Вокалът на De Staat: Тишината в музиката е изключително важна

OFFNews 07 април 2016 в 15:23 2406 0

Тор Флорим.

На 14 април, от 22:00 часа, в столичния клуб "Терминал 1" ще излезе нашумялата холандска група De Staat.

Жанрово музиката им се определя като алтърнатив и електроник рок. Малко преди идването си у нас, вокалистът на бандата - Тор Флорим, се съгласи да даде интервю пред "Терминал 1", което клубът ни предостави.

Здравей, Тор, скоро пристигате в София за първия си концерт у нас. Как се чувстваш? Какви очаквания имаш?

Здравейте, чувствам се страхотно, благодаря. Да, скоро идваме в София. Никога не сме посещавали България и общо взето нямаме никакви очаквания. Новото винаги е свързано с изненади и вълнение, което е супер в случая.

Колко време планирате да ни посвирите на сцената на "Терминал 1"?

Ами, това е клубно участие и ще ударим между един и два часа. Обещаваме да е минимум час.

А след концерта? Забавлявате ли се с феновете? Обичате ли да се социализирате или по-скоро си почивате?

Обикновено оставаме в клубовете и се забавляваме с всички, да. Обичаме да се срещаме с хората и да обменяме енергия. Разбира се, понякога се чувстваме прекалено смачкани – зависи дали сме пътували, дали сме спали изобщо. Случва се да сме скучни чичковци и веднага след шоуто да си тръгнем (смее се). Този път няма да е така!

Има ли стил, артист или банда, на когото всички да се кефите? Музика, на която цялата банда да избухва заедно?

Якото при нас е, че всички слушаме различна музика. Адски много стилове се преплитат в интересите ни. Има едно парче, което е малко като химн на бандата – "Sails of Charon" на Scorpions.

Бяхте на турне доскоро, как мина?

Турнете беше фантастично. Забавлявахме се много. Усетихме за пръв път, че наистина излизаме от рамките на Холандия. По концертите имаше много хора. Разпродадохме напълно събития в Англия и Германия, което за нас е страхотен успех. Според нас това бе едно истински успешно турне за групата.

Поздравления, за което! Предполагам, че на много места си поиграл с публиката, както в клипа на “Witch Doctor”. Всеки път ли го правиш?

(смее се) Ами на повечето. Реално, играта с публиката може да се осъществи, когато тя реагира. Зависи и от мястото. Ако залата е подходяща, феновете са в настроение и аз самият го усетя – действам веднага. Не искам да омръзваме на хората, но когато видя искрата в очите им – слизам на секундата (смее се).

Струва ни се, че след излизането на „Witch Doctor” станахте по-разпознаваеми сред широката публика. Промени ли се кариерата ви по някакъв начин?

Видеото и песента наистина са добри, няма да скромнича (смее се). Мога да определя проекта като gateway drug, нали разбираш? Нещо, което те изтласква нагоре към по-твърдите неща - не говоря за наркотици (смее се). В нашия случай, хубавото е, че ние имахме своята фен база. Вече бяхме генерирали достатъчно слушатели и фенове. В този смисъл, не бих казал, че “Witch Doctor” ни направи известни. По-скоро увеличи стабилно фен базата ни. Определено има голяма разлика отпреди, но не бих казал, че е нещо несъизмеримо.

Повечето ви видео проекти са адски интересни. Участвате ли активно в измислянето на сценария, или се доверявате на екип?

Мислим доста по видеата, аз лично със сигурност. За мен артистът не се изчерпва само с музиката си. Представи си го така – музиката е само един от пръстите на ръката, ние искаме да покажем цялата ръка, а не да сочим с пръста. Трябва комплексност на предлагания продукт. Не е лесно да имаш завършеност. Ние влагаме адски много в целия процес – от студийните записи, през обложката на албума и целия artwork, осветлението при снимките, начинът по който изглеждаме, как се държим. Аз се чувствам длъжен да съм част от целия процес, защото както той е многопластов, така и ние.

Говориш за многопластност, веднага използвам случая да те попитам как аранжирате музиката си, когато свирите с три китари? Изобщо, как създавате музиката си?

(смее се) Интересен въпрос, изненада ме. Разликата между нас и останалите банди е, че ние не смятаме за задължително китарите да звучат като китари (смее се). Наистина, ние създаваме парчето, измисляме мелодията на китара и оттам започват импровизациите. Може всеки да свири една и съща част, но има една малка тайна, която помага да не звучи претрупано. Важното за нас е да има въздух в звученето - не казвай на никого (смее се). Това, че можем да запълним всяка пауза със звук, не е задължително, даже напротив. Важно е парчето да диша и мисля, че успяваме да го постигнем в нашата музика.

Разкажи ни за концерта ви с Muse? Как стана така, че ги подгрявахте? Имате ли покани от други големи банди занапред?

И ние не разбрахме как стана (смее се). Това беше невероятно признание и голяма изненада за нас. Дойде от нищото, буквално. Не сме се бутали, дори не сме планирали да питаме за подобно нещо. Поканата дойде от тях. Един ден ни се обадиха и казаха – много ви харесваме, искате ли да свирите с нас в Мюнхен, и познай?! Ние казахме „да“ (смее се).
И не, все още нямаме покани от други банди, но се надяваме колелото да се завърти.

Много се радваме за успехите ви и нямаме търпение да ви видим на 14 април в "Терминал 1". Кажете нещо за финал на феновете ви, които чакат концерта с нетърпение?

Ами, какво да кажа, освен че и ние сме нетърпеливи да се качим на сцената в София и да се срещнем с хората там. Ще е специално шоу, защото ще бъде за първи път, както за нас, така и за публиката. Очакваме ви!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови