Трябват добре подготвени и образовани хора, които да дават личен пример

Владимир Йончев Последна промяна на 09 март 2017 в 16:25 5233 3

Емил А. Георгиев

Емил А. Георгиев е завършил Националната гимназия за древни езици и култури в София. Дипломирал право във Виенския университет и специализирал в Queen Mary College, University of London. Дългогодишен служител в юридическия отдел на Siemens AG във Виена.

Като адвокат и представител по индустриална собственост работи на пресечната точка между технологиите, маркетинга и правото в собствената си кантора. Преподавател към катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" в УНСС.

Активен застъпник за свободен интернет и защита на цифровите права на гражданите. Автор на разработки за електронно гласуване и конституционна реформа на съдебната власт.

Член-учредител на ПП ДЕОС и неин председател до декември 2016. Активист за гражданска, обществена и политическа промяна. Понастоящем кандидат за народен представител в 24-ти МИР София от коалиция „Да, България“.

- С теб се познаваме още от училище, така че няма да си говорим на "Ви". През 90-те заедно ходихме на митинги и чакахме промяната. Кога реши ти самият да станеш политик и да правиш събитията, вместо да чакаш някой друг да ги направи?

Влязох в политиката преди три години – след месеци на демонстрации през лятото на 2013 г. срещу Пеевски и Орешарски, един от основателите съм на ПП ДЕОС. Направихме партия, защото видяхме, че с мафията, владееща държавата, трябва да се борим с политически средства, а не само с улични демонстрации. Те могат да свалят правителства, но само добрите закони и тяхното добро прилагане са тези, които не позволяват на едно лошо правителство да дойде и да остане на власт. Сега ДЕОС е част от коалицията „Да, България!“.

За каква България мечтаеш?

За България, в която всички ние с удоволствие живеем, учим, работим и играем. За справедлива и просперираща страна. За дом на моите деца.

Кои са основните притеснения на хората към политиците?

Че ги лъжат - докато са в кампания, за да влязат във властта. После като влязат, че работят за тях, а всъщност решават собствените си проблеми и нехаят за хората. Примери, кой от кой по-нагъл, колкото искате. Заради купен и корпоративен вот, хората някак изгубиха вяра в собствения си глас и че могат нещо да променят. Много положително приемат политици, които търсят директния контакт и разговарят с тях, изслушват ги, приемат критика и предлагат решения.

Защо е нужно да има повече юристи и въобще по-образовани хора в Парламента?

Защото само доброто желание за промяна не е достатъчно. Основната работа на Парламента е да твори закони, да създава право и правила от високо качество. А за това се искат прависти. Като практикуващ адвокат имам доста критики към настоящото ни законодателство. Най-вече заради проблемите, които създава на съдилищата и администрацията, които пък трябва да го прилагат. Накрая контрата е у хората, а по сегашния начин убеждението им, че липсва справедливост, само се задълбочава. На този фон не бива да има учудени, че у нас имаме имотна мафия, кражби на фирми или осъдени и ограбени без знанието им граждани. И най-късно тук идва темата за правосъдието, дето нито се яде, нито се пие, но пък решава съдби. И тъкмо за него ще работя, като бъда избран за народен представител от 24-ти МИР в София – за истинско правосъдие, което не създава жертви, а решава проблеми. Правосъдна реформа – истинска и дълбочинна – реформа за хората.

Кое е основното, което им липсва на хората в България, според теб?

Вяра и добри примери. Добри примери от овластените - такива просто няма. С много малко изключения. И като няма достатъчно добри примери, хората търсят връзки, ходатайства и дори натиск, за да си решат проблемите. Защото не вярват, че може по друг начин, по правилата.

Избори 2017

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

2

Denis Rizanov

09.03 2017 в 17:07

Интересна биография и се наточих да го чета, но кат стигнах до деос спрях. тва е майка. Вие го наречете "стаден инстинкт", аз ще го кажа като джасимчето "както е дадено от Бога да живее човекът".

25535

1

Izalina

09.03 2017 в 16:37

Еми хубави думички, ама нищо от изброеното няма как да стане, докато хората не познават личностите, за които гласуват и докато партийната принадлежност определя депутатството.
Ще ми се да беше друго, но уви. Стадното мислене преобладава.