Доставчици настояват да отпаднат таксите за ефирните телевизии

11 януари 2013 в 15:26 2027 0

Телевизия. Снимка sxc.hu
Телевизия. Снимка sxc.hu

 

Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) настоя ефирните телевизии да подават безплатно сигнала си до кабелните и сателитните оператори след въвеждането на цифровизацията през септември.

В момента доставчиците на телевизия плащат на ефирните програми, за да ги разпространяват. Тъкмо заради тези плащания избухна конфликтът между най-голямата телевизия bTV и най-големия доставчик Bulsatcom. Потърпевши са обаче и много от по-малките доставчици и - не на последно място - зрителите. 

"Настояваме за единна, мотивирана и заявена позиция на държавата, с която в защита на потребителите се възприема принципната теза, че телевизионните програми, които задължително ще се разпространяват в цифровия мултиплекс трябва да са безплатни за алтернативните предприятията, опериращи електронни съобщителни мрежи - кабелни, сателитни, IPTV и т.н.", се казва в позицията на БАККО. 

 Според асоциацията наличието на такива такси след влизането в действие на цифровизацията на ефира ще постави абонатите на т.нар. платформени оператори (кабелни, сателитни, IPTV) в непривилегирована позиция, тъй като в месечната им такса ще продължат да се калкулират сумите, които платформените оператори плащат на ефирните телевизии. В същото време тези телевизии ще достигат безплатно до хората без договор с доставчик.

БАККО изразява и загрижеността си за ситуацията, в която са поставени по-малките кабелни оператори, каквито са голяма част от нейните членове. 

"Докато се води битка между най-големите доставчик на съдържание и сателитен оператор, на пазара на кабелни телекомуникации се прилага политиката „разделяй и владей”, чиято цел е поетапно и тихомълком да се постигат корпоративни цели в ущърб на хиляди потребители. Това представлява грубо нарушение на всякаква норма на търговска етика. Избирателно и едностранно се прекратяват договори на едни кабелни оператори, а междувременно автоматично се подновяват договорите на други. В медиите се обявява манипулативно информация, че стотици кабелни оператори приемат нови условия на договорите. В това число, обаче се оказва, че попадат и тези, чиито договорите не са били прекратявани и фактически не им се е налагало да приемат каквото и да било", пише в откритата позиция на браншовата организация.

"Договорите ни с доставчиците почти в цялата страна са автоматично подновени или успешно преподписани. Едва 10% от договорите в момента се предоговарят", обяви в интервю за в. "Труд" Весела Димова, директор "Продажби" на bTV Media Group.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови