Изслушването на кандидатите за СЕМ: Казусът ''Волгин'', свободата на словото и отношението към педофилията

Ружа Райчева 21 април 2022 в 19:36 3680 1

Снимка БТА/Асен Тонев

Кандидатът на "Демократична България" Пролет Велкова.

В парламентарната комисия по културата и медиите днес изслушаха кандидатите за членове на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Депутатите зададоха своите въпроси за становищата на кандидатите по казуса с журналиста Петър Волгин, свободата на словото и - изненадващо - за отношението към педофилията. 

На 27 април изтичат мандатите в СЕМ на Розита Еленова и София Владимирова, като номинациите за техните места са три. От "Демократична България" предложиха журналиста Пролет Велкова, от "Продължаваме промяната" - юриста Симона Велева, а от "Възраждане" - журналиста Тодор Беленски. Гласуването ще е след великденската ваканция на депутатите.

Пролет Велкова: СЕМ е институция, която пази медиите от управляващите

Пролет Велкова е завършила педагогика и втора специалност български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Комисията по етика в електронните медии. Работи в предаването „Добър ден“ в БНР до 1993 г. Била е член на управителния съвет на фондация „Отворено общество“ и председател на управителния съвет на „Център за развитие на медиите“.

Велкова е дългогодишен журналист в Дарик радио, води предаването „Кой говори“. Продуцент е на сутрешния блок на медията – „Дарик кафе“. Тя е „Гласът на Дарик“ за 2003 година. 

"От представената биография става видно, че г-жа Велкова има над 40 години опит в медиите. Тя е водеща фигура в развитието на плуралистична и свободна медийна среда в България. С оглед на представената биография, мислим, че Пролет Велкова притежава необходимия опит и качества", отбеляза Антоанета Цонева от ДБ.

Пролет Велкова заяви, че когато ѝ е било предложено да се кандидатира, един от основните въпроси пред нея е бил дали има опасност да загуби свободата си. По думите ѝ едно от най-големите предимства на журналистиката е това, че през цялата си практика е имала възможност да работи свободно, по съвест и убеждение. 

"На СЕМ трябва да се гледа като на независим орган - институция, която пази медиите от управляващи и властимащи. По линия на независимостта е важно да се акцентира, че през последните години имахме неприятни поводи да се замисляме дали политическата класа достатъчно добре осъзнава този принцип за независимата работа на регулатора", каза Велкова. 

"Една идея, която имам по линия на това как СЕМ би могъл да се превърне в един по-отворен орган, е да се организира експертен граждански форум, който да обсъжда най-важните въпроси, свързани с медиите. Представям си го като онлайн дискусионен формат, в който участват представители на различни медии, журналисти, медийни и PR експерти, политици и т.н.", заяви Пролет Велкова.

Внезапен въпрос от Тошко Йорданов за моралния компас на Велкова и отношението ѝ към педофилията

Когато дойде ред на председателя на комисията Тошко Йорданов (ИТН) да се изкаже, той обяви, че е видял "кой к'во е учил и с колко е завършил". По думите му Пролет Велкова е завършила педагогика с "4,75 или нещо такова".

След това Йорданов изненадващо попита журналистката защо по време на телевизионно участие на 29 септември миналата година, в разговор за т.нар. ловци на педофили, Велкова е казала, че "педофилията е страдание за боледуващите от тази болест"

"Просто ме интересува - педофилията - тези хора страдат от това ли? Изслушах цялото предаване няколко пъти - нямаше никъде акцент, че жертвите са децата", обвини я той. 

Пролет Велкова се обоснова, че включително и в психиатричната общност има много спорове дали това е болест или не. "Основният акцент в предаването беше, че всеки човешки живот има смисъл - дори на болните от тази болест", каза тя. 

Тошко Йорданов отговори: "Благодаря Ви за отговора - страдание е за серийния убиец, за човекоядците - благодаря Ви за отговора. Явно всеки може да си направи извода, както реши".

Казусът "Волгин"

През последните седмици журналистът Петър Волгин понесе множество критики заради съобщаването на фалшива новина в ефир, а именно - че българските моряци на кораба "Царевна" са били заловени от украински националисти. В момента БНР прави вътрешен мониторинг на предаването, което Волгин води със Силвия Великова - "Политическо НЕкоректно".

Пролет Велкова заяви, че много често е била смущавана от това, което чува в ефира на БНР, но не би могла да каже какво би следвало да предприеме СЕМ в отговор на политическите изяви на Волгин.

"В никакъв случай не бива да се взимат решения, които погазват свободата на словото. Струва ми се, че още когато се видя, че се вдига пропагандната война, СЕМ трябваше да насочи своите сетива именно към дезинформационните кампаниии", заяви тя. 

Александър Симов от БСП взе отношение по темата като заяви, че няма как СЕМ да решава кой журналист е тенденциозен и кой не е. 

"Когато става дума за война, убити хора, изнасилени жени, да се отстоява случването на тези чудовищни действия, ми се струва не просто тенденциозност, а сериозно нарушение на морала и човешките ценности", отговори му Велкова. 

Тошко Йорданов отправи критика към журналистката: "Вие видимо смятате, че СЕМ трябва да бъде някакъв морален център, който да казва кое е правилно и кое не!"

"България е направила своя цивилизационен избор, нали така? Има европейски ценности, които са ориентир за всички нас, а оттам нататък е ясно - следваме ги", отговори му тя. 

Симона Велева: Има ясни граници, когато става дума за свобода на словото

Гергана Данева представи кандидата на ПП. Симона Велева е доктор по конституционно право, а темата на дисертацията ѝ е пряко свързана със свободата на словото и медийното право. Тя е професор по право и етика в Американския университет в България и експерт към Висшия адвокатски съвет. Работи по теми, свързани с правата на човека, защитата на Конституцията и дигиталните права, етичното отразяване на децата в медиите и борбата с езика на омразата.

Работила е с Български дарителски форум, КНСБ и УНИЦЕФ. Велева е активен застъпник на глухите хора и правото им на изразяване на мнение, работи по подобряване на закона за правата на глухите.

"Фокусът на академичната ми работа е изключително върху правото на изразяване на мнение. Моят принос би бил в познаването на правната рамка в сферата на медийното право. Ако ми бъде гласувано доверие и стана част от регулатора, ще се опитам да допринеса за това да се прилага закона. Има ясни граници, когато става дума за свобода на словото. Ако ми се даде шанс да работя в СЕМ, ще фокусирам работата си върху няколко каузи - едната е свързана с подобряване на достъпа до медийни услуги на лица със зрителни проблеми, на глухи лица", представи се Симона Велева. 

Тя сподели своя идея за обвързване на медийния регулатор с Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, така че студентите да могат да влизат в регулатора и да видят как се прави мониторинг.  

Според Симона Велева е задължително СЕМ да публикува регулярни анализи на мониторингите и да прави медийни изследвания. "Когато говорим как България е на 112-то място по свобода на словото - моето впечатление е, че постоянно говорим за последиците, а не причините", заяви тя. 

Тодор Беленски: Знам, че няма да ме изберете, но журналистическата среда е в опасност

Цвета Галунова представи Тодор Беленски като млад кандидат, родом от София. "Завършил журналистика, журналист - по призвание журналист - както той казва. Работил е в 5 различни медии, като винаги е следвал принципа на плурализма. Има богат опит, като също така има гръбнак зад себе си, защото винаги се е стремил да изказва различните гледни точки. Журналист, който не е правил компромиси със същността и принципите си", заяви тя. 

От "Възраждане" са на мнение, че трябва да се дава път на младите. Галунова представи Тодор Беленски като "един необременен в своята гледна точка човек", след което дойде ред и самият той да се представи:

"Свободата на словото и печата са изключително важни за свободата на една държава. Отлично знам от самото начало, че няма да ме изберете. Причината да се впусна в тази надпревара е защото смятам, че журналистическата среда е в опасност. Не смятам, че СЕМ е единственото, което ще оправи това, но е един елемент, който може да помогне. 

Публична тайна е, че има забранителни списъци в медиите за определни личности, които да не бъдат канени, защото тяхната позиция не е мейнстрийм (бел.ред - всеобщо мнение). Смятам, че това е грешно - трябва да има плурализъм и не трябва да се ограничаваме с някакви клишета, а да си казваме нещата както са."

Според Беленски има редица организации, които на практика водят мрежова война и перфидно успяват да прокарат своите олигархични, корпоративни интереси, но обществото си затваря очите. 

"За съжаление, първата жертва на една война е истината. Когато ограничаваме гледни точки и медии, не можем да говорим за плурализъм", каза той.

По думите му СЕМ трябва да изпълнява ролята за даване на философия. "Регулаторът трябва внимателно да наблюдава медийната среда - цялостните процеси, след което да решава дали да налага санкции или законодателни промени. Най-важното е СЕМ да следи цялостната картина на журналистиката", заяви Тодор Беленски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

21.04 2022 в 20:18

Отношението към педофилията Тошко сведе до това дали деца да подмамват възрастни през сайтове за пълнолетни за да могат после скинове да ги спукват от бой съсипвайки живота им документирайки на видео. Сложна и обширна тема бих казал. Но Тошко е малък.
 
X

Да помогнем на украинските деца!