Кольо Карамфилов и неговите по-неизвестни картини

OFFNews 29 януари 2024 в 14:00 2420 0

Националната художествена галерия представя малкоизвестни творби на Кольо Карамфилов

Снимка Националната художествена галерия представя малкоизвестни творби на Кольо Карамфилов

Националната художествена галерия представя малкоизвестни творби на Кольо Карамфилов

Националната художествена галерия представя непоказвани и малкоизвестни творби на Кольо Карамфилов (1963-2014). Изложбата, наречена „Отвъд човека“, която се открие на 26 януари, ще продължи до 24 март в „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“, съобщават от НХГ.

Творбите са селектирани от куратора Надежда Джакова и събрани със съдействието на сина му Росен Карамфилов и галеристката Радост Коцева. Водещ в избора е повтарящият се мотив на човека, изваден извън обичайната изобразителност, превърнат в символ, знак на автора и изкуството му, разказват от галерията.

„Кольо Карамфилов променяше света с всяка една своя изложба, докато беше с нас на земята. Както неведнъж е казвал самият той – за да ни разкаже една история за малко. До следващата история, която пак да ни разкаже за малко. Историите не свършиха с неговото изкачване по стълбата към небето. Напротив. Отговорността да ги разказваме обаче остана у всички нас, които го обичаме с всяка своя клетка, до самия ръб на безкрая“, казва Росен Карамфилов.

„Ние продължаваме да споделяме с почитателите на високото изкуство неговите истории, останали завинаги в картините му, в рисунките, във всеки щрих и всеки милиметър същина. Да, факт е, че не можем да ги разкажем по неговия начин. Но се опитваме да го правим така, както той би го искал. А той би искал на публиката да ѝ бъде безкрайно интересно. Експозицията „Отвъд човека” е именно това – една от историите на Кольо К., която не сме разказвали никога досега. И която ще разкажем със затаен дъх. Благодаря на всички, които са част от нея. На всички организатори, на всички колекционери. На всички онези, които направиха това за един български гений. Той го заслужава”, казва още Росен Карамфилов.

Кольо Карамфилов (Николай Илиев Карамфилов) е роден на 7 декември 1963 г. в Пловдив. Той е живописец, график и скулптор. Работи и в жанрове на визуалните изкуства като пърформанс, арт инсталации, фотография и интериорен дизайн.

През 1982 г. завършва сценография в Средното художествено училище, в Пловдив. Още като съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди.

През 1989 създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация, наред с изкуствоведа Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков. По-късно през 1995 г. създава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2010 г. започва началото на проекта „Мерси“ със Стефан Божков. През 2008 г. създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 г. до смъртта си през 2014 г. прави над 30 самостоятелни изложби. Участва в множество групови изяви в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции в България и чужбина.

Като сценограф Карамфилов е работил с режисьорите Петринел Гочев, Андрей Жолдак (Украйна), Димитър Еленов, Лиза Шопова. В киното е бил художник на филмите „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и „Аве“ на Константин Божанов. Режисьор и сценарист е на филма „Казабланка“, с който взима наградата за късометражно кино на „София филм фест“ (2014).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика