Фестивалът за родно кино "Златна роза" започва на 2 октомври (програма)

ОFFNews 29 септември 2015 в 17:04 2961 0

Кадър от "Досието Петров".

Фестивалът за българско кино "Златна роза" ще представи от 2 до 11 октомври 13 пълнометражни, 17 късометражни и редица ретроспективни български филми.

В първите дни на събитето до 6 октомври ще се представи ретроспективна програма с вход свободен във връзка с честванията на 100 години българско кино.

Отново домакин е Фестивален и конгресен център-Варна. Първото събитие, което фестивалът ни предлага е изложбата „Автори и плакати”, която ще бъде открита на 2 октомври в 10:00 часа и ще бъде разположена в залите на Градска художествена галерия Варна.

По случай 100-годишния юбилей на седмото изкуство филмовите дни започват още на 3 октомври от 17:00 часа с ретроспективна програма и лентата „С деца на море” на режисьора Димитър Петров. Другите класики от родното кино, които ще заблестят на екрана в зала „Европа”, са комедията „Топло”, „Таралежите се раждат без бодли”, „Куче в чекмедже”, „Тримата от запаса”, „Адио, Рио” и „Двойникът”.

Следващото събитие в навечерието на официалния старт на фестивала е откриването на изложбата "100 години българско кино", която ще бъде ситуирана във фоайето на ФКЦ. На следващия ден ще бъде предствена книгата "Киното в България" (1956-1969).

Конкурсната програма за късометражните филми включва 17 заглавия, минали през селекционна комисия, от които само шест са финансирани от НФЦ. Преобладаващата част от тази селекция са филми на млади режисьори и продуценти.

В информационната програма се показват 11 късометражни филма, два пълнометражни филма с независимо финансиране – „Дяконъ Левский” и „Момичето от низката земя”, и три международни копродукции, получили финансиране от НФЦ – „Аферим”, „Защо аз?” и „Мама и другите шантавели в семейството”, както и един документален филм.

В програмата ще присъства и дискусия, свързана с подпомагането на българското игрално кино – Nu Boyana Film, тя ще се проведе на 8 октомври от 11:00 часа във фоайето на ФКЦ.

На 9 и 10 октомври от 11:30 часа в хотел „Черно море” ще се състои двудневна кръгла маса, озаглавана „100 години българско кино 1915-2015 Г.“ - стратегии, перспективи и възможни решения за следващите години“. Експерти и професионалисти, между които Иван Попйорданов, Севда Шишманова, Мирослав Боршош, Диана Андреева, Галина Тонева, Божидар Манов, Мира Сталева, Анри Кулев и др., ще дискутират върху темите за мястото на бългаското кино в рамките на общата културна стратегия на България, икономическите показатели на аудиовизуалната индустрия, Филмовите фестивали и тяхната устойчивост, навиците на домакинствата в сферата на културата, дигитализацията на филмовото наследство и др.

Чуждестранните гости на фестивала включват Стефан Доброю, кинокритик и автор на сайта Cineuropa и сп. Le Film Français, Дубравка Лакич, журналист и кинокритик от Сърбия, Йошико Минекава, кинокритик, специалист по българско кино от Япония, Филип Бергсон, журналист Би Би Си, Кирил Разлогов, селекционер за фестивала в Москва.

Всяка сутрин традиционният фестивален бюлетин на „Златна роза” ще очаква нетърпеливите и жадни за интервюта, анализи, новини и любопитни моменти зрители от националното филмовото събитие в есенна Варна.

По време на “Златна роза” бюрото на европейската програма “Творческа Европа” ще представи възможностите за подкрепа на развитието на филмови проекти, както и финансирането насочено към дистрибутори, фестивали, тренингови програми, видео игри и нови технологии.

Представителите на офис МЕДИА ще дадат отговори на въпросите кой и как може да кандидатства, какви са стъпките при подготвянето на един проект, как практически става кандидатсването, какви са сроковете и т.н.

На финалния ден от фестивала ще се проведат няколко пресконференции, които ще започнат от 10:00 часа и ще продължат в обсъждане на видяното на екрана. В тях се включват пресконференция на БНТ, както и на уважаемото жури. Официалното закриване на фестивала ще се проведе на 11 октомври от 19:00 часа в Заза 1 с прожекция на наградените със "Златна роза" филми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови