Три години от трагедията в с. Бисер

Ивайло Анев 06 февруари 2015 в 09:44 3731 3

Снимка Жоро Хаджиев

Снимката на баба Тяна от с. Бисер, която разплака цяла България.

Днес се навършват 3 години от наводненията в село Бисер, където загинаха 11 души.

На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир "Иваново". В потопа загинаха 11 души, а десетки семейства останаха без дом.

След трагедията цяла България се включи в дарителска акция в помощ на село Бисер. Със събраните над 3 милиона лева изцяло бяха построени 34 къщи, ремонтирани бяха училището, здравната служба и църквата. 22 семейства обаче още чакат и се надяват домовете им да бъдат възстановени.

Щетите от наводнението в харманлийските села Бисер и Лешниково надхвърлиха 3 млн. лева само от разрушените 55 къщи. По данни на областната управа разрушената жилищна площ в с. Бисер бе 4765 кв. м. Унищожени бяха мебели за 320 хиляди лева и селскостопански постройки за 60 хиляди лева.

Три години след инцидента виновни все още няма. Разследването по инцидента се води от Военно-окръжната прокуратура, а делото все още е в досъдебна фаза и е срещу неизвестен извършител.

Според известните по случая факти към момента на скъсването на стената на язовира собственик на съоръжението е Министерството на отбраната. Това е и причината делото да бъде прехвърлено по компетентност от Районната прокуратура в Харманли към военните прокурори в Пловдив.

Вчера жителите на селото отбелязаха с панихида паметта на загиналите, а за здравето на оцелелите по традиция бе даден курбан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!