Евгений Дайнов: Появи се човекът, който се заяви като наш бъдещ диктатор

Евгений Дайнов Последна промяна на 23 юли 2019 в 15:10 67856 7

Хем знаехме, хем не вярвахме; но моментът дойде. Появи се човекът, който се заяви като наш бъдещ диктатор. Дори нахвърля, пред камера, първоначален списък на хора, с които смята да се саморазправя.

От поне пет години предупреждавам: Борисовият режим, за да продължи да съществува в сегашния си вид, трябва да се прероди в диктатура. Защото няма как олигархичен режим, изцяло отдаден на присвояване на обществени ресурси, да не се натъкне на съпротива. А тя е преодолима само с диктаторски методи.

Самата логика на режима го насочва към диктатура, независимо от това, какво се иска на играчите в него. Точно тук Бойко Борисов направи детинска, наистина бебешка грешка. Създаде инфраструктурата на диктатура, но не за себе си. А за някой прокурор. За това също предупреждавам от поне три години.

И диктаторът-прокурор се появи. Нямаше как да не се появи, защото властта не познава вакуум. Има ли място, подготвено за диктатор – той ще дойде, за да го заеме.

Веднага след номинацията си за главен прокурор – и цели три месеца преди да бъде избран – Иван Гешев побърза да заяви своята политическа програма, т.е. програмата по отношение на властта, пред (по неговите думи) „държавната телевизия”.

Всъщност, всички диктатори от поне стотина години насам честно и от самото начало обявяват своите намерения. После идват разни умници, които казват неща като: „Ама тоя няма да направи това, само си приказва”. Хитлер е добър пример. Пише човекът, още в началото на 1920-те години, че ще унищожи Франция, ще завзема земи на изток и ще изтреби евреите. И по-късно го направи. Трябваше да бъде чут от самото начало, за да избегнем едни 60 милиона жертви.

Да чуем Иван Гешев.

Да започнем с формата. Пространното му интервю пред БНТ беше заявка за политическо действие. Което означава: за структуриране, функциониране и насочване на властта. Нямаше нищо общо с описаните в Конституцията функции на прокуратурата като пазител на закона. Ще рече: заяви се като властник, а не като гарант на правото. По стил на изказване, нещо повече, повтори речника на кафявите медии, които пък възпроизвеждат речника на авторитарни властници като Владимир Путин, Виктор Орбан, Александър Лукашенко и т.н. Този речник има за цел да сплашва и унищожава хора; това му е функцията.

Дори само гледайки формата на интервюто, вече знаем, че Гешев възнамерява да упражнява диктаторска власт, която да сплашва и унищожава хора. Съдържанието на казаното от него потвърждава това.

Според Гешев, разделението на властите не е постижение на демокрацията, а „виждане на десните екстремисти”, с което той не е съгласен. От историята знаем, обаче, че всеки, който не приема разделението на властите, иска да събере цялата власт в своите ръце. Властта е разделена, защото, ако бъде събрана, ще започне да мачка гражданите. Затова и според българската Конституция властта е разделена.

Отричайки това разделение, Гешев ясно дава да се разбере, че няма намерението да спазва Конституцията – точно както когато твърди, че „моята работа е да арестувам”. Това, разбира се, не е неговата работа, поне не според Конституцията, според която неговата работа е да следи за спазването на закона.

Нататък. Всеки, който заявява, че няма да спазва Конституцията ни съобщава, че обществените отношения няма да бъдат регулирани от закони. А – от гола сила. Голата сила, на свой ред, се проявява чрез преследването на конкретни хора, схващани като политически противници на съответния властник. Ще рече: като хора, които не искат да допуснат изграждането на желания от него модел на властта като гола сила.

Гешев беше така добър да съобщи на публиката, кого смята за свой враг и, следователно, кого ще преследва. От анализа дотук допускаме, че това преследване няма да стъпва върху Конституцията, а върху силата.

Да се готвят: Иво Прокопиев; Христо Иванов; Атанас Атанасов; партия Да, България; коалиция Демократична България; сайтът Биволь; фирмата, за която работи набеденият за хакер Криссс; всички адвокати; „протестърските” (по неговите думи) медии; приятелите (и, по силата на модела „гола сила”, семействата) на всички горепосочени. Като че и наша скромност бе включена в този списък, като „учил в Лондон” преди 1989 година. Гешев не прави разлика между Оксфорд и Лондон, но той не прави разлика и между Конституция и диктатура. Разбирам посланието, смятам се за предупреден.

Пак от историята знаем, че когато тръгне вълната на извънзаконовия терор, с отделни хора само се започва. Сетне терорът се стоварва върху цели категории от населението. Гешев даде заявка и в тази посока, казвайки, че не живее в кварталите Изток или Изгрев. В тези квартали, както наскоро разбрахме, живее тежката номенклатура на ГЕРБ. Ще рече: след като се разправи с хората в горепосочения поименен списък, Гешев възнамерява да удари висшите кръгове на ГЕРБ.

Колко лишен не само от разум, а от елементарен инстинкт за самосъхранение трябва да си, за да подкрепяш точно онзи, който точно теб ще унищожи – както в момента прави ГЕРБ по отношение на Гешев? Сами си плетат въжето и любезно му го подават. А сред първите, увиснали на него, ще бъде Бойко Борисов. Няма как да не бъде, защото, докато той съществува, властта на Гешев няма да е тотална. И да се оттегли, и в Банкя да се похлупи – пак ще увисне.

Но разговорът за интелигентността на герберския елит май вече е воден. Смътно си спомням, че ставаше дума за корнишони...

Заключение: каза си го човекът. Предупреди. Ще събере цялата власт в ръцете си. И ще наложи терор върху всички, които не му харесват. Гледайте Иванчева, мислете за себе си.

Предупредени сте. Вземете човека насериозно защото, ако се оставите да бъдете убедени, че той „няма да го направи”, когато дойдат за вас, ще е късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

8

Sotiris

21.10 2019 в 18:03

https://id.offmedia.bg/profile/b3aa887b5996abbd312dec02de18bd9


@ 'Синия гол шаман'


А, бе вие вси́́чки луди ни изкарахте.

Които е против вас е луд нали?

Гуруту ти , измисления, Генерал от Банкя, превърна БГ в един голям психиатричен Гулаг!

Дано скоро се удавите и потънете в собствените си лаина!


6063

7

Синия гол шаман

27.07 2019 в 17:36

Дайнов, хлопа ти дъската, баце! Иди на психиатър

7145

6

kokoten

24.07 2019 в 17:27

...да всичко е вярно с допълнението,че на тъпата България ще ѝ се падне тъп диктатор(по-тъпо същество от Гешев едва ли ще се роди втори път)...нещата отиват от зле към по-зле...ако няма ГРОБ няма да има проблем...всички с/у ГРОБ,иначе,адио България....

4000

5

опетков

24.07 2019 в 08:30

Дайнов, спри да пишеш глупости, замисли се малко и не се излагай. Все пак има и умни хора, които четат творенията ти. Ако беше го написал за вестник Стършел, малко от малко щяхме да те вземем на сериозно.

23293

4

Стефан

23.07 2019 в 22:29

КОЕ не е вярно?

12017

3

Кулин бан

23.07 2019 в 22:16

Стефан, общо взето нито едно не е вярно.

23293

2

Стефан

23.07 2019 в 21:47

Възможно е, хал хабер си нямам кой е тоя човек.
Ленин - диктатор. Но е успял да спре Гражданската война.
Хитлер - диктатор. Но е успял да измъкне Германия от французите.
Сталин - диктатор. Но е успял да индустриализира страната си, и да спечели най-голямата в историята война.
Дън Сяо Пин - диктатор. Но успя да направи гладуващият Китай първа световна икономика, и даже да затрие САЩ.
Ако този човек успее да върне държавността в България, и с нея разумът, мене не ме интересува кой го нарича "диктатор". Понеже тоя термин също е въпрос на историческа оценка, и не на фейсбук.