Един от най-големите съвременни арт колекционери Фредерик де Голдшмит с лекция у нас

OFFNews 17 ноември 2022 в 07:59 1302 0

Фредерик де Голдшмит

Снимка Christophe Ketels

Фредерик де Голдшмит

На 18 ноември, петък, от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще се състои среща-дискусия с Фредерик де Голдшмит. Той пристига за първи път у нас по покана на фондация “Отворени изкуства” в рамките на платформата й “Форум Колекционери”, създадена през 2011 г.

През 2022 г. „Форум Колекционери“ има удоволствието да представи Фредерик де Голдшмит, който ще сподели опит от дългогодишната си професионална практика с колекциониране на творби, куриране и продуциране. Българската публика ще има възможността да се включи в дискусията, която ще представи дейността му отвъд бизнеса, разглеждайки страстта, етиката и познанията, нужни за професионално и успешно колекциониране.

Фредерик де Голдшмит е френски колекционер, който живее и работи в Брюксел. Наследява страстта си към изкуството от своята баба Мари-Ан фон Голдшмит-Ротшилд, която колекционира импресионисти. Едва на 22, Мари-Ан придобива “Арлезианката” на Ван Гог, която в последствие дарява на френското правителство и днес картината може да бъде видяна в музея Д’Орсе. “Определено е била много модерна жена за 1915 година.” - споделя Фредерик.

Самият той колекционира изкуство от тийнейджър, но първата му сериозна колекционерска откупка е през 2007 г. - творба на Бенджамин Сабатие. Скоро започва и отдаденото му подпомагане на млади автори, активна работа с куратори и институции. Колекцията му не следва конкретна концепция, но Фредерик признава, че се чувства привлечен от неконвенционални материали. Голяма част от творбите са дело на млади автори, но те попадат в диалог с произведения от 60-те и 70-те години на XX в. на значими движения за историята на изкуството – Zero Group, Arte Povera, концептуално и минималистично изкуство. Селекцията е достъпна за широката публика и по този повод Фредерик споделя: "Колекционерите не са собственици на произведенията, те са техни пазители с отговорността да ги споделят с онези, които искат да ги изучават или просто да им се наслаждават”.

Днес Фредерик де Голдшмит живее и работи в Брюксел, където се намира основаното от него изложбено и коуъркинг пространство Cloud Seven, 7-етажна сграда с публичен достъп. Професионалните му познания надхвърлят областта на визуалните изкуства – той е специалист по бизнес и комуникации, антропология и продуцира интерактивни медии, телевизионни програми и филми. Колекционерът е член на Комитета за придобиване на творби на фондация KANAL, Брюксел, и е президент на наградата Prix des Amis du Palais de Tokyo, Париж.

Колекционерът също така ко-курира изложби като White Covers (2017) и Inaspettatamente (2021). Чрез експозицията Not Really Really (2015) Фредерик демонстрира интереса си към преосмислянето на институцията, пречупвайки традиционните модели на галерийните пространства.

В рамките на “Форум Колекционери”, по покана на Веселина Сариева, Фредерик де Голдшмит ще посети Пловдив и София, където ще реализира срещи с художници и визити на културни институции. Дискусията, която ще се реализира на 18 ноември 2022 г. в София, ще представи принципите му на водене на колекция. Ще има възможност за въпроси и разговори с колекционера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!