'Древно инженерство' по Viasat History: Някогашните чудеса на света са част от ежедневието ни сега

OFFNews 29 юни 2021 в 00:27 16509 0

Гигантски пирамиди, мистериозни храмове, впечатляващи кораби – някои от най-великите инженерни пробиви в историята. Тези изключителни строителни постижения са от епохи много преди изобретяването на електрическите инструменти и компютърния дизайн.

Някои от тези древни чудеса съществуват на света от хиляди години, но чак сега загадките им биват разгадани – в новата поредица „Древно инженерство“ по Viasat History - от 5 юли, понеделник, в 22:00 часа. Благодарение на дръзки експедиции, най-нови научни открития и експертни проучвания новият документален сериал в 10 части разкрива тайните на античното инженерство, които са направили възможни тези инженерни забележителности и чудеса на света.


Където и да погледнете – инженерната наука е навсякъде – и в сградите, и в храната и водата, в енергията, транспорта и комуникациите - тя разрешава ежедневни проблеми и оформя нашето бъдеще.

Междувременно, инженерите осъществяват нови пробиви, откриват физични закони и правят иновации, които разтърсват света в продължение на хиляди години. Най-значимите и изумителни постижения на древните цивилизации идват от места като Месопотамия, Египет, Гърция и Рим. А тези паметници са създадени със съвсем базови инструменти.

С всеки свой епизод пoредицата отвежда зрителя в същината на създаване на тази конструкции и начина на действие на тези необикновени механизми, толкова изпреварили времето си. С подробни архиви и CGI визуализации се илюстрират методологията и техниките на създаването им. Същевременно са показани съвременни сгради и технологии, които са вдъхновени от тези древни структури. Виждаме как човешката изобретателност преодолява предизвикателствата, пред които е изправена.

Колелата и пътищата са неразделни от хиляди години

Остатъци от най-древните колела са открити в Словения, недалеч от Любляна. Карбонното датиране показва, че са приблизително на 5,000 години, като окръжностите са от ясен, а осите – от дъб. Със сигурност това изобретение е направило значително по-лесно и икономично пътуването и транспорта, но е трябвало да се направят и пътищата, а древните римляни са първенци в това. През вековете те са построили и поддържали близо 50 000 мили пътища, свързващи Европа, Близкия Изток и северна Африка. Пътната мрежа, която римляните създават, надживява империята и днес е основата на най-важните търговски артерии.

Не можеш да построиш къща без стени

Стените дават сигурност, място за уединение и те пазят от студа, ветровете и неприятелите. Първото укрепление, изградено за защита, е старо приблизително колкото самата човешка цивилизация – дори първите градове от преди 12 000 години са обградени със стени. По отношение на размера, отново римляните са първенци – 120-километровата стена, построена от Адриан в Британия, отделяла империята от варварите.

Но има една друга стена, в сравнение, с която и римските са малки. Великата китайска стена, изградена преди повече от 2 000 години. Прекосяваща няколко региона, пустини, реки и планини, издигната от милиони работници, истинската й дължина все още е обект на спорове между експертите. И до ден днешен продължават да се разкриват нови части от нея.
Частите от стената, издигнати по времето на династията Минг са от тухла и смес от глина, вар и лепкав ориз, служещ за хоросан. Точно тези участъци стоят и до днес като свидетелство за таланта на древните инженери.



Който управлява водите, той управлява света

Човек може да издържи до три дни без вода и съвременните градове употребяват изумителни количества вода на ден.

Например само Ню Йорк изразходва по 1 милиард галона. Сигурно не е изненада за никого, че близо 2 милиарда души в света нямат достъп до достатъчно вода. Преди хиляда години, предизвикателството било не намирането на вода, годна за пиене, а транспортирането й.

Първата водопреносна мрежа е създадена от древните гърци през 7-и в. пр. Хр., но истинските майстори са римляните, които за 500 години изграждат 11 различни акведукта, които могат да пренасят вода на разстояние до 60 мили от източника. Един от тях - Aqua Virgo, построен през 19 г. пр. Хр., функционира и до днес и доставя вода за известния фонтан Di Trevi в Рим.

„Древно инженерство“ разкрива и тайните на каменната епоха, вглежда се в Тадж Махал и пирамидите и обръща внимание на най-големите кораби на планетата. Сравнени са уникални конструкции с обекти, които днес считаме за даденост, и е показано как някогашните чудеса на света са станали част от ежедневието ни.

Поредицата „Древно инженерство“ дебютира по Viasat History в понеделник, 5 юли, и се излъчва всеки делничен ден в 22:00 часа с полумаратон в събота - 10 юли и 17 юли, от 12:30 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови