Цветомир Панов пред Nostrabet: Черно море има отбор за Европа

OFFNews 19 януари 2024 в 09:25 1146 0

Цветомир Панов

Снимка chernomorepfc.bg

Цветомир Панов

Левият защитник Цветомир Панов по традиция бе един от най-стабилните и постоянни футболисти на Черно море и през есенния полусезон, и има огромна заслуга отборът за първи път в историята си да зимува на върха.

Сега за „моряците“ предстои по-трудното – да оправдаят големите очаквания за пролетния полусезон.

Спортната медия Nostrabet потърси Панов, за да разбере какъв Черно море ще виждаме в неговите представи през втория дял на родния ни елит.

Г-н Панов, какво си пожелахте с Вашите съотборници за новата година и за какво най-често си говорите в съблекалнята?

Пожелахме си здраве и да нямаме контузии, а иначе с колегите ми не сме си казали толкова много приказки. Основно обсъждаме организационни въпроси, как ще протече подготовката, лагери, тренировки, контроли. По-важното е, че не хвърчим в облаците, имаме си цел -Европа и ще се постараем да я изпълним.

Вие пропуснахте последните мачове от есента заради травма. Какво е състоянието Ви в момента?

Имах едно разкъсване от 2 сантиметра и половина на мускула, заради което не участвах в няколко срещи, но използвах зимната почивка за възстановяване на контузията. Всичко вече е наред и тренирам пълноценно.

По левия фланг имахте добро взаимодействие с Александър Василев, който обаче реши да спре с футбола. Ще липсва ли той на отбора?

Надявам се това взаимодействие да се запази с други играчи, тъй като никой не е незаменим. Наистина обаче със Сашо се разбирахме прекрасно, тъй като неговият стил съвпадаше с моя и този на отбора. Според статистиката в повечето мачове, когато сме играли заедно, сме се представяли отлично и тимът побеждаваше. С него лесно комуникирахме, а изобщо с българи в състава всичко по-лесно се получава, тъй като при чужденците се изисква адаптация и време, докато се наложат. Сашо беше добър футболист, Дай боже, негова успешна алтернатива да е юноша на клуба или българин.

Има ли играчи в Черно море, които да направят така, че липсата на Василев да не усети?

Определено разполагаме с такива изпълнители. Едни от тях играят по-редовно, други очакват търпеливо своя шанс, а с някои е свързано бъдещето. Бих искал също да кажа, че един ден, когато приключа с футбола, моето желание е да ме наследи българче. Аз винаги се радвам, когато играят млади българи, тъй като те вече са дефицит и на изчезване по нашите терени. А именно налагането и развитие на талантливи български играчи, може да повиши и равнището на родния футбол. Черно море е сред малкото клубове, които разчитат на свои кадри и българи, но ако повече наши отбори правят същото, това ще е добре за футбола у нас.

Лудогорец и ЦСКА ли са основните конкуренти на Черно море за първото място?

Да, но не бива все пак да отписваме Локомотив Пловдив и Левски, защото те имат традиции и са подкрепяни от много фенове. Ние в Черно море обаче гледаме себе си и хубавото е, че сме зависими от самите себе си. Затова ще се стремим да не допускаме отпускане и подценяване и винаги да даваме максимума.

Вашите очаквания от първите два пролетни мача на Черно море, в които гостувате в Разград и приемате ЦСКА?

През есента не загубихме от тях и взехме 4 от 6 възможни точки. Сега също ще искаме да постигнем позитивни резултати, защото могат да дадат насока в първенството, а и да осигурят по-добър баланс в преките двубои. Ясно е, че за всяка победа се дават три точки, но победа над пряк конкурент е още по- стойностна, тъй като ти биеш, той губи и ти му дърпаш в класирането. Философията на Черно море е във всеки мач да излиза за победа и така ще бъде и напролет.

Ако приемем, че в момента Илиан Илиев е най-добрият треньор в първенството, дава ли това някакво предимство на Черно море?

Със сигурност ни дава. Илиан Илиев е треньорът, задържал се най-дълго в един наш клуб през последните години. Той се ползва с доверието на ръководството, играчите и публиката. Той е последователен, винаги гледа в неговата посока и винаги търси грешките в себе си. Резултатите и представянето на Черно море през последните 7 сезона олицетворяват най-добре неговите качества и успешната му работа. Не съм съгласен обаче, че в България от треньорите масово се искат резултати за няколко месеца. За 3 месеца например е много трудно за един треньор да накара целия отбор да мисли по един и същи начин. Нужно е по-продължително време, повече спокойствие и свобода за треньорите, за да вземат правилните решения и да налагат своята визия за футбола. След време идват и резултатите, и затова трябва да има по-голямо търпение към нашите треньори.

След като Черно море вдигна високо летвата, готови ли сте напролет да се справите с предизвикателството да задържите водещата си позиция?

Наясно сме, че през втория полусезон ще бъде по-трудно, тъй като всички вече се съобразяват с нас. Всички отбори ще искат да се представят добре срещу Черно море, а българските играчи на съперниците ще имат и друг стимул - всеки от тях ще е мотивиран да впечатли Илиан Илиев и за националния тим, на който той е селекционер. Черно море обаче има сили, възможности и преди всичко отбор, не само да запази нивото от есента, но и да надгражда занапред.

Как трябва да играе Черно море, за да постигне високите си цели?

Най-важното е да успяваме да поддържаме постоянно добро игрово ниво, и ако се получава, има голяма вероятност резултатите да идват от само себе си. Черно море вече показа, че умее да печели с добър футбол, макар че се е случвало понякога да играем добре, а да не побеждаваме. Случвало се обаче и да нямаме ден в даден мач и пак да вземем своето. Но това става и при най-големите отбори – без да блестят и с недобра игра, да вземат шампионски точки, макар и трудно. Най-добре е обаче да се трупат точки, тъй като никой не дава титла за добри игри.

Какъв Черно море искате да видите напролет?

Всички ние в отбора ще направим всичко възможно да продължим по същия начин, тъй като сме си свършили само наполовина работата. Чувстваме се добре и имаме самочувствие и увереност, което е позитивно. Наясно сме, че ни предстоят 15 финала и ще се разиграят 45 точки, като от тяхното разпределяне ще зависи колко близо или колко далеч ще сме от първото място. Но най-хубавото е, че сме трезвомислещи и имаме ядро от футболисти, които са играли дълго у нас и са видели какво ли не. Това е плюс за Черно море, тъй като сме реалисти и при нас няма надценяване или подценяване, защото знаем, че всеки едни мач се печели с много усилия и труд.

Ще се класира ли Черно море за Европа?

Аз съм категоричен, че имаме отбор, който да постигне това. Разполагаме също и с индивидуален и отборен потенциал за историческо класиране в първенството, но това ще зависи от резултатите. Ние ще търсим максимума, но нека да видим как ще тръгнем напролет, как ще се представяме впоследствие и какъв точков актив ще съберем.

Какво бихте пожелали на феновете на „моряците“?

Пожелавам им да бъдат здрави и още повече хора да идват на мачовете на „Тича“. Защото нашите фенове са верни и отдадени на Черно море, и колкото повече от тях са на трибуните, толкова повече енергия ще ни дават. А тя ще ни е много нужна през пролетта. Надявам се също, че ще продължим да бъдем едно цяло и всеки, който ни гостува, ще знае, че няма да му е лесно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки