Три години от трагедията в с. Бисер

Ивайло Анев Последна промяна на 06 февруари 2015 в 09:44 2926 3

Снимка Жоро Хаджиев

Снимката на баба Тяна от с. Бисер, която разплака цяла България.

Днес се навършват 3 години от наводненията в село Бисер, където загинаха 11 души.

На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир "Иваново". В потопа загинаха 11 души, а десетки семейства останаха без дом.

След трагедията цяла България се включи в дарителска акция в помощ на село Бисер. Със събраните над 3 милиона лева изцяло бяха построени 34 къщи, ремонтирани бяха училището, здравната служба и църквата. 22 семейства обаче още чакат и се надяват домовете им да бъдат възстановени.

Щетите от наводнението в харманлийските села Бисер и Лешниково надхвърлиха 3 млн. лева само от разрушените 55 къщи. По данни на областната управа разрушената жилищна площ в с. Бисер бе 4765 кв. м. Унищожени бяха мебели за 320 хиляди лева и селскостопански постройки за 60 хиляди лева.

Три години след инцидента виновни все още няма. Разследването по инцидента се води от Военно-окръжната прокуратура, а делото все още е в досъдебна фаза и е срещу неизвестен извършител.

Според известните по случая факти към момента на скъсването на стената на язовира собственик на съоръжението е Министерството на отбраната. Това е и причината делото да бъде прехвърлено по компетентност от Районната прокуратура в Харманли към военните прокурори в Пловдив.

Вчера жителите на селото отбелязаха с панихида паметта на загиналите, а за здравето на оцелелите по традиция бе даден курбан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2015 в 12:30

Обърни се към Йончев, лично се познава с Балкански, може и да му предаде.
Или потърси Комата (@чесън), наскоро събираше тайфа (Балкански и полковника) да им предлага жана си "с намаление"
:)))))

06.02 2015 в 11:24

Изключителна мерзост е това,Балкански,на половината село къщи-на другата к*р.Трябва да си много голям мръсник за да направиш подобно нещо.Плаче ми се за тези хора.

06.02 2015 в 11:08

Аню Каиша и Цецо Лъжецо няма ли да присъстват на панахидата?
Нова и Босфор тивита разпънала ли антените да предават ПРЯКО от мястото на трагедията?
Днес температурите са над 0С, значи мазната банкянска мутра този път ще може за да направи "заход БЕЗ РИСК ЗА ЖИВОТА", ЗАЩОТО НАЛИ ИНАЧЕ ИМА ВЕРОЯТНОСТ ПРИ НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ кУГЪРА ДА СЕ "ГЪТНЕ"...

Има още хора без дом бе гейберастки гейтаци!