бил отчаян от бедността и глада и затова се принудил да краде.


Пенсиите, докато вие се бъхтите от обратната страна на съществуването, 81-годишният британски военен Джеймс Роуз, баща на три деца и дядо на четири внучета, си сменил пола и станал Рут Роуз. През целия си живот искал да е жена и накрая си сбъднал мечтата.

Как казваше оня в "Под прикритие"? "Престъпник не се раждаш, престъпник умираш." Ако бях любител на евтината патетика, щях да попитам: „Кой направи така, че нашите бащи и майки, баби и дядовци да са принудени да крадат, за да не умрат от глад?” Но такъв въпрос, първо е риторичен. И, второ, не съм много склонен да вярвам на оправданието на пенсията. Защото ако пенсиите у нас почнеха да крадат от глад, щяхме да сме най-разбойническата държава. То не, че сега не сме, де… Но си представете в престъпния контингент да се влеят 2 млн. гладни и решени на всичко бандити!
Не, не е така както го разправя дядото. Оня ден баба Стефана от гр. Кула намери кесия с доживотната й пенсия в нея и я върна на собственика й. При това в кофа за боклук я намери, изхвърлена. Дали баба Стефана не е била гладна? Мисля, че всеки, който намира разни работи в кофата за боклук, е гладен. Ситите ходят там само да изхвърлят. Баба Стефана вземала 250 лв. пенсия. С тия пари си гладен по дифолт.

Та те така из Бегето.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!