Хубава работа, ама циганска

Калин Манолов Последна промяна на 20 юни 2015 в 17:50 17109 23

Калин Манолов

Проблемът с Орландовци, както и предишният проблем с Гърмен, както и бъдещият проблем в Столипиново – защото нали не мислите, че проблемите ще спрат дотук? - е държавен. Не етнически, не политически, не социален, не предизборен, а държавен. Което означава – всичко това заедно и доста повече. Създала проблема, държавата обаче не позволява на единствения, който може, да го реши. Това е пазарът. Докто има много държава и малък пазар, ще има и много проблеми. Сега в София, после и в други градове.

В опит да реши „циганския въпрос“, преди 70 години комунистическата държава създаде циганския проблем. Според статистика на БКП през 1946 г. циганите в България са 170 011 души. Били са номади, докато комунистическите плановици не решават да променят коренно начина им на живот, като ги заселват в различни райони на страната. Каракачаните например, около 20 000 семейства от Дунавската равнина, получават държавна земя и кредити за построяването на жилища. В резултат се създават гета в 160 от общо 237 града и в 3 000 от общо 5 846 села. Откъсването на този етнос от естествения му начин на живот и насилствената „интеграция” в чужда за него среда, го насърчава да прехвърли грижата за собственото си оцеляване и продуктивност в ръцете на държавата. Така постепенно се създава половинмилионна етнически хомогенна група, приучена на мързел и ползваща се с колективни права.

Накратко: първоизточник на проблемите с циганската неграмотност, безработица и престъпност, е държавната намеса в личния живот на хората. Преди две седмици казах как можем да се пазим от битовата престъпност – сами и с оръжие. Докато законите закрилят престъпниците, само „Колт“ ще може да изравнява законопослушните граждани с тях.

Що се отнася до безработицата и неграмотността, ако продължава „да се бори“ с тях както досега, държавата със сигурност ще ги увеличи. Разбира се, има начин и да ги намали, но само ако ограничи част от собствената си власт да преразпределя нашата собственост. Защото помощите и детските ги плащаме ние. При това безсрочно. През 2006 г. срокът за получаване на социални помощи за безработни лица в трудооспособна възраст бе година и половина, през 2008 г. стана година, после половин година, но през 2011 г. ограничението отпадна, за да не загубят получаващите помощи лица „основното си средство за препитание“. Не знам дали още е така и колко точно цигани - професионални безработни има, но знам, че е крайно време това политкоректно и доста скъпо струващо статукво да се промени. Според Агенцията за социално подпомагане миналата година в България всеки месец са подпомагани 53 235 семейства, като безработните сред тях са 56 435 души. Останалите вероятно са деца. Което ни води до другата доходна професия за етноса – професията „майка“, и още по-точно – малолетна майка. Може да е циганска традиция, но е против българските закони 12-15 годишни девойки да раждат. И да им плащаме за това по 100 лв. детски месечно до навършване 1 година на дете ( след първата година тези 100 лв. месечно се дават като социална помощ); плюс 35 лв. детски месечно до навършване пълнолетие на детето; плюс 20 лв. детски месечно от партия „Евророма“; плюс още 2,15 лв. месечно допълнителна помощ за достигане на семейния Диференциран минимален доход по Закона за социалното подпомагане. С еднократните помощи, разпределени на годишна база, а именно: 150 лв. еднократна помощ за бременност; 250 лв. едократна помощ за раждане на първо дете; 284 лв. еднократна енергийна помощ; до 325 лв. „кратна помощ“, за посрещане на инцидентни обстоятелства; 4 пъти в годината хранителни помощи – месечният доход на 12-13 годишната циганска майка е около 240 лв. Тя едва ли би могла да изкара много повече с неквалифициран труд, който на всичко отгоре й е забранен по закон. Нещата няма много да се променят, ако малолетните майки получават помощите си в натура, вместо в брой, според идеята на социалния министър Ивайло Калфин. Помощите за професионални майки и професионални безработни или трябва незабавно да бъдат спрени, или да се обвържат с определена степен на образование, желателно поне основно.

Всички тези и други мерки за съкращаване на социалната система обаче няма да проработят при сегашния пазар на труда, тъй като по-голямата част от циганското население е неграмотно и нискоквалифицирано. Единственият начин да се създадат нови работни места, които не изискват квалификация, е да се премахване минималната работна заплата, да се спрат субсидиите за „насърчаване” към заетост и да се намалят осигуровките.

След като по този начин държавата се оттегли от социалната политика, в китните цигански гета вместо полицаи може да влязат инвеститори. След това може да се прекрати и строежа на нови цигански жилища с държавни средства като мезонетите в Столипиново, блок 20 в Ямбол, виетнамските общежития в Красна поляна. Сега само за няколко месеца обитателите им ги разбиват, превръщат ги в бунище, предават всичко метално за вторични суровини, а с паркета и вратите се топлят по една проста причина – жилищата не са техни. Ако са ги купили или наели, трагедията на общата собственост със сигурност ще бъде избегната.

Чуйте анализа на журналиста и председател на Института за свободен капитализъм "Атлас" - Калин Манолов, в предаването "Конструкция" по БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2015 в 09:15

Интересно разбиране за „пазара“ имат соросоидите.Значи така- спираме помощите на циганите, махаме МРЗ, махаме полицията от махалите и чакаме пазара и инвеститорите (в органи примерно) да оправят нещата.Междувременно, тези от българите, които имат възможност си купуват Колт или емигрират, а лошият матриал гори.И като резултат пазара решава проблема- няма лош матрял, няма цигани, има само свободна територия за заселване- на евреите примерно.

23.06 2015 в 03:17

Спасе, Само в нашата страна има такива като тебе, които псуват "пазара". За това сме на този хал. Вашата мечта е да лъжем, че работим, а те да лъжат, че ни плащат. Пред нас са само братята от Северна Корея. И в Куба вече има пазар.

22.06 2015 в 15:43

„Хубава работа, ама циганска“
В пълна степен важи за горното писание на поредния тъп и нагъл соросоид.Значи, не причината, че държавата е абдикирала тотално от функциите си, ами прекалено многото държава водела до циганската престъпност и маргиналност, а решението, което предлага горния гнусен идиот е още повече липса на държава и вездесъщия пазар- видите ли, като се премахнат помощите на циганите и минималната заплата, в цигански махали ще се напълни с инвеститори, които ще предлагат нискоквалифицирана работа с ниски заплати – и хоп - проблема с циганите е решен.А който циганин не иска да работи за 50 лева на месец примерно, ще се оттегли тихо и кротко да умре.
Абе соросоидите с конкурс за идиоти ли ви избират? Инститиут за свободен капитализъм Ви препоръчва – купете си Колт, докато чакаме инвеститорите да отидат в циганските махали, вместо полицията.

22.06 2015 в 06:07

Г-н Манолов много ми приличате на ......Хитлер

21.06 2015 в 21:46

При постъпване на работа в държавните предприятия, а и в частните, най-напред се гледа (1) дали човекът е доверено лице на партията, която управлява. Ако това не сработи се гледа дали (2) момичето или момчето са достатъчно привлекателни. За сексуално атрактивните кандидати не важи даже първият показател, камо ли нещо друго.
Ако и това не е нашият случай, то тогава задължително ще се появи (3) някой близък на шефа или на приятел на шефа. В много случаи (шеф с властна жена например) третият показател може да се окаже по-важен от втория и даже от първия.
Ако и третия критерий за оценка на кандидата на е съществен, тогава може да се помисли за (4) квалификацията на кандидатите. Чак на четвърто място може да се очаква квалификацията на кандидатите да реши конкурса, а квалифициран може да бъде всеки човек в една държава - и циганин и българин.
Един възможен извод от казаното е, че проблемите на българи и цигани не са етнически, а на ценностна система. Няма да има етнически проблеми ако всичко се решава според морала и истинските нужди на държавата, а не на шефа-администратор, който е сраснал с тази държава.

21.06 2015 в 20:59

Айде стига с анализите, държавата се била намесила в щастливия живот на циганите, ти да видиш! На кого в живота не се намеси държавата та да седнем да плачем за циганите. Истина е, че циганките бяха превърнаи в машини за раждане на деца - нали България трябваше в много кратки срокове да стане 9 милиона. За съжаление бързо решение на проблема няма и тези, които не можеха/могат да чакат вече се изнесоха/изнасят през Терминал 2. Истината е, че ще става по-зле.

21.06 2015 в 20:44

Г-н Манолов във Фейсбук поясни, че е направил нелепа грешка - става въпрос не за каракачани, а за кардараши...

21.06 2015 в 20:23

като видях заглавието, си рекох - с две думи описа цялата работа на последните няколко български правителства;

21.06 2015 в 13:58

Какво общо имат каракачаните с циганите?!?...

21.06 2015 в 12:28

@altair
Това с обидните думи, които се срещат във всички езици нещо не издържа. Не знам какво обидно има в думата циганин и с какво ром е по-хубаво от циганин, като всеки си го превежда на циганин. И двете думи показват различие между хората и циганина и са обидни за циганите, защото ги причисляват към най-долната прослойка, но това не е проблем на милиардите, които ги наричат така, а на самите цигани, които за хиляда години въобще не са се променили. Не вярвам някой бял да се засегне, че му казват бял, поне по филмите и негрите си викат негро няма проблем, ако не е натоварена думата с друго. Какво от това че на някой му казваш скитник, като катуните още си съществуват