Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

"Денят започва с култура" с протест срещу шефа си в ефир

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2018 в 09:19 17984 9

Сутрешното предаване на БНТ "Денят започва с култура" излезе с остра позиция в ефир след ултиматума, който новият програмен директор на медията Емил Кошлуков постави на екипа. Преди ден стана ясно, че Кошлуков е поискал предаването да удвои рейтинга си в кратък срок, в противен случай ще се наложат промени.

Изразената от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович позиция бе прочетена наживо по БНТ1 тази сутрин. Това е първият изразен в ефира на БНТ протест срещу ръководството за последните почти 3 десетилетия.

Екипът изразява несъгласие с ултиматума за вдигане на рейтинга, като посочва, че предаването на културна тематика и е образоващи, възпитаващо общочовешки ценности, затова гледаемостта му не е в този диапазон.

"Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти", пише още в позицията.

"Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров", допълниха водещите, като подчертаха, че конфликтът не е междуличностен, а принципен.

Колкото до коментара на Емил Кошлуков, че кара хора от телевизията да работят повече, отколкото са свикнали (той не посочи конкретни имена - б.р.), водещите отговориха, че това показва неразбиране на спецификата на работата им и казаха, че всеки ден произвеждат 100 минути програма.

Пълната позиция на екипа:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6952

8

Мойри

22.01 2018 в 11:40

И докога така? С (десетки) хиляди коментари от ден на ден браним Пеевски, Доган, Борисов, а от днес и Кошлуков. Ако тия хора са толкова ценени и това са целите и мечтите на някого, наистина много много жалко. Ще каже някой, те си го заслужават.

27639

6

sottozero

22.01 2018 в 11:28Бай Мойри, ако не ти влизах в положението и не бях толерантен по отношение на предрасъдъците към твоя пол, щеше да го закъсаш ,)

6952

5

Мойри

22.01 2018 в 11:24

Кошлуков си има фен с -10ятка. Как бързо лъсва нещастната му самота.

27639

4

sottozero

22.01 2018 в 11:11До долните третополови недоразумения:

То вашата култура започва с простотиите на един че Левски е лайно....

11406

2

Hihi1981

22.01 2018 в 09:42

Кошлуков и Култура две взаимно изключващи се неща!