СДВР обяснява защо е арестувала 'ловец на педофили'

OFFNews 27 октомври 2021 в 16:23 18170 0

Два дни след като 17-годишният Ален Симеонов, когото медийни репортажи представиха като част от група "ловци на педофили", беше задържан в Първо РУ, СДВР разпространи до медиите обяснение защо Симеонов е бил арестуван. 

Медийни публикации и репортажи предизвикаха недоволство сред обществеността, твърдейки, че полицията арестува не когото трябва и вместо престъпниците прибира техните "ловци".

От СДВР съобщават, че на 30 септември е образувано досъдебно производство по сигнал на 52-годишен мъж. Предишната вечер арестуванията по-късно Ален му причинил средна телесна повреда, като му счупил четири ребра.  

На 26 октомври е докладвано на наблюдаващ прокурор, който, от своя страна, е привлякъл като обвиняем 17-годишния за това, че като непълнолетен в парк в кв. "Гео Милев" е причинил на мъжа "трайно затруднение в движението за повече от 30 дни". Симеонов е бил извършител в съучастие с още лица, допълват от СДВР. 

От полицията уточниха пред OFFNews, че не могат да кажат дали мъжът, подал жалба, е регистриран като педофил. "Докато разследването не приключи, такава информация не може да бъде дадена. Ако има данни, които могат да бъдат разгласени, ще бъдете уведомени за тях", казаха още от МВР. 

Междувременно за утре сутрин е организиран протест пред СДВР в подкрепа на Ален. Негови организатори са "Младите срещу системата" - доброволци към "Системата ни убива". 

Пред Нова ТВ Симеонов разказа, че е бил задържан за 8-9 часа, но е освободен след граждански протест. С него са арестувани и момиче и момче, които също са пуснати. "Задържаха ме вчера вследствие на две жалби. Има двама души, които сме хванали, като само за единия сме публикували клип. Наясно съм кой е подал жалбата срещу мен", категоричен е той. 

Той обясни, че когато са ги отвели в Първо РУ е започнал разпит, а после са ги вкарали в ареста. Ален разказа, че е имало и втори разпит, който определи като "детска психоекспертиза по телефона". "Разследващият полицай отвори телефона си, влезе във видео разговор с човек, който се представи за психолог, и започна да ни пита за ситуацията с цел да определи дали сме психически стабилни, или не. Очевидно това не е психотест. Искаха да получат сведения, които преди не сме дали", каза още той.

Според Ален човекът, подал жалбата, най-вероятно е финансиран от някого и това е целенасочено.

Момчето разказа, че в началото "ловци" са били няколко деца, а вече са 20-30 младежи. Освен това в няколко градове младежи започвали да си правят местни групи за "лов на педофили". По думите му в момента са хванали 28 потенциални педофили, като схемата на ловците е една и съща - в сайт за запознанства си пишат с различни хора, като се представят за малолетно момиче. Уговарят си среща, на която отива момиче и когато минат няколко минути от срещата, младежите се появяват. Те разпитват дошлите мъже какво правят там и снимат, а след това качват видеата в интернет, за да може да достигнат до повече хора.

Целта на тези групи "ловци" е един ден много хора да последват примера им и да се променят законите. Ален допълва, че не знае някой от заловените от 28 потенциални педофили да е задържан, въпреки че са подали сведения срещу почти всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови