Поправката "Bulsatcom-bTV" блокира пакетите на кабеларките

Мая Младенова 04 март 2013 в 16:14 3028 3

Телевизия. Снимка sxc.hu
Телевизия. Снимка sxc.hu

Парламентът блокира възможността на кабелните оператори да добавят нови програми в пакетите за клиентите си с приетите на първо четене промени в Закона за потребителите. За това алармира Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО).

В петък народните представители одобриха текста, според който пакетът програми може да се променя само след писменото съгласие на потребителя. Според вносителите - депутатитет от БСП Захари Георгиев, Румен Такоров и Атанас Мерджанов - поправката се налага заради кризата между доставчика Bulsatcom и bTV Media Group през януари, когато стотици хиляди зрители останаха без bTV-каналите заради неподписан договор за разпространение между двете компании.

При настъпили промени в пакета от програми клиентите ще могат да се откажат от услугите на оператора с едномесечно предизвестие и без да дължат неустойки, е записано още в предложението.

"Предложените промени ограничават правото на потребителите да ползват нови програмни продукти, тъй като блокират търговията с ново телевизионно съдържание. Предлагането на нови канали става практически невъзможно заради задължението кабелните оператори да искат писмени разрешения от всеки абонат, за всяка промяна. Най-засегнати ще са абонатите на големите оператори, където за прибавяне или отпадане на един канал, ще се налага да се събират над 300 000 декларации", реагираха от БАККО. 

"Предвидените промени са ярко доказателство за капацитета на българската политическа мисъл, който стига единствено за производство на популистки закони със съмнителен ефект", допълват от асоциацията.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!