Световноизвестният журналист Ерик Уайнър: Българите са щастливо нещастни

OFFNews 18 юни 2019 в 20:00 3984 0

Световноизвестният журналист Ерик Уайнър се срещна с почитатели в София. Той е в страната по инициатива на БТА, а снощи бе поканен от Виваком да говори пред техни служители, журналисти и външни лица на тема "Мъдростта в дигиталната ера".

Уайнър е журналист, писател и пътешественик, който е бил в над 50 държави, за да изследва щастието. С това се захваща, когато осъзнава, че хората масово са нещастни, включително и самият той. "Бил съм нещастен дълго време, включително и в депресия. Писането и пътуването много ми помагат за това", коментира той. 

Навремето хората неведнъж го питат защо да четат трудовете на един нещастен човек за щастието. Защото ми е било необходимо да го намеря, отговаря той. Уайнър е почитател на сентенцията, че щастието се намира точно зад ъгъла, но номерът е да знаеш зад кой точно ъгъл.

От няколко дни той е в България и по време на престоя си тук той получи титлата доктор хонорис кауза на Великотърновския университет. Уайнър не пропусна да похвали нашето гостоприемство, което според него е факт, защото българите са много интелигентни. По негови думи щастието според българина може да бъде описано с една дума - "ракия", защото българинът е открил, че да ядеш и пиеш с приятели, носи много щастие. 

В своя бестселър "География на блаженството" писателят изследва щастието в различните държави по света. Според международна класация от 150 държави България се класира на 99 място, като в нея има много държави от Африка преди нас. Класацията е правена като на произволни хора е задаван въпросът: "Вие щастливи ли сте?" Според него обаче отговорът е субективен, тъй като усещането е субективно. Затова използва възможността да изследва българите наистина ли са толкова нещастни или само се преструват.

"Мисля, че българите са щастливи, но се преструват, че не са. Мога да ги определя като щастливо нещастни. Според мен хората тук са влюбени в нещастието си, но вътре в тях има щастие, което само чака да излезе. Това е необичайна страна - българите редуват щастие и нещастие през цялото време. Обичам това в тях", коментира той. 

Той самият започва писателската си кариера, когато осъзнава, че не може да обикаля света като журналист, за да пише за добрите новини и щастливите хора. "Тази професия не работи така", коментира той. Затова той призова за повече положителна журналистика, тъй като "добрата новина също може да бъде новина". 

"Положителната журналистика е да откриваш положителни истории за хора, които са намерили иноваторски решения за проблемите на света и да разпространяваш тези новини." 

Уайнър сподели, че успява да се справи със забързаното си ежедневие като отделя специално време за "непланирани неща". Според него ако те не бъдат включени в графика, човек бързо забравя за тях и продължава да се натоварва с работа, без да отделя време за отдих. Той още даде 4-те си най-важни съвета за журналисти:

"Забавете темпото - само така ще можете да се задълбочите в дадена тема. Второ, бъдете като Леонардо да Винчи, интересувайте се от всичко. Той е бил художник, но и изобретател. Не се фокусирайте само върху една тема. Трето, бъдете като Сократ - философи. Сократ е бил първият журналист всъщност и сега ще ви кажа защо. Той е задавал много досадни въпроси, не се е обличал добре и е бил беден. Четвърто и много важно, бъдете позитивни. 

Неговата следваща книга ще бъде посветена на Сократ, мъдростта и философията и предстои да бъде издадена. Българските му почитатели ще могат да се сдобият с нея през май следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови