ЕС ни дава 20 млн. евро за "селския интернет"

Мая Младенова 28 март 2013 в 16:30 2155 1

Брюксел ще ни отпусне 20 млн. евро, за да могат и хората в селските райони да имат бърз интернет.
Брюксел ще ни отпусне 20 млн. евро, за да могат и хората в селските райони да имат бърз интернет.

20 милиона евро ще бъдат отпуснати на страната ни от Брюксел за изграждане на бърза интернет връзка в малките населени места.

Средствата от ОП "Регионално развитие" са предвидени за широколентов достъп в 29 малки общини в страната, където в момента този тип инфраструктура е изключително изостанала или липсва. 

Чакаме последни уточнения от Брюксел по тази програма, обяви днес зам. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов на форум на Асоциацията на кабелните и комуникационните оператори (БАККО). София е сред 10-те световни града с най-добър достъп до интернет, което е точно обратното в слабо населените райони, където категорично сме последни в ЕС, посочи зам. министър Борисов. "Ще прокараме широколентов интернет до всеки общински център. Така вие, кабелните оператори, ще имате възможност от там да стигнете до всеки дом", обърна се Борисов към домакините на форума.

Инвестициите в пироколентовата инфраструктура трябва да продължат, защото този процес не може да спре. Основната пречка с разширяването на широколентовия достъп в национален мащаб идва от липсата на сговорчивост и прагматичен подход от ЕРП-тата, които са заварените собственици на стълбовата инфраструктура, коментира председателят на УС на асоциацията на кабелните оператори Димитър Радев. Пропълзяхме под земята, сега не можем да се качим на стълбовете, метафорично описа той ситуацията. "Няма друг метод, по който широколентовият достъп да стигне до последните 25-35% от домакинствата в България", каза Радев.

Осигуряването на високоскоростен широколентов достъп е политика на ЕС и е от ключово значение за сектора на далекосъобщенията и и цифровия пазар. Това е и една от ключовите политики на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!