Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана от Румънската православна църква

OFFNews 21 май 2022 в 19:46 4819 0

Св. Теофана Басараб

Снимка БТА

Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб.

Канонизацията стана в румънската столица Букурещ на сцена до патриаршеската катедрала "Св. св. Константин и Елена", която има и храмов празник днес. Решението за новата светица в календара на Румънската патриаршия беше прието от Светия синод на Румънската православна църква на заседание на 17 февруари 2022 г., съобщи БТА.

Тържествената литургия днес беше отслужена от патриарха на Румънската православна църква Даниил, в съслужение с Русенския митрополит Наум, с Видинския митрополит Даниил и с румънски йерарси. В края на Светата литургия се извърши църковната прослава на новоканонизираната Св. благоверна царица Теофана Басараб. За първи път се изпя тропарът на светицата и беше представена иконата с образа на преподобната.

Снимка: БТА

Патриархът на Румънската православна църква Даниил отправи приветствено слово за "добре дошли" към двамата митрополити от Българската православна църква - Наум и Даниил. Последва и слово-отговор от българските архиереи.

На тържествената литургия присъстваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Паметта на Св. Теофана Басараб ще бъде почитана на 28 октомври.

Теофана е монашеското име на българската царица Теодора, първата съпруга на цар Йоан Александър, за която той се жени още докато е деспот в Ловеч през 1323 г. Тя е била дъщеря на влашкия воевода Иванко Първи Басараб, а рожденото й име е било Брайда.

Когато Йоан Александър става български цар през 1331 г., Теодора се премества в столицата Търново и управлява заедно с него близо петнадесет години. Там продължава да насърчава и подкрепя развитието на книжнината - сред забележителните ръкописи от този период е българският превод на византийската Хроника на Константин Манасий, сега съхранявана във Ватиканския музей и много други.

В Похвала на цар Йоан Александър, съдържаща се в Софийския псалтир (Софийски песнивец, 1337 г.), Теодора е определена като "благочестива жена". От брака си с българския цар Теодора има четири деца - Михаил Асен, Йоан Срацимир, Йоан Асен Четвърти и Василиса. Царицата става ктитор на много църкви и манастири, сред които е и Басарбовският скален манастир край Русе.

Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум отправи днес слово след Светата Божествена литургия в деня на Светите равноапостолни Константин и Елена, с църковна прослава на новоканонизираната Света благоверна царица преподобна Теофана (Теодора) Басараб. В словото се казва: "Светлата пасхална радост, която продължава да владее сърцата ни и насочва духовните ни сетива към Царството Божие, днес е още по-пълна и изобилна, защото Светата Христова Църква канонизира и тържествено прославя в лика на Светите Божии угодници още един дивен свидетел и изповедник на името Христово: благоверната царица Теодора Търновска - в монашество преподобна Теофана Басараб".

"Радостни сме и благодарим на Всемилостивия Бог, защото днес, когато прославяме Светите равноапостолни благоверни Константин и Елена, небесни покровители и на тази благолепна Патриаршеска катедрала, в Църквата просиява още една благоверна царица, която е свързана едновременно и с братския православен румънски народ, и с православния български народ", каза в словото Русенският митрополит Наум.

Той отбеляза в него, че за нас, като християни, новопрославената Света Теофана ще има винаги запазеното си място в църковната ни и народностна памет, оставайки нашата "Теодора, благочестивата царица на великия цар Йоан Александър, приела монашеския ангелски образ под името Теофана", на която в старобългарската версия на Синодика на Неделя православна винаги ще се пее "вечна памет". Защото православният български народ не може да забрави добрините й, и всичко онова, което тя с толкова много любов е сторила за него. В паметта ни винаги ще се помнят всеотдайните грижи на Светата благоверна Теодора за книжовното и културното развитие на Търновското царство, нейното активно ктиторство в полза на храмовете и манастирите из диоцеза на Търновската патриаршия, включително и в полза на Басарбовския скален манастир в богохранимата ни Русенска епархия, заедно с всичко онова, с което тя е допринесла за мисията на Светата Църква и още по-силното утвърждаване на християнството в нашата страна".

"Заедно със Светите Параскева Епиватска и Димитър Басарбовски, от днес в лицето на Св. Теофана Басараб нашите братски православни църкви и народи получават още един общ молитвен застъпник - още един духовен мост и обединител в стремежа си към висотите на християнския живот и подвиг, още един свой верен спътник по тесния път на спасението към Царството на вечния живот. Вярваме, че със светостта и благочестието си, с примера за ревност по Бога и отдаденост на делото Неговата света Църква, който ни е оставила Света преподобна Теофана, тя ще вдъхновява и занапред мнозина сред нас към още повече старание в изпълнението на Христовия Завет и ще насърчава единството и взаимната любов между Светите Румънска и Българска православни църкви", подчерта в словото си Русенският митрополит Наум.

Канонизацията на българската царица Теодора за светица от Румънската православна църква е значим момент и много важен знак в отличните отношения не само между двете църкви, но и между двете ни даръжави, каза посланик Радко Влайков на румънския патриарх.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови