Из делниците на един луд (16-20 юли)

Тони Филипов, д-р 23 юли 2018 в 14:46 20030 0

- Какво хубаво лято, а - подхвана сериозния си разговор Бретшнайдер.
- Да му пикая на лятото - отговори Паливец, като нареждаше чинийките в бюфета...

Понеделник, 16 юли

В. „Сега“ пише по повод молбата ни да ни пуснат в чакалнята за еврозоната (ERM II и банковия съюз): „Влизането в еврозоната ще стане само след финансова и съдебна реформа“.

Демек на мук. Щото дори и да приемем, че по някаква причина бъдат жертвани някои от банкстерите, Цеко Минев и другите гнили ябълки, на този етап Цацата е непоклатим. А докато той е там, съдебна реформа не може да има! Цацата и обкръжението му са персонифицираното отрицание на всяка промяна в съдебната система. По колко каза Василев, че му плащал Пеевски месечно? Беше нещо, което повечето от нас за цял живот не могат да изкарат. Е, той едва ли плаща само на него. Мисля, че „изстудява“ ръчиците и на част от членовете на ВСС. И понеже това не е някоя национална тайна, то този път ще ни проверяват внимателно. И нека се нада Борисов да ни приемат през 2019 г. Директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг вика, че те бърза работа нямали: "Срокът може да бъде по-дълъг, ако има забавяне в изпълнението на препоръките“.

В левия сайт baricada.org прочетох един страхотен разказ на Ромелу Лукаку за живота му, за бедността, в която е израсъл, за амбицията му на 16 год. да е професионалист и да стане най-великият футболист на Белгия... Споделя и огорченията си на първо поколение черен белгиец: „Когато нещата вървяха добре, вестниците ме наричаха: „Ромелу Лукаку, белгийският нападател“. Когато нещата не вървяха добре, пишеха: „Ромелу Лукаку, белгийският нападател от конгоански произход“.

Точно като Асан по време на социализъма: Като е за работа или да ходя на събрания: "Другарю Манго", пък като е за банкет: "Мръсен сиганин"…

Ох, дали на някого няма да се стори много некоректно, дето турихме до негъра Лукаку виц за циганин? Сигурно. Като имам предвид какъв вой се вдигна срещу „Стандарт“, който писа, че Африка спечелила Световното. Лично ние никак не се възмутихме, защото както и да го погледнеш, световната титла беше спечелена от сборния отбор на Африка. От 23-мата избраници на Дешан 14 са афрофранцузи – от Конго, Мали, Камерун, Того, Гвинея, Алжир…

Да не ви излъжа, но мисля, че в отбора на Нигерия имаше повече бели.

На финала, като изключим Юго Лорис, Жиру и Гризман, всички останали бяха афрофранцузи.

Както и да е. Махаме примера с циганина и даваме друг пример – с Айнщайн. Ох, той пък беше евреин… Ама нищо, те евреите май нямат отношение към Световното. Израелските евреи, за руските не съм много сигурен.

Ще трябва да рискувам. Айнщайн, който разбирал, че всичко на този свят е относително, казал: „Ако моята теория за относителността се потвърди, немците ще кажат, че съм немец, а французите - че съм гражданин на света; но ако теорията ми бъде опровергана, французите ще ме обявят за немец, а немците - за евреин“.

Та открай време си е така! Риташ като хората – белгиец, не риташ – негър! Няма място за сръдня.

Учени от университетската болница в Цюрих определили, че най-подходящото време за правене на бебе е сутрин до 7.30. А най-подходящи за зачеване били пролетните месеци март, април и май, защото през пролетта „мъзгата“ била с най-високо качество.

Учени… Дай им да откриват отдавна известни работи. Една професорка разказваше преди години как в началото на 80-те години на миналия век в едно казанлъшко село се явила висока раждаемост. Чак учени от ООН дошли да изследват бума. Проучвали вода, храна, въздух. Какво ли не. Накрая се разбрало, че било заради неохраняван прелез до селото. Всяка сутрин бързият влак минавал, надувал свирката и будел селяните. И те веднъж събудени (в състояние на сутрешна ерекция) какво да правят… Впоследствие този почин се подел национално, всички машинисти били задължени да минат курс по демографска политика, в който основно се обучавали на умения със свирката. И не знам дали съм прав, но смятам, че това, че паднахме под 7 млн., е пряко свързано с разрухата в БДЖ. 

А колкото до качеството на мъзгата, може и да е вярно, че напролет е най-добра. В цялата природа е така.

Светлана Василева при Гала. Тая Гала, да ви кажа, е като Албена Нулева, хигиена вулева… Поканила я като законна съпруга на Гущеров Джуниър. Оня ден подписали и вече са семейство Гущерови. Светлана вика, че „принципно“ била от Търговище. Много хора не разбраха какво иска да каже с това „принципно“. И понеже и д-р Филипов употребява понякога тази конструкция, та може да го обясни. Понякога, когато го питат откъде е, казва: „Принципно съм Пазарджик“. А, ако се наложи да даде още подробности, тогава… нарушава принципа: „По-точно от пазарджишките села“. Не казваме, че и при Светлето е точно така, но нещо подобно.

Горката, дано има късмета поне на Мара Отварачката. Да поживее 2-3 години в Швейцария.

Вторник, 17 юли

Четири години след фалита на КТБ КПКОНПИ откри, че в качеството си на подуправител на БНБ и шеф на "Банков надзор" Нели Кордовска е била в конфликт на интереси, когато се е възползвала от служебна информация за състоянието на КТБ и е изтеглила спестяванията си. Тя е извършила операцията след работно време, в 17:09 ч., а на следващия ден КТБ е поставена под надзор.

Питали различни националности за най-характерния израз в езика им. Испанецът казал маняна, което, рекъл, значи спокойно и утре е ден! Турчинът казал яваш-яваш: нещо като маняна, ама ако не утре, то другиден, другата седмица… Арабинът казал иншаллах. Което, обяснил, е нещо като маняна и яваш-яваш, ама без тоя елемент на прибързаност.

Та работата на конпитата е нещо като маняна, явяш-яваш и иншаллах накуп! Четири години за един елементарен факт, известен и описан още тогава. „Из делниците“ 3.02.2015: „Като стана дума за КТБ, та да споменем една случка, разказана в блога на Мирослав Иванов. На 19 юни 2014 г., само ден преди да постави КТБ под специален надзор, временният шеф на „Банков надзор“ в БНБ Нели Кордовска е изтеглила спестяванията си от 64 195 евро. Защо в последния момент ли? Ами чакала е да види дали не може да спаси лихвите. И другият извод, който се налага, е, че депозитът ѝ е бил на преференциална лихва, демек от тези, които по закон не се изплащат при фалит. Та затова е рискувала да го изтегли, злоупотребявайки с вътрешна информация. За такова нещо в САЩ щяха да ѝ вземат лиценза и да я прехвърлят към персонала на входа…“

Браво на КПКОНПИ! Ако барат с това темпо, до края на века могат да вкарат и някой голям престъпник в затвора!

За лявата демагогия с чумата по овцете и козите реших да не се занимавам. Противна история. В софийските покрайнини вече не викали яхна метлата, а яхна козите… Тая Нинова каквото види и веднага му се качва. Било то кон, било то пръч, мята се и не пита.

Не знам, но лично ние не бихме насърчавал такова безразборно качване! А в края на седмицата ще направи едно визионерско изказване, мани-мани… Честно ви казвам, като я слушах, Борисов ми се видя направо мислител. Тая отвсякъде мирише на нафталин.

Сидеров разправя, че попитал Валери Симеонов заедно ли ще се явяват на евроизборите догодина. Валери отговорил: „Не, не и не!“.

И си е прав. Атакистите загубиха всяко приличие. Продават се като проститутки. Валери Симеонов се вбеси, че гласуваха поправките в закона за приватизацията, които са направени, за да не плаща Домусчиев неустойка за неизпълнени ангажименти по приватизационния договора за БМФ. Според договора трябвало да поддържа флот от поне 1 300 000 БРТ. Обаче след приватизацията започва, по думите на Симеонов, „едно масово лудо рязане на скрап на кораби, продаване на старо желязо“, и флотът останал с под 900 000 БРТ. БМФ трябвало да има 2300 работници, а те били останали 123. Домусчиев пресметнал, че дори и да плати неустойката, пак е на далавера. Но после явно е размислил, че ако не я плати ще е на още по-голяма далавера. И с помощта на ГЕРБ, Атака и ВМРО ще си спести едни 50 млн. лв.

Какво казвате? Че са 58? Да, те наистина са 58 млн. лв., но не могат да му бъдат спестени всичките. Защото самата дейност по спестяването си има цена и тя никак не е малка. За Сидеров съм чувал, не се кълна, че е вярно, че когато му падне не си играе да стриже, а направо дере. Един от БСП ми разправяше. Нали по едно време им беше златното пръстче…

Да, в личността на Сидеров, простете ми преувеличението, са настъпили сериозни нематериални промени. А в джоба на Сидеров - и сериозни материални. Очаквано и неизбежно. Когато влезе в НС за сефте и нарече депутатите „стадо грухтящи прасета“, Любо Дилов го поздрави с пророческите думи: „Добре дошъл в кочината…“

Кочината не прощава! Кочината обърна много читави хора на прасета. И днес Сидеров е един завършен представител на кочината. Дето викаха на село в хоремага, с каквито се събереш, с такива ще се напиеш!

Сряда, 18 юли

Радио "Свободна Европа" се завръща в България и Румъния, съобщиха от централата във Вашингтон. Струва ми се, че е висока чест, че са избрали точно тук да се завърнат! Може би трябва да сме много горди. А може би точно наобратно…

Целта на завръщането била да се засили медийната среда у нас и при мамалигата. Според Клуб Z начело на офиса в София щял да бъде поставен издателят от „Вагабонд Медиа” и бивш главен редактор на българското издание на сп. „Плейбой” Антони Георгиев, осветен през 2013 г. от Комисията по досиетата като сътрудник на Шесто управление на ДС с партизанското име „Бойко“. (Каква ирония!) И явно е оценен като перспективен кадър, защото досието му е унищожено през 1990 г.

Антони Георгиев на 10-годишнината на българското издание на Плейбой през 2012 г.

Та този бивш шестак ще укрепва медийната среда, разбита и разбивана ежедневно точно от ченгетата! И изобщо: Госпожа Петрова, синът ми тръгнал по курви. Случайно да е у вас?

Е, както показва историята, в радиостанцията са работили не едно и две ченгета. Та не е да няма традиция… В началото на 70-те години една от основните цели, които ПГУ на ДС си поставя, е да внедри свои агенти в радио „Свободна Европа“, пише Христо Христов в desebg.com. Дейността на радиостанцията се следи от 04 контраразузнавателен отдел. И не е като да не са постигнали известни успехи кадесарите.

Комисията по досиетата разкри Коритаров, Владимир Танев, Антони Георгиев…

Но има и друго. Ще ми се да попитам президента на "Свободна Европа" Томас Кент дали би поверил ръководството на „Свободна Европа“ на Хю Хефнер, основателя на „Плейбой, ако беше жив, или на Лари Флинт, издателя на “Hustler”. В САЩ тези хора многократно са обвинявани, че рушат моралните устои на американското общество. А у нас подобен тям ще ги укрепва?!

Та казвам на другарите американци, че ако целта наистина е да укрепваме медийната среда, да я укрепваме, не да я минираме.

РИА Новости съобщи, че руският президент Владимир Путин е утвърдил званията „Заслужил журналист на Русия“ и „Заслужил работник в сферата на връзките и информацията на Русия“. Това се правело с цел „по-нататъшно усъвършенстване на държавната наградна система на Русия“.

Наградната система е изключително важна за руската журналистика. И за всяка журналистика, де. (Дано Борисов ни прочете! Идеята е страхотна, артък даже!) Из ония дни в руската преса се размяташе една задача.

Сигурно трябва да преведа. Едно време и циганите знаеха руски, сега тук-таме някоя от пенсиите само… „Ръстът на президента на Хърватия Колинда Китарович е 170 см. Ръстът на недорасляка Медведев е 150 см. на кънки. Въпрос: Колко държавни награди на РФ има фотографът?

На снимката Медведев изглежда поне с 5 см. по-висок от Китарович, която в живота е с 20 см. по-висока. Може ли това да се постигне без съответната наградна система? Не, разбира се.

Четвъртък, 19 юли

Борисов се изказал за чумата по дребните преживни животни: „Аз гледам животни, това ти е като дете и разбирам хората, които страдат… Порожанов, разпореждам ти да видиш как до 90-а година – в комунистическия режим, как се е действало в такива случаи. Армията затваря и загражда – и по същия начин… Има държави, с напалм горят всичко около границата, на 10-километрова зона, за да прекратят подобна зараза…“

Вярно, имаше такива случаи във Виетнам и Лаос през 70-те години. Толкова напалм се изсипа, че една зараза не остана. Ама мен друго ми е любопитно. Какви животни гледа Борисов. За кучета се знае, но контекстуално не отговаря. Овце също не вярвам да гледа, те искат всеки ден да се изкарват на паша. Пък и традиционно тяхното семейство не е гледало овце, а кокошки, зайци и прасета, които е хранило с помия от почивната станция в Банкя. Представяте ли си, братя, премиерът да гледа две-три прасета в двора си в Банкя? Само да рече и всичката помия от стола на МС, изключително калорична, ще е за него.

Таш… пардон, майтап, бе, естествено, че не гледа прасета. Нищо не гледа, просто послъгва.

Някои обаче побързаха да видят в тези думи една метафора. В смисъл, че Борисов бил пастир на народа, на народното овчо стадо. Семпличко, но те истините обикновено са семпли, лъжите са гиздави. Вижте какво се получава. НС във всичките си политически цветове и нюанси ревностно обслужва едрата олигархия. Тази олигархия в същината си е червена, а в НС, както справедливо каза новият лидер на СДС, комунистите – настоящи и минали – имат квалифицирано мнозинство. Но последните две седмици направо се насраха! (Карбовски би казал надсраха и ще е прав, щото не им е сефте!) Погрижиха се за интересите на Валентин Златев, като приеха закон за горивата, който да доубие дребната му конкуренция. Приеха поправки в закона за акцизите и вдигнаха рязко акциза на бездимните цигари, за да не правят ненужна конкуренция на „Булгартабак“ на Пеефски (Борисов и Доган). Промениха закона за приватизацията и подариха на Киро Гела 58 млн. лева глоба, присъдена от български съд за неизпълнение на приватизационния договор. С тази промяна облагодетелстват и Пеефски и много други приватизатори…

Изобщо си правят каквото си искат. Истината е, че политиците са едни и същи навсякъде. Това, което ги прави различни, са народите. При овчите народи политиците си правят каквото си искат. Затова д-р Филипов смята, че прабългарите са били овчи народ, а не конен народ, както твърдят историците-патриоти.

За горивата малко ще се повърна, с ваше позволение. Ако, дето викаше Ванката Костов, в тая държава всички сме братовчеди, то Валентин Златев и Бойко Борисов са първи братовчеди. И тази къща в Барселона, купена от човека на Златев Александър Чаушев, допускам, е част от дивидентите на Борисов в бизнеса с горивата. Много малка част, щото бизнесът е много голям. Ако се върнете назад в историята на публичните им отношения, няма как да не откриете оня момент, в който Борисов прекара Златев през стъргата и почна да го дои. (Стъргата, за който не знае, е едно тясно място, през което минават овците, за да ги доят.)

И ако всичко това по-горе не ви се струва достатъчно овчо, ще добавя, че парламентарните дебелогъзници гласуваха увеличение на акциза на наливната бира от 1 януари 2019 г., от което тя неизбежно ще поскъпне.

По този повод ще цитирам нещо, което научих лично от основателя на Партията на умерения прогрес в рамките на закона, или накратко Бирената партия, Ярослав Хашек, по-точно от съставения от него манифест на партията (а не от „Сега“ или Фейсбук“): „Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт”.

Това в Чешко, да не се объркате…

Петък, 20 юли

Георги Стефанов публикува във Фейсбук снимка, на която се вижда катастрофирало порше. Според него, то е на депутата и коалиционен партньор на БСП Александър Паунов.

Между другото тоя Сашо Паунов е от Пазарджик, което не е непременно недъг. Направил се пича на чалтик, минал на червен светофар и се блъснал в друга кола. Обаче се държал като педераст. Отказал кръвна проба и тест на дрегера. Размахвал си депутатската карта и крещял, че има имунитет.

Откъде у този пазарджишки цървул парета за порше? При това трябва да имате предвид, че той не е социалист. Социалист с порше – някак сме свикнали. Но Паунов е комунист. А комунист с порше е вече непростимо!

Мисля си, да не дава Господ, ако някой път господин депутатът се натресе пиян в някое дърво, какво би казало дървото, ако му покаже депутатската си карта?

Интересен депутат е този Паунов. Спомням си как през 2007 г. от „Труд“ го бяха снимали, че паркира на инвалидно място. И се почна една дискусия инвалид ли е Сашо Паунов. Което беше много тъпо, защото предполага, че човек е инвалид само физически. А то не е така. Човек може да е инвалид и външно хич да не му личи. Нарича се духовен инвалид или «духовен дюстабанлия». Може ли да си комунист в наше време и да не си нещо инвалид. То в никое време не може, де...

Ще ви кажа нещо, но предупреждавам, че е много откачено. Гледам снимката на Бареков от Белия дом и по някакви извратени подсъзнателни асоциации пак се сещам за Хашек, дето разправяше как в кръчмата на Паливец висял портрет на Франц Йосиф, но Паливец го махнал, защото мухите най-обичали да серат върху лика на императора.

И Австро-Унгария се разпадна!
Не знам защо си я помислих тая глупост.

Дето се вика, неведоми са пътищата на подсъзнанието.

Под снимката Бареков написал: „В Белия дом след срещата със съветниците на президента по въпросите за Европа и Русия. Едно е сигурно - светът имаше нужда от промяна и Тръмп даде тласъка на промяната. За добро или за лошо...“.

Този кратък постинг на Бареков е харесан от двайсетина души, предвождани от Емил Кошлуков. Повтарям, Емил Кошлуков, програмен директор на БНТ!

А, бе, Кошлуков, може ли да си такъв тръмпанар, бе?! Язък, че си от Пазарджик. Или може би трябваше да кажа анджак…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Предизборно със Светльо Витков