Из делниците на един луд (13-17 октомври)

Тони Филипов, д-р 20 октомври 2014 в 13:34 7702 6

Понеделник, 13 октомври

И Радан Кънев дигна бялото знаме: „Може би беше грешен ход и от моя страна и от страна на Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство.”

Може би… А може би не.

И така играта на Бойкотиране безславно приключи. Изобщо тия хора, реформаторите, си изкльопаха бъдещето. Засрамиха и малкото истина, артисала от 1990 г…

Един за всички, всички при Бойко.

Знаете ли какво съм се замислил тия дни? Защо е прието да питаме за цената на нещата, а се смята за неприлично да питаме за цената на хората? Защо трябва да разбираме кой колко струва по трудния начин?

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов прави рекапитулация. „След две коалиции с ДПС, вика, винаги БСП се е оказвала губеща страна.” Казано научно, два пъти ги туриха от страната на булката. Е, лично ние ги предупредихме през 2013 г., че ще ги повтарят, но те нищо не чуваха, бяха като глухар в размножителен период. И знаете ли какво, мисля, че не е изключено при сгоден случай ДПС и да ги потрети. Да.
Софийският районен съд отсъди, че Бареков не е обидил Борисов, като го нарече „тъп”. Съдът признава, че думата „тъп” безспорно е обидна, но тъжителят не бил чул лично подсъдимият да я изрича. Разказали му други хора, което не било същото. Затова съдът оправда Бареков. Борисов не само няма да получи 10 000 лв., ами ще плати и разноските по делото на стойност 355 лв. Решението на съда щяло да бъде друго, ако в жалбата било посочено, че бившият премиер е гледал запис, тъй като тогава юридически можело да се приема, че обидата е била възприета от него лично.

Какво ще кажете, има логика, а?

Има, но не изглежда като юридическа. Още когато Борисов заведе делото срещу Бареков го предупредихме, че оставя на съда да оценява интелекта му, а се говори, че сред магистратите има корумпирани, немалко корумпирани. Някои твърдят дори, че повечето били корумпирани… И срещу някой лев като нищо ще оправдаят Бареков, а ищецът ще стане първият български политик и съдебно сертифициран като тъп.

Но може причината за тази компромисна позиция на съда да е свързана с нишаните, които Бареков и Борисов пускат тия дни за началото на процес на затопляне на отношенията. Главният бебек предложи подкрепа на ГЕРБ за съставяне на правителство, а Борисов го похвали, че за разлика от БСП и РБ, „проявява политическа класа".

Бареков и класа?! Жив да не бех…

И сякаш чувам глас зад кадър: „Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship.”

Искам в Швейцария. Като човек, който спазва нормите на културното общежитие, искам да живея в страна, където и другите ги спазват. Точно в момента чета репортаж на Иван Филчев в „Стандарт” за Швейцария, а под прозореца ми лаят двете кучета на съседите отсреща. По-точно едното лае, другото вие. По цял ден. Като му направих забележка, вика: „Ами какво да направя, кучета – лаят…” Обаждах се в общината, но от там ми казаха, че не могат нищо да направят. С тапи за уши работя, с тях и спя. И се дивя, че в Швейцария имало неписани правила за поведение, които изключвали да пускаш пералнята след 22 часа, а в някои по-стари кооперации дори и да се пуска вода, щото тръбите шумят. У нас пералнята се пуска ексклузивно на нощната тарифа. И е съвсем нормално да се пусне и прахосмукачка, виеща като МИГ 29 в момента, когато минава звуковата бариера. Да се форсира колата в събота в 6.30 сутринта. Да се пробие дупка в стената точно между 2 и 4, задължително да се окоси тревата в неделя по същото време…

С една дума всеки прави всичко по силите си, за да трови живота на другите и не му дреме. И тогава на какво основание, моля ви се, очакваме политиците да им дреме за нас?! Това не е въпрос, това е отговор.

Вторник, 14 октомври

Вежди Рашидов вика: "Съветвам Бойко Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола в името на българската държава”.

Дяволът не чака да го канят: „ДПС е готово да подкрепи еднопартийно правителство на малцинството, дори без да участва в управлението. Единствената цена на подкрепата е стабилността на страната…"

В името на България! В никое друго име.

Както сме написали още в тезисите си „Секс и политика при социализма”, „И в политиката, както и в секса, все си е друго, ако има кой да ти започне.” На ГЕРБ ще им е трудно само да почнат. После част от депутатите на РБ, от партиите, които са особено кооперативни, може да напуснат блока и да минат към Борисов. Бебеците също ще бъдат сериозен нетен донор.

Симптоматично е, че Бареков предпочете да отиде в Брюксел, вместо да седи тук и да си ръководи партията и парламентарната група. И Атака може да дари нещичко. В предишното НС Сидеров изобрети специални финансови инструменти, за да ги закрепости, но в крайна сметка не успя. Та казвам, че на Борисов му трябва малко време, за да се позакрепи парламентарно, през което време ДПС ще помогне.

Из медиите чета, че ГЕРБ, БСП и ДПС се готвели за нова промяна на Избирателния кодекс. Под претекст, че има много невалидни бюлетини трите партии се изказаха за нова методика за изчисляване и разпределение на мандатите в НС и премахване на възможността за преференциално гласуване. Бойко рекъл: „За мен системата Хеър – Ниймайер е несправедлива". Ние, за разлика от Бареков, не мислим, че Борисов е тъп, но пък и не допускаме, че познава системата Хеър – Ниймайер.

Между другото, най-много от недействителни бюлетини са за ДПС. Щото там е малкият човек без конотации. Без конотации значи без образование, без професия, без някои такива базови неща, които превръщат биологичната единица в гражданин. Ако още малко се усложни бюлетината, ДПС ще трябва да купува единствено висшисти, иначе ще има много нисък рандеман. Ще плащат примерно два гласа, а ще получават един… Ако към преференциите се добави, както предлага Т. Михайлов, и една проста задачка, например колко е 2+2, то тогава ще могат да се отстранят пълните дебили. Не, 2+2 не бива, защото така могат да се отстранят и евреите, за които 2+2 не винаги е четири… Друга някоя проста задачка.

Шефът на Дойче Веле у нас Александър Андреев написал коментар срещу носталгиците: „Голяма част от хората в България се чувстват излъгани и огорчени, но най-вече - ограбени. Не че някой им е ограбил телевизора "Опера" или нарязаните вестници във външния нужник (все битови маркери на Татовото време) - ограбили са им усещането за равенство и справедливост (РиС). Така е. Но обърнете внимание - ограбили са им усещането, а не самите равенство и справедливост. Защото в НРБ също нямаше РиС.”

Сашо, всичко на този свят е в усещането, целият ни живот е изграден върху усещанията. Действителността има много малко значение. Когато имаш усещане, цитирам Карлин, „откъм задника”, дори и да е лъжовно, ти гледаш да си го туриш до дувара, не ли?

Когато през 1998 г. се създаде асоциация ”Прозрачност без граници”, българския клон на „Transparency International”, бях много учуден, че методиката за измерване на корупционния индекс се нарича „Corruption Perceptions Index” – индекс на възприемане на корупцията. Не каква е, а каква я усеща бизнесът, инвеститорите, гражданите. Ако капиталите усещат, че една страна е корумпирана, те бягат от нея. Независимо дали тя е такава. Отделен въпрос е, че тия усещания почти винаги са верни…

Ало, пенсиите! Нидал Алгафари напуснал ръководството на БСП в кв. „Възраждане” и, както си е редно, се разприказвал. „Много от членовете на ръководството на БСП, вика, наричат избирателите си "тия, вмирисаните"… Не искат да ходят по срещи, защото си били цапали обувките.” И това го викали много членове, не само един-два члена …

Ако си спомняте, за евроизборите имаше една злощастна мома в листата на БСП – Достена Лаверн, дъщеря на политоложката Пиргова. Та таз мома също ви беше наричала "вмирисаните бабички", "изкопаните от гробовете" и други такива комплиментарности. Тогава го отдадохме на домашното й възпитание. (По същото време майка й нарече миньорите „простаци”.) Сега се оказва, че тая крушка си имала две опашки. Не било само домашното, ами и партийното.

Мислех си, че ръководните другари поне по изборите изпитват някое и друго подобаващо чувство към вас, ама явно съм бъркал.

„Японци превръщат окапалите есенни листа в деликатес”, съобщава „Новинар”. Киснели листата в сол и после ги панирали с брашно, сусам и захар. Представяте ли си?! Панирана шума! Ако е верно каквото разправя Борисов, че държавата е фалирала, тая новина идва съвсем навреме, в сезона на шумата.

Пък в Белгия оня ден какво станало… Организирали сексуална оргия за пенсионери. Над 200 души на възраст над 65 г. се събрали на скришно място в Шарлероа и си направили сексуален маратон. Това го съобщава белгийското издание Nord Presse, не някой съмнителен български източник.


Факсимиле от Nord Presse.

Правили каквото правили тези дърти сексуални маниаци и накрая на вечерта рекапитулацията била минус 7. Пет получили инфаркт, а двама белодробна емболия.
Приятен начин да се умира, не ли?

Сряда, 15 октомври

Вчера прогнозирахме, че бебеците ще бъдат донор на ГЕРБ и днес вече имаме сбъдната прогноза. Сефтето направи пловдивската даскалка Ана Баракова. Чрез спечелените преференции по интелигентската схема 13/13 Ана изместила Дяко Дяков, лидер на пловдивските бебеци. Анка се оплаква, че Дяков и Мартин Данона я натискали да се откаже от депутатското място. Тя обаче избрала компромисен вариант – да се откаже от ББЦ и да стане независим депутат.

Но дори и да се присъедини към ГЕРБ, това не би било идейно отстъпление. Самият Бареков днес признава от Брюксел, че между програмите на неговата партия и на ГЕРБ "нещата се припокриват 99%".

Обаче тоя един процент не бива да се подценява. Нийл Деграс Тайсън, доктор по астрофизика и космология, твърди, че между гените на човека и тези на шебеците има точно 99% съвпадение? 1% само ги отличава! Обаче каква разлика има понякога между поведението на човеците и шебеците!

Та съвпадението не трябва да се абсолютизира. ГЕРБ отхвърли подкрепата на ДПС за евентуален кабинет на малцинството. Обсъждали 18 приоритета и имали пълно съвпадение по 12, а по 6 имали принципно съвпадение. И въпреки тази идейна и програмна близост между двете партии ГЕРБ отказва да управлява с ДПС.

Румен Петков вика, че „истинският въпрос е не дали ДПС ще влезе във властта, а дали ще излезе от нея. Огромната част от назначенията по времето на Орешарски били съгласувани с „незаобиколимия фактор в държавата”. Това лично Йовчев му го казал.

На въпрос на журналисти към Данчо Ментата дали си е променил мнението за Борисов, в смисъл, че вече не го смята за мутра, Ментата отговорил, че „обидният и лош тон от трибуната не бива да продължава”.

От което разбирам, че не си е променил мнението, но вече няма да му дава гласност.

Колегата Иван Бакалов коментира: „Във вестниците и сайтовете на Пеевски няма една критична дума за ГЕРБ и Борисов от миналата есен насам. Те синхронно провеждат пропаганда в полза на Борисов и ГЕРБ… Иначе официално коалиция между ДПС и ГЕРБ няма да има. Ще има с реформаторите. Същинска комедия.”

По повод точно на такива като Бакалов Бойко написа във Фейсбук: „Знайни и незнайни политолози, псевдоанализатори… се упражняваха месеци наред с внушения за предварителни договорки и задкулисни игри на ГЕРБ с ДПС. Днес станаха ясни всички тези манипулации. Аз знам, че те няма да се извинят, защото нямат достойнство за това, те 20 г. са участвали в задкулисията, които се опитваха да внушат. …”

Бакалов, извинисебе! Задкулисник такъв! Ще патиш. И тогава ще те питам кой ти е крив, че си прав…

Трайчо Трайков, Петър Москов и Димитър Танев от РБ ще преговарят с трите каки (за по-кратко – 3К) от екипа на Бойко. Имало идея в преговорите да се включат и представителят на СДС Румен Христов, а също и Корман Исмаилов, както и човек от БЗНС. Обаче после решили, че няма нужда от толкова хора, имали си доверие.

Доверието си е доверие, ама на вълка му е дебел вратът, щото сам си върши работата. Като казах вълка, та се сетих за Лупи – Сашо Томов. Помните ли как Сашо стана вицепремиер в кабинета на Попов. От "Позитано" му гласували доверие да договори участието на БСП в тоя кабинет. Сашо отишъл и казал на Попов: "От БСП предлагат мен за вицепремиер." А като се върнал на "Позитано", обяснил: "Ами Попов настояваше аз да съм вицепремиер и аз приех."

И в РБ виждам доста окумуш момчета...

„Ватикана призна ползите от хомосексуалистите”, съобщава „Новинар”. В текст, подготвен във връзка с разширено заседание, в което щели да участват над 200 епископи, се изтъква: „Хомосексуалистите имат таланти и достойнства, които могат да предложат на християнското общество. Готови ли сме да приемем тези хора и да им гарантираме място в нашето общество?”

Ето нещичко за достойнствата от хомосексуалистите от моя настолен приятел Селин: „Не обичам служители, които нито пият, нито пушат… Да не сте случайно педераст? Не? Жалко! Те крадат по-малко от другите. Знам го от опит… Привързват се…” Струва ми се, че ние главно от това им качество имаме нужда днес, не толкова от талантите им. Таланти си имаме, характерите са кът…

От Ватикана уточняват, че всичко това не означавало, че одобряват еднополовите връзки, но призовават за повече състрадание към тях, да им се предложи „братско пространство”.

Помнете ми думата, до края на десетилетието еднополовите бракове сред католиците ще се сключват със свещеник. Православието яко изостава.

Четвъртък, 16 октомври

Седем часа преговаряха вчера РБ и 3К и накрая нищо.

Румяна Бъчварова: „Установихме, че имаме изключително съвпадение по 18-те приоритета, които ГЕРБ определя за следващото правителство…”

Петър Москов от ДСБ: „Ние постигнахме сходство по над 90% от темите. С едно две малки изключения ние имаме общо разбиране за решаване на спешните проблеми…”

Днес по телевизора Москов повиши процентите на 99. „Не знам, вика, каква е причината ГЕРБ да обявят консултациите за неуспешни.”

ГЕРБ разправят, че се притеснявали, че РБ се явявали множествен субект, нещо като орел, рак и щука, което не гарантира стабилност на бъдещото правителство. И искат да знаят малко по-точно кой дърпа и кой бута колата в блока.
Има логика. Много вожд се е събрал в РБ. Но то и при другите е така. Зер ПФ и ББЦ не са коалиции? Е, има и партии като Атака, където вождът е само един. Но при него проблемът е, че не винаги е тъждествен на себе си, ако ме разбирате. Поради което не винаги е единодушен. Сега иска преговорите му с ГЕРБ да се излъчват по телевизията. Даже ми казаха, че звънял на Добрина да пита не може ли във времето на „Референдум”.

Г-жа Ирина Репуц, лидер на Християндемократическата партия, дава доказателства, че ГЕРБ са в правото си да приемат РБ като множествен субект. „Ние, вика, от ХДП не бяхме поканени на консултациите за изработване на позиция на РБ за преговорите.”

Докато 3К преговарят с 4 лидери от 5 партии, изведнъж се обажда г-жа Репуц и се разбира, че партиите са повече от пет. После се разбира, че не била поканена и БНД на Борислав Великов.

Спомням си едно интервю с Репуц в „Дневник”. Питаха я защо е избрала да се включи в политиката с ХДП? „Заради буквичката „Х“ в началото на името, защото не е важно колко голяма е една партия, а колко е голям идеалът, на който тя служи…”

Точно така е! И сам човек може да е партия. Веднага давам пример с д-р Тони Филипов, демек аз. Сам служим на идеала на ППЧК! Не ли?

А за госпожа Репуц ми се ще да запитам реформаторите за чий Х, Y и т.н. им беше тази госпожа? Донесе им гласове, или некой идеен чеиз? Или просто беше склонна да си плати сумата за водач на листа…

Между другото, в същото интервю г-жа Репуц признава: „Понякога си мисля, че и те не разбраха как ни приеха, това е в кръга на шегата, разбира се.”

Шега, шега, ама и аз така си мисля…

Според „Стандарт” преговорите между 3К и РБ вървели по мед и масло цели пет часа и половина. Постигнали съгласие по повечето политики и едва ли не се захванали да уговарят втора среща, когато Тетка Цачева излязла за малко и след това преговорите неочаквано зациклили.

Ако г-жа Цачева е ходила до тоалетната, преговорите е трябвало да се отпушат, не да зациклят. Според нас се е обадила на Бойко, за да му се похвали колко хубаво вървят преговорите. И Бойко й е казал, че много хубаво не е на хубаво и на нея й се е дръпнал ентусиазма…

Петък, 17 октомври

В „Преса” информират за мнението на Борисов за преговорите с РБ. Цитирам: „Крайно съм неудовлетворен от подготовката на РБ за днешните консултации… по много от темите те въобще не са били подготвени, напиКа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук.”

Напика? Ей, внимавайте, че някой ден ще му вмените и по-голямата работа и тогава ще стане сложно…

Колегата Петьо Цеков обръща внимание във ФБ на една изумителна дописка в „24 часа”: „Радка Налбантова кара трактор на небето”. Помислих, че се бъзика. Обаче не, реална дописка си е, има си и автор – Радко Паунов.

Ето умопомрачителния лийд на текста: „Бившата шефка на ТКЗС-тата у нас Радка Налбантова, която през 1990 г. заплаши да прати срещу стачкуващите студенти в София трактори и комбайни, сега анализира изборите от небето…”

Верно? А не разбрахте ли до какви изводи е стигнала? Интересно ми е от небето как се виждат нещата. Щото четох много земни анализи, но нито един не ме удовлетвори.

Второто изречение също е интригуващо: „Баба се спомина преди по-малко от 6 месеца. И няма как да празнува Деня на селскостопанската труженичка”, обясни 18-годишната внучка Тина…”

Наистина няма как…

Бебеците явно са много притеснени, че ГЕРБ уж кара наред, ама точно тях може да прескочи, та бързат да свалят мизата. (Ако си говорехме неформално, щях да кажа, че свалят гащите направо…): „Готови сме да отстъпим от много от претенциите си при преговорите с ГЕРБ”. Подготвят почвата за предстоящата среща с 3К да преговарят. Според нас ги няма в схемата, щото техните 15 депутати, както писахме вчера, ги имат предвид за друга работа…

Не знам, но имаме усещането, че докато 3К се срещат с тоя и оня, пощипват се и се гъделичкат, някъде другаде се водят реални преговори и се формира реално правителство. Само усещане.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови