150 български издателства участват на панаира на книгата във Франкфурт

OFFNews 20 октомври 2022 в 10:44 1000 0

Международен панаир на книгата във Франкфурт

Снимка Асоциация Българска книга

150 издателства представят България във Франкфурт

Асоциация „Българска книга" (АБК) представя най-добрите образци на класическата и съвременната българска литература, на най-голямото книжно изложение в света - Международният панаир на книгата във Франкфурт. Събитието започна днес и ще продължи до края на седмицата, като ще бъде отворено за публика през уикенда, съобщиха от АБК.

"Изключителна чест е за мен да представим българската литература на този престижен форум и вярвам, че тазгодишното ни участие ще предизвика интерес сред професионалистите от книжния бранш, ще прикове вниманието им върху безценните томове литература, които виждате на щанда и не на последно място - ще насърчи културния обмен и популяризирането на българската книга в чужбина", каза председателят на АБК Десислава Алексиева по време на откриването.

Тя благодаря на генералния консул на България във Франкфурт Неделчо Михайлов и на почетния ни консул в Дармщат за федерална провинция Хесен Ендрик Ланкау за вниманието и специалното отношение към българските книги. "Грамотността е в основата на всяка дипломация и разбирането, което срещаме от ваша страна, е безценна подкрепа за целия сектор", каза още Алексиева.

"Където има българин - има и българска книга, език и култура. Вярвам, че тревожните данни от последните години във връзка с грамотността са само временна пречка, която може да се преодолее с разпалване на любовта към четенето, с национална програма #КаузаГрамотност, която да издигне отново на висота българската държава и народ", каза още Алексиева.

Тази година на българския щанд В88 в хале 4.0 се очакват много посетители, които в петък ще имат възможност да присъстват на представянето на националните програми за подкрепа на превод от български език у нас. Началният час на презентацията е 17:00. В неделя от 11:30 ч. асоциация "Българска книга" ще се срещне с децата от българските училища във Франкфурт и Майнц, а събитието ще приключи с литературно четене в рамките на #КаузаГрамотност.

На българския щанд са представени над 300 заглавия, сред които са наградените и номинирани книги от последните две години. Там може да се открие информация за български книги, автори, издателства, преводачи, илюстратори. Ще има възможност за изграждане на връзки и взаимодействие между български и чуждестранни професионалисти от областта на книгоиздаването и литературата, допълват от АБК.

Представителите на българския книгоиздателски бранш ще участват в срещи с представители на Европейската асоциация на книгоиздателите (FEP) и Европейската и международна асоциация на книгоразпространителите (EIBF), на които ще бъдат дискутирани наболелите проблеми на книгоиздаването, свързани с авторското право в интернет, работата с библиотеки и читатели, законодателни инициативи на ЕС и не на последно място - нулевото ДДС върху книгите, което беше препоръчано с директива на Европейската комисия по-рано през тази година.

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света - както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно той е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!