Из делниците на един луд (29 септември – 3 октомври)

Тони Филипов, д-р 06 октомври 2014 в 12:55 12044 9

Понеделник, 29 септември
Борисов флиртува с излинелия ни електорален интелект: "Ако БСП ни победи, защото на 5 октомври е възможно да бъдем победени от БСП, аз ще ги подкрепя във взимането на решение в името на стабилността". Възможно е и БСП да победи. Дето викаше един пич, по принцип всичко може да се случи, но обикновено не се случва… Голяма свежка, дума да няма.

Пък Андрей Райчев интригантства: „Мисля, че след вота Борисов няма да бъде премиер. Борисов чака президентските избори…”

Пък аз мисля, че Райчев се е объркал и е извадил стара прогноза, примерно от 2008 г. Тогава Борисов наистина беше склонен за „Дондурков” 2, щото малко го беше страх от реалното управление. Но това е минало. Борисов натрупа опит и самочувствие. Е, поне самочувствие… Пък и служебното правителство така му подготви нещата, че той само ще си щрака с пръсти. Направиха му кадровата чистка, вдигнаха цената на тока, подготвиха актуализацията на бюджета и нов дълг от 4.5 млрд. лева…

Плевнелиев се срещнал в централата на ООН с президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос и вика, че имало големи възможности да си сътрудничим в сферата на фармацевтиката и образованието. Ама ние във фармацевтиката и сега си сътрудничим. Зер кокаинът не е фармацевтичен продукт? Във фармацевтиката изобщо имаме развити контакти и сътрудничество с много страни. Например с турските фармацевти редовно обменяме суровини и готова продукция…
Ще направя една бележка на колегите от „Новинар”. Колеги, не оставяйте жени да боравят с пениси! Опа, това малко двусмислено се получи. Даже не малко. Но като се изтълкувам, ще разберете, че не съм имал предвид това, което вие имате предвид. Става дума за една статия във вестника, в която се говори за сексуални хипертрофии. Например за най-големите гърди, които принадлежали на Ани Хоукинс-Търнър. Едната любеница на Анито тежала 12,7 кг. Споменава се също Джона Фалкън, носител на най-големия пенис - 34,29 см. Третият рекорд, който се споменава и който ни накара да направим бележката, е на Мо Ка Уанг, майстор по Ки Гонг от Хонконг, който през 1995 г. бил вдигнал с пениса си 380 кг. Което, разбира се, е плод на женска фантазия. През 1972 г. на олимпиадата в Мюнхен Йордан Биков (от Пазарджик!) постави световен рекорд в трибоя с 485 кг, който, ако не се лъжа, не е подобрен и до днес. Истината е, че Мо е вдигнал 250 паунда, което е 113.4 кг. Не, че е малко, но все пак не е 380. Тази грешка от години се мултиплицира в българските медии. Всичко почна от една госпожа, която навремето приравни 250 паунда на 380 кг., но ще й запазя името в тайна. Щото е началник в един вестник, не за друго…

И като говорим за най-големите работи, та се сещам, че на 27 септември 1822 г. - Жан-Франсоа Шамполион обявява, че е разшифровал Розетския камък. Обаче през 2006 г. македонските историчари акад. Тоше Бошевски и проф. Аристотел Тентов, които явно не са знаели, че Розетският камък е разчетен, го разчели още веднъж. Ама то добре, защото съвсем друго разчели. Според Тоше и Аристотел думите, използвани в този текст, били идентични със съвременния македонски език и неговите диалекти (например българския?! – Т.Ф.)

Както сме казвал и друг път, доскоро най-лесната университетска дисциплина беше “История на Македония” – десетина години около Сашо Македонски (щото тоя пич нали умрял рано), после от 976 до 997 г. (СамОил) и след това скачаш направо в XX-и век: 1903 г. – Кръстьо Мисирков създава книжовния македонски език, 1934 – Коминтернът измисля македонската нация и т.н. Но македонските историчари непрекъснато откриват нови работи и историята се усложнява. И вече стана трудно човек да е наясно с най-новата версия на македонската идентичност. Което обяснява защо оня ден новият американски посланик в Скопие Джес Липинкот Бейли се обърка и нарече македонците славяни. Което много възмути официално Скопие: „Такава употреба на термина “славяни” е неуместна и неприемлива!” Щото, както е известно, те не са славяни, те произхождат директно от Александър Македонски.


Когато в Скопие туриха паметника на родоначалника Санде Македонски, тамошната преса намери кусур, че конят се е изправил на задните крака, та Санде бил високо в облаците и не му се виждало лицето, а само "мадинята на Букефала".

„Труд” съобщава: „Мъж нарязал с моторна резачка съпругата си в Боримечково? Полицията на крак.” Много страшна история. Завел я в гората и там с резачката… Разказах я на булката. Понякога ѝ разказвам такива поучителни истории. Тя знае, че имам резачка…

Вторник, 30септември

В „После” на „Сега” подиграват „Преса”, че написали заглавие "Етикетът показва къде е възпитавано прасето". Силно ни заинтересува, защото възпитанието на едно прасе е нещо коренно различно от отглеждането. Например едно време възпитавахме децата, а сега само ги отглеждаме и виждате колко голяма е разликата. Същото е и при прасетата. Да се възпита едно прасе означава да се научи да не си бърка в зурлата, да не ходи по нужда в копанята си, да яде храната само по веднъж, най-много два пъти, да не мляска. Прасетата силно мляскат, ако сте забелязали… И други такива неща. И затова се вдигнахме от „Сега” и отидохме в „Преса” лично да видим. Нищо подобно. Написали са си хората истината. Тоя път, имам предвид: „Етикетът показва къде е гледано прасето”. Гледано, а не възпитавано!

Отделен въпрос е защо „Преса” публикува като новина нещо, за което ние сме ви информирал още преди десетина дена. Така излиза, че новина е нещо, което е ново за журналиста, не за обществото. Което обяснява защо едни и същи новини се появяват по няколко пъти в един и същ вестник. Доде ги научи цялата редакция.
И като стана дума за животни…

„Компенсират пчелар за среща с мечка”, пише Новинар”.

Нищо не може да компенсира човек, срещнал мечка. Такава среща оставя в него незаличим спомен за цял живот. Ако веднъж си бегал пред мечка, такъв страх не може да се компенсира.

Според специалистите причината за набезите на младата карловска мечка са, че била изтласкана от по-възрастните екземпляри от високите части на планината. Възможно е. Чел съм, че мечките много рядко се бият. Решавали си споровете така да се каже неприсъствено. За да маркира своята зона, мъжкият се изправял до някое дърво, протягал лапи и правел драскотини с огромните си нокти по кората. Претендентът идвал, измервал своя ръст по същия начин, и ако драсне по-нависоко, вече е новият владетел на територията. Ако пък не - продължава по пътя си. Вижте колко умно са го измислили мечките! Ако и хората… Всъщност, не, при хората не бива. Бареков например ще драсне най-високо. А точно той е, дето трябва да си продължава по пътя и да върви, да върви…

Шефът на НДСВ Антония Първанова разправя, че се отказали да правят коалиция с бебеците, щото им се видели много инфантилни. А Бареков се похвалил пред нея, че ДПС му обещавали да стане новият Делян Пеевски.
Пък Станислав Недков-Стъки, съпруг на Юлиана Дончева и доскоро приятел на Бареков, разказва, че пред него Бареков казвал за правителството на Орешарски: „Това правителство, червеното, е мое”. И вече бил накупил имоти в Драгалевци за 500 000 евро, в Щатите имал къща, в Гърция имал къща, в Брюксел имал имот 600 кв.м, лимузини… А пък конкубинката му Календерова, Стъки лично чул, му давала акъл да гледа на хората не като на хора, а като на камъни, по които да стъпва, доде премине реката…

Тоя е едно такова рядко, че имодиум за него нема открит, нема открит…

„Разрешиха захар във виното заради лошо грозде”, пише „24 часа”. Красимир Коев, шеф на AЛВ го съобщил. Добре, че им разрешиха. Без това разрешение никой производител у нас не би посмял да сложи захар. Или бъркам?
Пък в село Джерман един юнак се запил юнашки. Дор до кило ракия. И естествено се скарал с булката, щото тя искала да му дава тон в живота. После тръгнал с колата за Германия, но тя се опитала да го възпрепятства. И той я взел на капак, както се казва. Очевидци разказвали, че я повозил така известно време, после дал мръсна газ и ляв завой и тя изпаднала.

Да, измислят се все нови и нови форми.

Сряда, 1 октомври

НСИ представи резултатите от новата методика за изчисляване на БВП с отчитане на проституцията, наркотиците и контрабандата. Това е същата методика, заради която италианското правителство получи миналата седмица награда за идиотия. Оказва се, граждани, че у нас тези най-печеливши сред печелившите дейности, генерират БВП на стойност едва 192 млн. лв. годишно, некакви мижави 0.24% от стойността на всички стоки и услуги, реализирани в страната ни през 2013 г.

Оказва се също, че научноизследователската и развойна дейност генерира повече БВП (305 млн. лв.), отколкото гореспоменатите дейности. Дали да го повярваме това? Кофи с мастило сме изписал за контрабандата и тя да се окаже, че няма и 5 млн. лв. месечно! А ние си въобразявахме милиарди…

Питат Местан къде е Пеевски. В Пазарджик е, вика, води предизборна кампания. Аверите от Пазарджик контрират, че не е забелязван там. Но те явно не са проверявали в пич маала. На изборите през 2009 г. ДПС направи голям удар в Пазарджик. Взе 27 283 (17.68%) от общо 154 297 действителни гласа. И заслугата за тоя рекорд Местан присъди на Пеевски. Напълно заслужено. През 2005 г. ДПС е получило два пъти по-малко – 14 829 гласа.

В родното на д-р Филипов с. Ивайло, в което няма кьорав турчин, но има доста цигани, през 2009 г. ДПС взе 186 гласа! В това традиционно, да не кажа червено, но поне румено село, БСП има само 191 гласа. И не само там, по цялата страна БСП губи циганския електорат за сметка главно на ДПС. Не знам, пари ли немат, стискат ли се, но фактът си е факт.

Учуден останах обаче от друго. Местан бил много скромен човек в личния си живот. Кола не карал, костюмът му струвал само 1200 лв… "Месечните ми разходи, вика, са от порядъка на 2000-2500 лева, намаляха драстично след като сина ми завърши американския колеж, където таксите бяха много високи…"

Един пич, Саша Гитри, казва: „Когато слушате Моцарт, последвалата тишина е също от Моцарт.” По аналогия с което можем да кажем, че, когато слушаме Местан, последвалият смях също е от Местан. Не ли? С такива пари в София можеш да водиш само живот втора класа, даже може би и трета класа. А лиричният герой и като Павел, и като Владимир Зидаров, и като Лютви Местан, и като кандидат-депутат на СДС, и като лидер на ДПС - винаги е драпал да попадне в първата класа на живота. Но явно не е успял. Провалил се е…

Иначе го бива да дава оценки на другите. Характеризирал е с по една дума колегите си, при това доста точно. Бойко Борисов бил самобитен, Михаил Михов уравновесен и отговорен, Радан Кънев бил назидател, а Бареков - амбициозен.

Верно е амбициозен като сперматозоид, както казваше Виктор Пасков. Сперматозоид-оплодител. Тоя, дето единствен успява сред 500 млн. мераклии. И не е задължително да е най-умният, даже напротив… Известно е, че когато няма ред, умните са винаги последни.

Не мога да пиша повече. Свило ми се е сърцето заради мача тая вечер. Само се моля дано да е в рамките на приличието – два до три гола. Оня ден вратарчето Влади Стоянов рече: "Честно казано не знам как ще спрем Роналдо още. Трябва защитниците да кажат. Дано не се налага да се намесвам аз."

Ще се наложи, ще се наложи… Изцяло съм изкъде вас, но всичко останало е срещу вас.

Четвъртък, 2 октомври

Петнадесет души са загинали при взрив в цеха в Горни Лом по данни на шефа на пожарната гл. комисар Николай Николов. 13 мъже и 2 жени. Двама от загиналите са съпрузи и са оставили 5-годишно сираче. Министър Йордан Христосков вика: „Ако се наложи, ще помогнем за грижите му."

Едва ли ще се наложи, то детето е кажи-речи отгледано, вече може и само да се погрижи за себе си… Тоя министър ми се струваше малко по-различен от другите, на явно съм го надценявал.

Съпругата на друг от загиналите разправя, че всеки ден, като се върнел от работа, мъжът й казвал: "И днес оцелях…" Все се канел да напуска и все отлагал. Щото преди това две години и половина бил без работа. Реално погледнато, той и на тая работа е бил все едно, че е без работа… Последната заплата, която работниците в цеха са получили, била 240 лв. – под минималната. За 240 лв. са рискували живота си всеки ден. За нас може и да е неразбираемо, но за тях въпросът е седял съвсем ребром: „А хич?!”

Министърът щял да провери как така се е нарушавало трудовото законодателство. О, сега ще почнат едни проверки… Всички институции ще проверят това, което години са се правели, че не забелязват. Знам и резултата от тези проверки: човешка грешка. Някой от загиналите не е спазил инструкциите за безопасна работа.

Няма държава, институциите са парализирани от корурция. Но ще ви кажа нещо, без да ми се обиждате. Истината е, че цяла Българи е минирана. Лайно до лайно сме. Чехов казва, че за да направиш човека по-добър, трябва да му кажеш какъв е. Надявам се да съм бил полезен…

Бог да прости загиналите и най-вече на живите. Ако може…

А за мача какво да ви кажа. Сигурно сте го гледали, та едва ли има какво толкова да коментирам. Не повярвах на очите си, че „Лудогорец” вкара гол на „Реал”. Не съм много наясно с правилата на ФИФА и УЕФА, но мисля, че това е забранено. После съдията даде дузпа. Изпълни Роналдо, но Влади Стоянов му я хвана. Което, според мен, също е забранено. После съдията даде втора дузпа. За втората дузпа знам от правилата на БФС, че се свири само при смъртен случай. А тука дори нямаше реално нарушение. Изобщо тоя мръсник съдията ни открадна победата. Но то е нормално. По някакъв подобен повод Марк Твен беше казал: „Нека твоето съчувствие и състрадание бъде винаги на страната на кучето, което е отдолу по време на боя – това е великодушие. Но залагай на другото – това е бизнес.” Съдията определено разбираше от бизнес.

Монитор съобщава, че миналата седмица в центъра на София е забелязан мъж, който удивително приличал на Венсан Касел. Ако някога сте се питали кой чука красивата Моника Белучи, те това е човекът. Всъщност, те май се парясаха. Явно и Моника Белучи омръзва. Пък и, дето викат в СУ, всички жени остаряват, освен третокурсничките. Та съгледвачи на „Монитор” забелязали висок мъж със суичър с вдигната качулка, който се разхождал на площад „Славейков”. Същите сини очи, късо подстригана къдрава коса и фигура на манекен. Като забелязал, че е забелязан, мъжът се направил на още по-незабележим, нахлупил още по-ниско качулката, което още повече засилило подозрението, че е някой известен. Щото известните точно така правят. Скъсват си задника да станат известни. После си слагат тъмни очила, перуки, качулки и какво ли още не, за да не ги познае никой. 

Като стана дума за прилики… В Швеция открили брата на Златан Ибрахимович. Ще паднете като ви кажа кой е. Българският журналист Христо Христов. Той бил брат на шведския футболист но от друга майка – „brother from another mother”. Даже наскоро националният ежедневник Expressen интервюирал Христов по повод тази удивителна прилика. „Да, аз знам много добре кой е Златан Ибрахимович, казал Христов. - Преди време някои хора тук ми казаха, че приличам на Гогол, а също и на Джони Деп… Това само ме разсмива.”

За Джони Деп не знам, но че прилича на Гогол сме писал още през 2006 г.: „Разпространиха фоторобот на убиеца на Доктора. И ако убиецът на Кюлев приличаше на Татяна Дончева, то сегашният фоторобот удивително прилича на колегата Христо Христов, криминален репортер от “Дневник”. А поотделно и двамата приличат на Гогол. Което при фоторобота е обикновена случайност, но при колегата не е…”


Така като гледам и Златан, и Христо приличат удивително на Николай Василиевич. Дето се вика, сякаш и двамата са излезли изпод шинела на Гогол, така му приличат…

Петък, 3 октомври

„Новинар” пише за американски фермер, който отглеждал тикви с човешки лица. Не пише как го прави, предполагам че пъхва малкото тикве в някакъв шаблон и то постепенно го изпълва. Ние навремето така правехме двоен домат. Връзвахме го през средата с един ластик и доматът растеше и се раздвояваше. После така оформеният домат и една краставица се поставяха върху канапе от косата на царевичен кочан и се получаваше естествен натюрморт, който се слагаше в гостната за украса. Както и да е. Фермерът продавал тези био артефакти по $75 парчето. Свързах се с него и му пратих снимката на един наш човек със запитване дали може да произведе известно количество за българския пазар. Мисля си, че след 5 октомври една такава тиква, създадена по образ и подобие, може да се търси. Във всеки случай не пречи да се опита.

Макар че пък последното изследване на „Алфа Рисърч”, „проведено сред 11 пълнолетни граждани от цялата страна”, показва, че партията на тоя човек е загубила 2% от подкрепата си през последния месец. Лично ние като социолог се съмняваме, че има методика, която може да даде национално представителни данни на база 11 граждани, но така пише „Сега”, така цитираме. Та подкрепата паднала от 36.2% на 34.1%, подкрепата за основните му душмани се свила от 22.5% на 19.1%. Местан бил на път да си сбъдне мечтата за 45 депутати и да се намести в инфарктна близост зад БСП…

Мислете, братя, мислете! Който може и не го мързи, де… Който го мързи да мисли, да гласува смело и безотговорно. После ще мислим. Чета, че според проучване на GfK, 40% от българите първо харчели, а после мислели. При това положение да се мисли у нас явно е безсмислено.


To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!