Движение 21: Без платено паркиране край болници и детски градини!

OFFNews 07 октомври 2015 в 11:55 3126 2

инж. Симеон Славчев

Снимка Движение 21

Инж. Симеон Славчев, зам.-председател на "Движение 21"

Платените зони за паркиране около болници и детски градини да бъдат премахнати. За това настоява "Движение 21", заяви зам.-председателят му инж. Симеон Славчев, кандидат за общински съветник в София под №2 в листата.

Това са места със социална значимост и е недопустимо гражданите да бъдат принуждавани да заплащат такси за паркиране, заяви той.

Болниците в София се посещават ежедневно не само от софиянци, но и от хиляди българи от страната, както планирано, така и по спешност и не е нормално Столична община да ги наказва затова, че са дошли да търсят лекарска помощ, каза още инж. Славчев.

Според него тези платени зони не внасят ред в паркирането, а нарушават правото на свободен достъп на всички граждани до социалните зони – болници, поликлиники, детски градини и ясли, което е "още едно доказателство за недостъпната градска среда в София".

"Движение 21" ще предостави на медиите и на столичния кмет Йорданка Фандъкова и видео запис, който доказва, че градската среда в София е недостъпна и за хора със специални потребности и не отговаря на европейските изисквания, нито на Наредба №4 за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Записът е направен с участието на незрящия Иван Янев, който е на трети в листата за общински съветници на "Движение 21" за София. Вижда се, че, на практика, хората със зрителни проблеми не могат да се придвижват свободно без придружител, както е в другите европейски столици.

Иван Янев е председател на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания”. Той скочи с парашут по време на кампанията „Електронни очи” на БНТ. Проектът цели създаването на електронна платформа с гласова навигация за хората със зрителни проблеми, чрез която те ще получат повече свобода при придвижването си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!