Кабелните оператори чакат бум от клиенти заради цифровизацията

Мая Младенова 28 март 2013 в 17:38 5852 9

Димитър Радев, председател на УС на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори
Димитър Радев, председател на УС на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори

 

Бум на нови клиенти след въвеждането на цифровата телевизия от 1 септември 2013 г. прогнозират българските  кабелните оператори, които се събраха на конференция в навечерието на дигиталния преход.

Откриването на форума мина по класическата формула - с добрата и лошата новина за сектора. Добрата дойде от председателя на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) Димитър Радев. Той цитира статистика от въвелите вече цифровата телевизия държави, където делът на клиентите на кабелни оператори нараствал.

В САЩ след изключването на аналоговия сигнал кабелните доставчици наемаха допълнителни микробуси за екипите, за да смогнат с всички заявки за нови клиенти, разказа Радев. Когато на 1 септември хората си включат телевизора и не видят сигнал, те ще звъннат на най-близкия кабелен оператор. Ние трябва да сме готови да поемем тези клиенти, каза председателят на БАККО.

На прага на цифровата ера обаче повечето оператори-членове на БАККО очакваха друга новина - ангажимент от страна на държавата, че повече няма да им се налага да плащат за разпространение на ефирните канали. Такъв не чуха.

"Никой в Европа не плаща за ефирно разпространяваните програми", обяви Димитър Радев и реакциите в залата веднага показаха, че е напипал болната тема.  Въпроса един след друг поставиха и Васил Щонов от "Близу" и Пламен Петков от "Булсатком" - двата най-големи платформени оператора, които в последните месеци влязоха в търговска война с големите ефирни телевизии bTV и TV7, на които в момента плащат, за да ги разпространяват. Доставчиците на телевизия попитаха присъстващия зам. министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов защо са поставени в неравнопоставена ситуация. В нея поведението на телевизиите, според БАККО, е парадоксално: ефирните телевизии произвеждат съдържание, което някой трябва да разпространи. Това са мултиплексите (за хората без кабелна тв) и кабелните оператори. Телевизиите плащат на първите за преноса, а от вторите очакват плащания.

Зам. министър Борисов обаче категорично отказа да се ангажира с посредничество между телевизии и оператори, като каза, че това са търговски отношения. Подкрепи го председателят на Съвета на електронни медии доц. Георги Лозанов, който припомни, че подобен казус възникнал още по времето на бившата генерална директорка на държавната телевизия Лили Попова, която искала кабелните оператори да й плащат за разпространението на БНТ. "Струва ми се, че може да се води дебат дали да се вкара тук повече регулация. Вие това ли очаквате? Законодателят да каже ли?", попита Лозанов. Той коментира още, че при евентуален законов текст по този проблем няма гаранция чие лоби ще се окаже по-силно, както и няма гаранция доколко такъв закон би работил по-добре от саморегулацията.

 

Агенцията за социално подпомагане ще раздава ваучерите за тв декодери

До средата на април ще има избрана верига хипермаркети, която ще продава декодерите за цифрова телевизия за социално слабите, обяви зам. министърт на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Първият етап на конкурса ще покрие 1/2 от територията на страната, веднага след това ще бъде обявен конкурс за останалата част от България.

Ваучерите за декодери ще се получават в подразделенията на Агенцията за социално подпомагане (АСП), която има списъци на хората, отговарящи на условията за енергийни помощи за сезон 2012/2013 г. Именно те ще имат право да получат ваучер за 60 лева, с който да отидат в някоя голяма верига за техника (коя точно - ще е ясно след края на конкурса) и да изберат декодер (set-top box) до тази сума. Ако клиентът се спре на по-скъпо устройство, ще трябва да си доплати. Преди да даде ваучера, АСП ще поиска от потребителя да попълни декларация, че няма нов телевизор с вграден цифров тунер и че не е подписал договор за кабелна или сателитна телевизия. 

Министерството на транспорта имало идея пощальоните в малките населени места да бъдат обучени да поставят декодерите, за да помогнат на хората, които не са на "ти" с техниката. Мотивът бил, че информационната кампания все пак няма да достигне или да бъде разбрана от всеки, а пощальонът е познато лице, на което местните хора имат доверие. Брюксел обаче се произнесъл, че такава практика в ЕС няма и предложил системата с ваучерите.

Зам. министър Валери Борисов изрази увереност, че цифровизацията ще се състои на предвидената дата - 1 септември - въпреки все още неизчистените въпроси около някои честоти и въпреки заплахата от дело срещу България в Съда на ЕС в Люксембург заради опорочените конкурси за мултиплекси. Борисов все пак призна, че изоставаме с процеса с освобождаване на т.нар. военни честоти, за което тази година ще са нужни около 30 милиона лева бюджетни средства, а засега не са отпуснати. Заради тези честоти процесът на цифровизация у нас вече веднъж бе отложен. По първоначален план той трябваше да завърши през 2012 г.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!