Как парламентът се подигра с журналистите, които го отразяват

Йорданка Веселинова, Ружа Райчева, Кристина Минчева 15 декември 2023 в 14:55 2834 0

Снимка OFFNews/ Йорданка Веселинов

С подобни табелки в бившия Партиен дом е обозначено къде журналистите нямат достъп

Точно преди седмица 85 парламентарни журналисти, оператори и фотографи депозираха в Народното събрание подписка с пет мотивирани искания за нормална работна среда. Днес получихме писмен отговор от главния секретар Стефана Караславова, в който общо взето ни се казва "това е". Мотиви няма.

Това означава, че забраненият достъп, ограничителните табелки и заключените врати, с които се сблъскваме всеки ден, остават. Място и време за въпроси няма. В отговора до медиите се пише още за изграждане на асансьори и блъскане на носещи колони, което изобщо никой не е искал.

Всичко започна на 1 септември, когато официално парламентът се премести в сградата на бившия Партиен дом. И въпреки първоначалните обещания, че този път ще бъде осигурена приемлива работна среда, журналистите в парламента бяха принудени да правят редица маневри и скришни обиколки, за да вършат работата си и да разговарят с депутатите, за да се купи вода или кафе, или да се стигне до залите, в които заседават парламентарните комисии.

Какво поискахме

След малко повече от три месеца работа в тези условия парламентарните репортери се обединиха около пет проблема, които пречат на ежедневната ни работа и поискахме от председателя на парламента Росен Желязков те да бъдат разрешени: по-добро интернет покритие пред пленарната зала; пространството пред пленарната зала да се превърне в работна зона; да се разшири мястото за работа на фотографите в залата; да се допълнят условията и реда за издаване на акредитации и да се отворят кулоарите, но без право на записване на видео и аудио съдържание и фотографско заснемане.

Какво ни отговориха

В сряда на редовния председателски съвет подписката ни е била обсъдена и без никаква изненада - отхвърлена. Както OFFNews още в сряда съобщи дискусията е проведена с подигравки и високомерно отношение. Според наши източници на председателския съвет са се чули възгласи като "какво ще ги правим сега журналистите", както и че, репортерите "нямат място да слухтят". В подкрепа на подписката са се обявили само Станислав Балабанов от ИТН и Никола Минчев от ПП-ДБ.

В официалния отговор се посочва, че интернетът е подобрен, а фотографите и операторите ще могат в един ден от седмицата и контролирано да бъдат допускани до частта в пленарна зала за делегации, където да заснемат фронтални кадри.

Превръщането на пространството пред пленарна зала в работна среда не е уважено с аргумента за... "пожарната безопасност". Става дума за мястото със синия мокет пред зала, където рано сутрин Борисов, Пеевски и Петков дават контролирани от пиари изявления. В същото това пространство, когато няма изяви, журналисти, фотографи и оператори седят по земята и се редуват за място на едва 4-те контакта.

За отрицателния отговор на искането за отварянето на кулоарите мотиви няма. Посочва се единствено, че индивидуални срещи са възможни, но по покана на народния представител

Администрацията на парламента не иска да преразгледа издадените акредитации с аргумента, че те са над 600 - такъв брой журналисти в НС никога не е имало. В подписката поискахме това ограничение, тъй като някои от депутатите се оплакваха, че представители на медиите не отразяват работата на НС, а злоупотребяват с личното им пространство.

Писменият отговор, който получихме

Снимки: Пламена Игнатова/ "Клуб З"

Съединението може и да прави силата, но разединението прави спокойствието. За депутатите. Основната работа на журналистите - да задават въпроси, на практика е невъзможна без партийните пиари и без тайните обиколки, на които сами се научихме и с които рискуваме да бъдем изгонени и върнати в зоната, която ни е разрешена. Но пък важно е спокойствието на народното представителство. За всички останали са осигурени ограничителни колчета, ленти, табелки, отделни входове и зали. Толкова за свободата на словото и обещанието, че няма да се пречи на работата на журналистите.

*Текстът е подписан от парламентарния екип на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика