Из делниците на един луд (1-5 октомври)

Тони Филипов, д-р 07 октомври 2012 в 20:01 13424 19

Понеделник, 1 октомври

Сексологът Илия Врабчев рекъл по телевизора: «Защо трябва да казваме «секс», когато имаме думата любене?» Добре, обаче възниква въпросът той, като толкова радее за тази българска дума, защо се нарича сексолог, а не любенелог? Читател пита, не ние. Ние така сме обръгнали патриотите едно да говорят, а друго да правят, че тия работи не ги и забелязваме…

По принцип професорът е прав. Четох наскоро статията на Найден Шейтанов „Сексуалната философия на българина”, публикувана в сп. „Просвета” през далечната 1935 г. Той нарича любенето «любодействие». Което е доста по-динамично от любене, щото може да се люби и платонично.

А нещата, с които се извършва любенето, Шейтанов нарича любодетел (или любодей) и любоема. А народът им викал какво ли не. „Прозвищата, вика, които простият народ използва за наподобяванията на любодей и любоема са просто безбройни.” За любодей се употребявали: въртокъщник, сиромах Лазар, нож, чук… За любоема: млака, капия, чанта, шушувада, колиба, гръцки кола, „иди си – ела си“…

Стоян Венев, Селянин разглежда любоеми.

„Вземете, вика Шейтанов, кой и да е преходен глагол, турете му представка „на“ и той ще добие любодеен смисъл.”

А ние мислехме, че „чукане” например е неологизъм. Ама не: „Чук се мисли като любодей, чукане – като ритмика при koitos”, обяснява Шейтанов. Цялата действителност, вика, е подложена на сексуализуване. Човешкият живот се представя в една поговорка така: „От дупка, за дупка, в дупка.”

Управлението също се мислело като любодействие. „Когато най-горният любодее matrem tuam (ти такова майката), на кого да се оплачеш?“

Дори и на всекидневния най-обикновен въпрос: „Как си?“, българинът отговарял сексуално: „Горе-долу добре.“ (И горе съм добре, и долу съм добре.)

Пенсиите, понеже вие често го употребявате, мислите ли, че е подходящ за вас в този си изконен смисъл?

Веднъж питах една пенсия как е. От любезност, не че много ме интересуваше... Рече: „Като стенен часовник – отгоре кукувицата, отдолу махалото…”

Слушам вчера премиерът да вика: „Факт е, че ние 30 пъти повече усвояваме пари от еврофондовете… И ние ги даваме тези пари на българските данъкоплатци".

И тука, без връзка се сетихме за доклада на чукчата на конгреса на КПСС: “Другари, преди ВОСР ние, чукчите, изпитвахме две чувства – на глад и на хлад. Сега вече изпитваме три чувства: на глад, на хлад и на дълбоко удовлетворение…”

Не може да не сме удовлетворени! Не бива!

Вторник, 2 октомври

По повод развитието на комедията „Инвеститор от Америка”, която се играе тия дни, Меглена Кунева рекла: "В някои страни се управлява в рамките на закона, а в България - в рамките на шегата".

„Капитал” съобщава, че Арун Савкур, един от двамата представители на „„инвеститора””, е глобен в Италия 300 хил. евро за опит за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация. И там направил същия номер. Разпространил из медиите, че представлява консорциум, който иска да придобие предложените за приватизация 49.9% от "Алиталия". И описал кои световни фирми се включвали в консорциума. Фирмите, както и при нас, отрекли даже да са чували за такъв консорциум.

Като го гледам на снимката, тоя много прилича на третия брат Митал. Вторият навярно го помните от «Кремиковци».

Даже не на шега, ами направо на таш.., с извинение, се управлява държавата. Нямаме ли разузнаване, защо хрантутим толкова служби... Да го развежда Добрев из парламента като войвода, да го посреща Бойко, Цецка да внася проекторешения... А той един международен тарикат, при това дребен...

Кунева вика още: "Имаме един много богат човек на върха на държавата. Не, никой вече не вярва на историите с филиите от детството му. Подценява се интелигентността на българина.”

Да, да… Само дето никой не е загубил от това, че е подценил интелигентността на българина. Нито пък информираността му. И днес доста хора живеят по села и паланки, за които описанието от времето на Дядо Йоцо е валидно: В тия няколко бедни хижи вестник не идеше, защото никой не купуваше; ток нямаше, защото циганите откраднаха жиците, даскал нямаше, защото затвориха школото; поп нямаше, защото се срути черквата; стражар не стоеше, защото закриха щата...

«Стандарт» разказва как народът Го посреща: «В Сопот премиерът раздава автографи като за книгата с рекордите на Гинес… Снима се с деца, младежи и възрастни хора. На тези, които не смееха да го доближат, сърдечно махаше с ръка отдалече. (Лелей!!!) С подписите и снимките продължи и в село Анево... Тук премиерът запали свещ в новопостроения храм "Св. Архангел Михаил" и целуна наред ликовете на светците от иконостаса.”

 

Без думи. Щото каквото и да кажа, все ще е малко.

 

Даже попа целунал. По погрешка. После му се извинил, де…

Подценявал интелигентността?! Да, бе! Имаше един Бат’ Ванчо на село. Та той викаше: Като знам аз колко съм прост, представям си другите...

Пък колегата Чавдар Найденов пише във фейсбук, че на Борисов вече му викали «хвърчилъжи», щото изхарчил горивото на цялата ни авиация, за да обикаля родината и да лъже народа за светло бъдеще през втория мандат. Което е нов момент в историята на лъжата. В смисъл, че тя вече не ходи пеша. Което пък означава, че това, че краката й са къси, остава без значение. Лъжата вече идва Par Avion, дето се вика…

Заглавие в „Стандарт”: „Две блондинки и кочияш зад Сергей”.

Как ги измислят такива?! Каква ли ще я свърши кочияшът зад Сергей?!

Пък «Блиц» съобщава, че нощеска имало пожар във входа на Румен Петков. Пожарникарите предполагат, че Румен е хвърлял пиратки за избирането на Станишев за шеф на ПЕС и от там е тръгнал огънят. Не се съобщава бил ли е почерпен, но то май не е и нужно.

Ало, пенсиите, за малко да ви забравя, бе, злото да ви забрави! Честит празник. Първи октомври е нещо като първи юни, но за последната възраст. Та по повод Международния ден на възрастните в кв. "Св. Троица" открили нов клуб на пенсионера. Ама не отишъл Бойко, който иначе ходи на всяка турена керемидка, а пратил Фандъкова. Аз ви казвам, бе, тоя ви е отписал! А като трябва нещо да се свърши, все за вас се сещат. Ето, сега чета, че сме били обещали на ЕС да направим висшистите от 27.3% на 36% в следващите 8 г. От Просветата казали, че за целта щели да се разкрият повече места в университетите, да започне прием и на по-възрастни хора, които искат да си доучат по програмата Longlive learning (учиш доде си жив). Между другото, наскоро четох интервю с баба Величка Желязкова, на 78 г. Тя влезе биология във Пловдивския университет от втория път. Изкара на изпита 3.30, но пак я приеха. Обаче преди това ходила една година като слушател. И останала много доволна от колегите си: „Те ми помагаха, каквото не разбирах, не ме обидиха нито един път на години, че аз съм по-голяма от тях…"

По-голяма?! С половин век и кусур… През 2016 г. бабет ще стане магистър по биология, ако е рекъл Господ, и ще даде своя дан за компенсиране на липсващите ни 10% висшисти.

Братя, бъдещето е настъпило! Честно, не ви лъжа. Имам сигурни доказателства. Това е без връзка с горното. Чета в «Новинар»: «В бъдеще жените ще поемат семейните финанси». Проучване показало, че след 8 г. жените вече ще вземат и такива важни финансови решения, като ипотеките. Били по-спестовни. 90% от семействата, в които жените въртят кесията, имали спестявания, докато при мъжете касиери семействата със спестявания били само 82%.

Всеки да си прецени, но ние честно ще си кажем, дома бъдещето е дошло още преди дватрийсе години. И не се оплакваме, правилно ни се управляват парите. Колкото и да изкараме, винаги стигат. Случвало се е и повече да изкараме и пак стигат. Интересното е, че никога не се е случвало да останат. Затова това със спестовността малко не го вярваме. Смятаме, че един мъж никога не може да изкара толкова пари, че жена му да не може да ги похарчи. Но берекет версин и на това. Щото то какви жени има… На един приятел жена му харчи вече заплатата му за 2016 година.

Сряда, 3 октомври

Д-р Йордан Войнов, шеф на Агенцията по храните, вика пред «Преса»: «Мандрите са пълни с алхимици."

Само мандрите? А винпромите например?

Според нас, алхимикът е химик без работа. И като няма какво да прави, химикът прави сирене без мляко, вино без грозде, колбаси без месо, черен хляб от бяло брашно (и ръжен от пшеничено)... Когато властта прави от пръдня боя, извинете за израза, какво да правят химиците? Животът е така устроен, че си иска неговото, главно средства. И, както сме писали много, много отдавна, химик, дето не може да забърка една синтетична дрога, е обречен да бърка цял живот урина и да пише табелки с призиви до пенсиите: „Моля не пълнете бурканчето догоре!”

Щото се разплисква…

То да са само химиците... На откриването на учебната година в Исторически факултет деканът Пламен Митев рекъл на бъдещите историци: „Няма да Ви заблуждаваме, че след 4 г., с дипломата ни в ръка, успехът и материалното благополучие ще Ви споходят бързо…”

И обяснил защо: „Управлявана от некадърни, алчни и корумпирани политици, днешна България е сред най-бедните и най-нещастни държави в Европа. Трудът на знаещия и на можещия не се цени, а разни недообразовани особи се представят за елит на нацията. Какво друго прочее може да се очаква от страна, чийто премиер води класацията за най-добър футболист…”

Там е работата, че може всичко да се очаква… Дето каза колегата Бедров, когато избираме хора, от които не очакваме нищо, тогава можем да очакваме всичко. Васко Сотиров го каза малко по-деликатно: „На малко нещо се надявахме, голямо нищо получихме…” В същност, не е много по-деликатно…

Ученици от столична гимназия инсталирали на «Граф Игнатиев» огромен постер на премиера. До половината е той, след това плавно преминава в Тодор Живков. Народът се струпал да погледа, даже ватманите спрели трамваите. Час и половина, съобщават медиите, след като постерът беше поставен, бдителни симпатизанти на ГЕРБ го скъсаха.

Той три години не увеличава пенсии и заплати, за да не ни плащат борчовете бъдещите поколения, а вижте как му се отблагодаряват! 

Симпатизанти, нема съмнение. Цивилни симпатизанти… Като свършили работа, цивилните симпатизанти се шмугнали по „Шести септември”, която случайно е седалището на Вътрешното ведомство…

Господа, мисля, че започвате да се роните. Май пердето почва да се вдига и хората да виждат по малко какво се случва зад кулисите. А това, както е казал Джек Лондон в „Цар Алкохол” не е приятна гледка: „Никога не отивайте зад кулисите, защото там рискувате да видите как божественият тенор бие жена си.”

Но за бай Джек след малко.

Чета, че май и забраната за пушене ще отпадне. Двама независими депутати внесли поправки в закона, та да се върне предишното състояние, с обособени места за пушачи. Дискретно изследване на „Стандарт” сочи, че, ако депутатите от ГЕРБ бъдат оставени свободно да изявят волята си, забраната като нищо щяла да падне.

По-лани руският писател и дисидент Владимир Буковски каза: „Аз съм физиолог. Мога да кажа кое доколко е достоверно. Направени са стотици научни разработки, които се опитват да докажат, че пушенето е вредно. Нито една не даде никакви данни. Една, която е направена по поръчка и учените си изкривиха душата, защото и на тях им трябват грантове, написаха обтекаемо, че може би, възможно е… макар да са нужни още изследвания… Край! Повече изследвания не им трябваха. Получиха каквото им трябваше. Забраниха пушенето жестоко, абсолютно. Разоряват се хиляди собственици на ресторанти и барове… Още никой не е доказал вредата от пушенето… Всички медицински изследвания, които съм чел, не са доказали все още връзката между пушенето и рака…”

Всичко това е съвсем съзнателно според Буковски: „Те изпробват методи на принуда, това си е вид обработка, това е проверка за конформизъм… Тези хора искат световно правителство…”

И в цялата тая работа, ако я има (щото ние не сме чак фен на теорията за конспирацията), българите се държим като на тупана малката пръчка. Както бие киекът и ние поддакваме… (Тук съм заимствал малко от богатото творческо наследство на премиера.)

Да предположим, че цигарите са вредни. Но нима алкохолът не е вреден? Нима пиенето не уврежда черния дроб, мозъка, нервната система…Пияни джигити, десетки битови убийства под влияние на алкохола… Но никой дума не обелва. Не говоря да се забрани пиенето. Говоря за нещо друго, описано от Джек Лондон в цитираната вече изповед „Цар Алкохол” – за тоталната достъпност на алкохола за подрастващите. „С алкохола ме накара да свикна главно неговата достъпност… В оная среда, където живеех, алкохолът ме срещаше на всяка крачка и ми се усмихваше приятелски. Нямаше спасение от него… Всички нравоучения на света не ще бъдат в състояние да опазят от цар Алкохол юношите, които възмъжават, докато цар Алкохол е достъпен винаги и навред…”

Днес, у нас, той е навсякъде, евтин и леснодостъпен. Дискотеки, кръчми и капанчета в Студентския град, квартални магазинчета пред вратите на училищата…

„Алкохолът, пише Джек Лондон, понижава нравственото равнище на хората…”

А може би точно това е целта?!

Четвъртък, 4 октомври

Бойко рекъл, че на изборите ще бие не само БСП, а цялото ПЕС. Което шефът на младите социалисти диагностицирал така: "Очевидно Борисов осъзнава, че губи европейска почва под краката си. Сега ще ореве цяла България, защото в Европа отдавна не му обръщат внимание… Голям крокодил, а плаче...»

Каква глупост! Излиза, че големите крокодили не плачат! Младо момче, а даже детските песнички не помни. Например в «Как говорят животните» изрично се казва, че крокодилът е ням, защото е земноводно - «земноводното значи, не говори, а плаче...» И няма значение колко е голям. Човек може да остане с впечатление, че тия, младите, никога не са чували израза «плаче с крокодилски сълзи». А той е много полезен понякога. Например, като се каже «Станишев плаче с крокодилски сълзи за АЕЦ «Белене», веднага ти става ясно цялото лицемерие по случая. А иначе трябва да обясняваш на дълго и нашироко как три и кусур години той не подкара проекта, а сега събира подписи за референдум...

От цитираната песничка човек може да научи за други качества на крокодила, някои от които са далеч по-подходящи за правене на паралели с някои хора:

А крокодилът той е ням

При все, че толкоз е голям.

С уста зъбата гладна,

И грозна и грамадна,

готова за лапачка,

той гони плячката докрай...

Изследвания на учени от Калифорнийския университет доказаха, че крокодилите наистина плачат. Когато се хранят. Пък в една книга от XIV в, „Пътешествията на сър Джон Мандевил” се казва: “В Етиопия живеят множество крокодили, които ридаят, когато изяждат човек”. 

 

Не може така да се бъбря наизуст! Щото в някакъв виц заекът опънал крокодила, пък на него му било сефте и айде, давай... Ама у нас хората, а също и политиците, първо говорят и после мислят.

«Нашите животни

Всички са грамотни

Всяко пее, кряка или блее.

А крокодилът той е ням…

И е далеч по-добре. Гони си лапачката и си трае.

„Какво крие мълчаливият депутат от ГЕРБ”, пита риторично „Труд”. И отговаря на дълго и на широко. А то е ненужно. Може само с една дума: невежеството си. То лидерът им колчем заговори, все ще направи гаф, та камо ли депутатите. Затова не бива да ги обвиняваме, че си мълчат. Човек, като си мълчи, може и за философ да мине. А като заговори, вече не може.

Петък, 5 октомври

Пък Евгени Дайнов пише в «Преса»: «Предстои бурен есенно-зимен сезон, пълен с протести, бунтове и изблици на съпротива. Няма как да е другояче, защото заменянето на публичната власт с феодална оставя на гражданството само този начин на себеизразяване...»

Дано да е така. Лично на нас много ни се ще да си върнем поне част от уважението към гражданството. Но кой знае? Политическите прогнози са рисковано нещо. Помня как Дайнов писа през пролетта на 2002 г.: “Какво се случва след Царя? Към сезона на листопада всичко ще е различно.” И после минаха три листопада и царят все не пада… И още четири листопада беше в коалиция с БСП-то… Дано тоя път да е прав.

Но пък германският посланик рекъл вчера, че било много тревожен сигнал, дето България е последна в класацията на «Репортери без граница» по независимост на медиите. "Само ако медиите изпълняват правилно своята задача, е възможно да се създаде едно здраво гражданско общество."

Значи няма да се създаде.

Минчо Спасов от НДСВ поискал прокуратурата да провери дали Борисов и Параванов са извършили престъпление по служба по случая Мишо Бирата. За повод му послужило признанието на премиера пред politikat.net, че "неправилно" е оказал натиск върху Танов да не проверява бирената фабрика, щото поел ангажимент пред Гоце. Прокурор Илиева от СГП рекла, че няма причина обвинението да се занимава със случая, защото премиерът проявил "самокритичност към определено поведение". В смисъл, че осъзнал грешката си, което освобождава прокуратурата от ангажименти по случая.

Опитах се да се сетя тези съображения към коя правна доктрина могат да се отнесат, но не успях. Което нищо не значи, разбира се.

Депутатите приеха вчера на първо четене предложението на Захари Георгиев от БСП да можем да викаме Бърза помощ и със SMS-и. Това е добре, но лично ние бихме предложили да се обмисли и вариант да ги викаме с препоръчано писмо с обратна разписка. Та да не могат да казват, че не са получили сигнала. Да, бе! Ти по телефона им се обаждаш и им казваш, че човек бере душа и те идват след колкото си искат, та с SMS… И както чета, че близо една трета (27% ) от спешните медици не желаят да работят в "Бърза помощ", скоро няма да остане и кой да идва… И Господ да ни е на бърза помощ…

Но стига с тия сериозни работи.

Да ви кажа за едно интересно пазарджишко дерби, което се заформя. В „Блиц” интервюират лорд Евгени Минчев. И помежду другото репортерката го пита:

- Разбрах, че и ти си имаш някакви проблеми с д-р Филипов. Бил изрекъл някаква ирония по адрес на титлата ти?

- Много харесвах неговата рубрика, но той прекали, като каза, че аз съм единственият лорд в света, който е придобил титлата… с гъза си. Моите адвокати се занимават с това. Много ще му се налага да доказва, как точно с гъза си съм я придобил.”

Обидил ми се е. А аз съм го написал в хубавия смисъл. Понеже Женя каза веднъж при Слави, че го е яд, че не е и евреин, освен другото… Щото Слави каза, че светът се управлявал от евреите, масоните и педерастите…

- Моше, да знаеш Аврам станал педераст.

- Верно, взема пари и не връща?

- Не, бе, в хубавия смисъл…

Та и ние сме го казали в хубавия смисъл.

 

Извинете братя, но какво ще си помислите, ако ви се появя така? Еми и аз същото си помислих. Нима съм виновен?

 Които ни четат редовно, сигурно помнят какво сме писали за Хашим Тачи и аферата му с Мадлин Олбрайт. Че албанците трябва да ходят и да му целуват на Тачи… Щото Велика Албания, дето те с оръжие не можаха да я постигнат, той я постигна с един гол такова! Такъв е животът, к’во да се прави. Но при Женя не бихме могли да се изразим така. И затова сме се изразили както можем…

 

To be continued

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!