Предлагат специална комисия да следи за достъпността на градската среда

Александър Новков 16 октомври 2015 в 17:00 1336 0

Снимка OFFNews

Специална комисия от общински съветници да следи за достъпността на градската среда. Това поискаха от "Движение 21" по време на дискусия, организирана от партията. 

На дискусията присъстваха лидерът на политическата формация Татяна Дончева, зам.-председателят на партията и кандидат за общински съветник в София инж. Симеон Славчев, д-р Иван Янев, председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и кандидат за общински съветник, и арх. Атанас Тасев, председател на Контролния съвет на Камарата на архитектите в България.

Сред основните ни приоритети са изграждане на достъпни пешеходни зони и зони за отдих, въвеждане на електронни услуги за хора със специфични нужди, съобразени с говорещи програми, изграждане на рампи, както и звукова и писмена сигнализация в градския транспорт, подчерта Иван Янев. 

„Проблемите с достъпността не са леви или десни, а са проблеми на цялото общество“допълни инж. Симеон Славчев по време на проведената в петък дискусия на тема достъпна градска среда, организирана от "Движение 21".

Според присъстващите наредбата за достъпна среда за хората с увреждания е много добре написана, но на практика не се изпълнява. 

Участници в дискусията споделиха своите наблюдения, свързани с липсата на релефна пътна маркировка, която да ориентира слепите хора в София. Те определиха ремонтите извършени в столицата през последните години като „цинизъм“ и допълниха, че според тях те изобщо не са съобразени с нуждите на хората с увреждания.

Участниците в дискусията се обединиха и около предложението, че трябва да се налагат санкции за общините, които не изпълняват наредбата за достъпна среда.

Всички проекти за ремонт или строеж на нови обекти, независимо дали са обществени сгради, спортни съоръжения или публичен транспорт, трябва да бъдат съобразени с наредбата и да не бъдат пускани в експлоатация сгради, неотговарящи на наредбата, допълниха участниците.

На дискусията беше предложено Създаване на обществен съвет за достъпност и интеграция към общината, чиято цел е да позволи на граждани и не правителствени организации да изразят своето мнение и идеи по въпроси свързани с проблемите на хората с увреждане в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!