Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Скандал след ултиматум на Кошлуков към предаването 'Денят започва с култура'

"Карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали", отговори новият програмен директор

OFFNews 21 януари 2018 в 13:36 24868 7

В 12 точки с публикация във Фейсбук Емил Кошлуков отговори на критиките по негов адрес, след като ClubZ съобщи, че програмният директор на БНТ е дал ултиматум на предаването "Денят започва с култура" да вдигне рейтинга си в срок от две седмици или екипът ще бъде сменен.

"Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес", написа в отговор Кошлуков във Фейсбук.

Той вдигнал мерника на "Денят започва с култура" след участие на Емил Джасим в ролята му на преподавател по история.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров коментира ситуацията пред ClubZ:

"Мисля, че след разговора ни колегите вече са спокойни. Никой няма намерение да сваля предаването или да гони екипа. Предаването е специфично и не може да се очаква да гони рейтинг или да няма известна елитарност в изказа. Това, което аз им препоръчах, е да се мисли как да стане по-разчупено, да не е само говорене.

Нямам нищо против "скандални" теми, стига да са направени така, че да отговарят на журналистическите стандарти - да се спазва баланс. Няма забранени гости.

Това предаване е безценно, то има своята публика, и то значима - публика, която създава обществено мнение. И мисля, че само тази телевизия може да си позволи такова предаване."

Заради ултиматума на Кошлуков към предаването, в социалните мрежи се организира и протест, който ще иска оставката на програмния директор на телевизията.

Ето какво написа политологът Евгений Дайнов във Фейсбук: 

"Абсурдното дилетантство. Арогантното аматьорство. Агресивното любителство се докопаха здраво до и се окопаха дълбоко в БНТ. Това ми стана ясно тази вечер. В другите телевизии може да е всякак, но не и в БНТ, която се издържа с парите на данъкоплатците! Време е отново за Let it be..." - това написа експертът по външна политика и национална сигурност Николай Слатински в профила си във "Фейсбук".

Публикуваме отговора на Кошлуков:

Понеже гледам, че някои хора силно се вълнуват от обществена телевизия, нейните цели и задачи:

1. Обществената телевизия е именно това, телевизия на обществото. Не е на ръководството, нито на водещите, нито на служителите. Още по-малко на една партия. Тя защитава обществения интерес.

2. Нейните задачи, цели и функции са описани ясно в закона, особено в чл. 6. Ако някой смята, че може да ги определи по-добре, да влезе в парламента, да напише нов закон и да го приеме. Засега действа този.

3. За да изпълни своята мисия, обществената телевизия трябва да е отново именно това, телевизия. Ако те гледат една шепа хора, как точно изпълняваш ролята си?

4. Обществените телевизии имат висок рейтинг в цяла Европа. Достатъчно е да видите френската, италианската, британската, сръбската и т. н. Просто когато имаш добри предавания, имаш и зрители.

5. БНТ има добри предавания, качествени журналисти и производство, постига и добри резултати. Не винаги, но постига. Нашата цел е да станат още по-добри.

6. Обсъжданията на продукциите, тяхната промяна и подобрение, структурно, съдържателно и програмно, е наша задача. Ние го правим в телевизията, всекидневно. Анализираме данните, следим конкуренцията, проучваме опита на другите по света.

7. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения.

8. Ако някой смята, че свободата на словото е застрашена, или е нарушен законът по някакъв начин, моля да покаже веднага кога, къде и как е станало това. Незабавно ще сезирам СЕМ лично аз, в качеството си на директор.

9. БНТ е длъжна да осигурява плурализъм на мненията, както и на гледните точки. Именно затова е важно хората да знаят кой какъв е, когато говори от ефира на БНТ. Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие.

10. Ако имаме проблеми в БНТ, аз вярвам, че трябва да ги решаваме, не да се оправдаваме, че не можем. Нито пък смятам, че дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове.

11. Твърдо убеден съм, че продукциите на БНТ1 могат да станат още по-популярни и обичани от много хора. Това е моя цел и задача.

12. Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече.

13. Видях призива на едни политици, които зоват да си върнат БНТ. Не знаех, че е била тяхна. Но знам, че вече няма да е на нито една партийна централа, колкото и да не им се вярва. БНТ ще бъде обществена телевизия.

14. Надявам се и да бъде гледаема и качествена, каквато тя е била почти винаги. Ще се опитваме да я направим още по-добра, с помощта на нашите зрители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

7

Hissarion

22.01 2018 в 17:19

БНТ има нужда от промени. Превзета е от едни хора, представящи се за независими експерти, които обаче защитават доста крайни позиции.Случаят с Джасим е показателен. Кошлуков за водещ не става - прост е и му личи. Ако поразбута седянката като директор обаче може и да е за добро.

12130

6

ds

22.01 2018 в 13:24

имах по- добро мнение за кошлуков, явно - незаслужено.
не пипай "денят започва с култура", защото ми е писнало от халтура. или пък да му пожелаем на кошлуков да се издигне по- нависоко /извън бнт/, та да се отървем от тъпите му идеи

29585

1

Izalina

21.01 2018 в 14:19

Мисля, че тъкмо тук е мястото да публикувате и видеото "Лаборатория "Нова година"" на Нойзи - "Денят завършва с култура", с участието и на Г.Лозанов и Х.Александров.

Възхитително е.

:-)