Quantcast

Татяна Дончева: Новият дълг от 4.5 млрд. лв. е за затварянето на КТБ

Нели Чолашка Последна промяна на 30 септември 2014 в 11:13 9104 5

Татяна Дончева

Пътувахте много из страната, след като открихте предизборната кампания на "Движение 21". Какво видяхте в различните градове?

Виждам зали, които са доста различни от залите, с които съм свикнала. Очевидно има много по-млад свят. Този свят идва да слуша и слуша по час-два, без да му тежи и без да се уморява. Виждам, че има вече доста голямо разминаване между мисленето на по-старите генерации и на по-младите генерации. По-старите генерации са много настойчиви в това, че някой трябва да бъде "обесен", обезателно да се изясни кой е виновен за тези 25 години, за различни действия. И държат, че това нещо е на първо място. Младите поколения искат да знаят повече какво да се прави оттук нататък. По-възрастните поколения са склонни към предлагане на решения, които са по-близо до старото време - да направим план, петилетка, да направим стъпки все едно, че държавата ще има ключова роля във всяко действие. За младите това става все по-чуждо. Младите са по-готови да рискуват и да участват в нещо ново. По-възрастните казват, че са уморени, че са били много пъти лъгани и не вярват на никого, поради което нищо няма да правят. Младите разбират, че тази пасивна позиция ги обрича и е по-добре да опитат.

Ако вашата партия беше на власт, как бихте подходили към казуса КТБ?

Банката трябва да отвори, защото това е най-евтиното. Тя трябва да отвори, независимо дали Цветан Василев остана неин собственик или по-скоро, като Цветан Василев не остане неин собственик. Това не може да стане без държавен ресурс, но той в никакъв случай не трябва да бъде от порядъка на 5-6 млрд. лв., колкото трябват, ако се затвори банката. И понеже тези дни има големи вопли - как държавата била финансово разбита и трябвало близо 5 млрд. лв. заем, се питам дали, тези които смятат, че ще бъдат най-успешно представилите се на парламентарните избори - ГЕРБ, не гласят затварянето на банката. Няма за какво друго да им трябват тези пари. Те не могат да дадат обяснение поради какви причини искат да вземат 5 млрд. лв. и за какво искат да го дадат. Същевременно вие разбирате, че в КТБ са погребани много тайни, които са свързани с прехода и с обръчите на олигархията, които са стегнали политическата система. Много е важно тези обръчи да бъдат разкъсани и да бъдат направени обществено достояние, като тази дейност не е условие за финансовото отваряне на банката. Двете неща могат да се вървят паралелно.

Смятате, че ГЕРБ иска да затвори КТБ и да изплати всички влогове?

ГЕРБ иска да закрие КТБ, защото не искат да се проследяват финансови операции назад, защото смятам, че ще се стигне до тях. Защото по тяхно време при тяхното управление беше най-голямото събиране на държавния финансов ресурс в КТБ. И по това време тогавашните собственици на банката придобиха много апетитни държавни активи, за които е много любопитно зали са ги придобили от свое име и за своя сметка или има и скрити участници.

Актуална тема в момента е и цената на тока. Смятате ли, че можеше да се мине без увеличаване цената на тока от 1 октомври?

За "Движение 21" въпросът с увеличението от 1 октомври е малък частен случай, който няма да зависи от нас. Те ще го направят преди изборите, въпреки каквото и да мислим ние. По-същественото обаче е, че начинът, по който е заложено формирането на цената на тока, предпоставя следващи многократни увеличения на цената на тока и то в недалечно бъдеще, като ще се стигне до цена на тока, която ще е непосилна за голямата част от българите. Причината това да е така е в компонентите на микса на цената на тока. Там има няколко компонента от енергийни източници, които произвеждат супер скъп ток, а същевременно по силата на различни нормативни уредби или договори държавата е длъжна да го изкупи. И вместо да продаваме навън нашия скъп ток, ние продаваме нашия евтин ток, а си потребяваме скъпия. И така сме го направили, че ще го плащаме още 15-20 години. 

Възможно ли е да се промени микса и ангажиментите на държавата за изкупуване на скъпата енергия?

Това за нас е същественият въпрос, защото вие знаете, че правителството на Пламен Орешарски, каквото и да мислим за него, направи опит да преуреди въпроса с възобновяемите енргийни източници и да сложи определени лимити, на което се противопостави президентът Росен Плевнелиев. Той внесе въпроса в Конституционния съд и КС отмени закона. Хората, които притежават такива възобновяеми енергийни източници, трябва да знаят, че не е далеч денят, в който няма да има кой да им плаща тази цена, каквото и да произвеждат. Има едни пазарни необходимости, с които хората се съобразяват. Лакомията е станала причина в България да бъдат изградени възобновяеми енергийни източници, които многократно надхвърлят човешкия разум. ние сме царе да си измисляме проблеми. Същият подход можете да видите в Банско или по морето при презастрояването. Очевидно се налага, нещо което аз жаргонно бих напекла нагърчване. нагърчване на притежателите на възобновяеми енергийни източници, което ще е и в техен интерес, и в интерес на потребителите на ток.

При ВЕИ-тата това хипер увеличаване на мощности е станало по време на управлението на ГЕРБ и с ГЕРБ, и политици от ГЕРБ, но не само от тази партия, а и от други политически сили, е свързано с това лоби. Има хора от БСП, хора от ДПС. На тези лобистки възможности се крепи възможността да се прокарват всевъзможни разпоредби в полза на притежателите на подобни съоръжения. Не е зле медиите да публикуват списъка на притежателите на ВЕИ централи, за да може малко да озаптим енергията и алчността. 

С американската "Марица" трябва да има преговори от страна на правителството, за да можем също да се убедим, че не става въпрос за антипазарни отношения и неуважение към чуждите инвеститори, а става въпрос за необходимости, които бедността на нацията налага. Това се налага на първо време да бъда направено, малко по нататък можем да си позволим определени регулатори, борси за ток и всякакви други пазарни инструменти, в които да няма мнополизъм и да няма диктуване на цени. Това обаче изисква време, според мен няколко години. А преди това трябва да овладеем нещата.

Какво е отношението ви към енергийните проекти - "Южен поток", Седми блок на "Козлодуй", "Белене"?

България има вопиюща нужда от инвеститори и от инвестиции. за 4-5 години напред това ще даде много добра възможност за заетост на работната ръка. Ще ни даде времето, които ни е нужно да квалифицираме ново поколение кадри за дейности, каквито в момента нямаме. Ние сме за тези проекти и смятаме, че ние трябва да сме българофили. Разбира се, че трябва да се преговаря за цената, разбира се, че трябва да видим защо изведнъж два пъти и половина се оскъпи цената на "Южен поток", разбира се да видим какво става в "Белене". В интерес на истината ядрената енергия ни прави най-независими, но това пак означава ние да регулираме микса, роден от всякакъв вид източници.

Нужна ли е реформа в съдебната система, вие сте адвокат и не може да нямате отношение?

Смятам, че трябва да се подходи радикално, защото прокуратурата стана икономически играч. Беше време, когато бяхме недоволни от работата на съдебната система, смятахме, че тя не работи ефективно, че произвежда несправедливост, че мотивите са корупционни в немалка част от случаите или липса на достатъчно професионализъм. Но в крайна сметка във времето прокуратурата стана икономически играч, който може да съсипе една банка, да съсипе един бизнес, да направи друг бизнес монополист. Става дума не само за политическо вмешателство при някакъв избор, дори на висш магистратски пост, става дума за политическо вмешателство в избори и на ниските нива. В избори за районни и окръжни нива, в избори за делегати за избор на Висш съдебен съвет от разни квоти. И за това ние смятаме, че трябва да се подходи радикално, защото обръчите на Доган (почетният председател на ДПС Ахмед Доган) и подобните трябва да бъдат пресечени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2014 в 18:28

Защо никой не каза каква е разликата между един или друг фалиращ ЧАСТЕН бизнес?Банките в България всички са ЧАСТНИ.Защо държавата ще спасява един частен бизнес-банка,а няма да спасява друг фалирал частен бизнес например зеленчукопроизводител или животновъд?С какво единият ЧАСТЕН бизнес е по-добър от друг и заслужава помощта на държавата т.е. на всички плащащи данъци?

30.09 2014 в 16:12

Тотална банкова криза е по-лошо нещо от чума за една държава."Напарена" Европа мисля,че също следи внимателно казуса и след формиране на комисиите ще ни "помогне" в този смисъл.Мисля ,че освен парите на вложителите,съобразно закона,трябва да се намери начин да се спасят парите САМО на топлофикационните дружества и Общините,които работят в интерес на хората.Всичко друго под ножа!А при тази финансова картина на татянчето (и при този излишък на ток,при тази енергийна "ефективност",някой" експерт" (пламенчо ритнитопков примерно) е казал ,че трябва на русия да и е добре ,а Българийка ....да яде..Татянче,много прозрачно та чак гадно...

30.09 2014 в 15:27

Отговорност от Цветан Василев трябва да се търси. Очакваме решенията да дойдат с избраните нови депутати и с отговора от ЕК.

30.09 2014 в 15:26

За "Гоце иванов01", проблемът е, че никой не знае ДАЛИ ИМА ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ В КТБ, въобще това са дрънканици - то бяха едни чували със 209 млн, то бяха едни "свързани лица", и всякакви ЛАКЪРДИЙКИ...
Едно обаче е ЯСНО - на 13юни петък, Главпрокурор и МВРПикчърс организирана БАНКОВА ПАНИКА"ктб", ИЗТЕГЛЕНИ 1.3 млрдот КТБ, отишли в НЕБЪЛГАРСКИ БАНКИ.Последен тегли Искров на 22юин 59 млн. Преди това е блокиране на БНБ с отнемане от ДАНС на допуска на подуправителяБанковандзор - А бе - изчислено по схема!
ТОВА Е ЗАВЕРАТА"КТБ", как да бъде срината!
НАТАТЪК Е ДАЛАВЕРАТА!
Затвориш ли една банка ВЕДНАГА, още със затварянето ВСИЧКИ активи, И НАЙ-ВЕЧЕ ОБЕЗПЕЧЕНИЯТА ПО КРЕДИТИТЕ се сриват с 30 %., Няма мърдане - веднага 30% надолу.
Оставиш ли 4 месеца банка да не работи тези 30%надолу се сриват докъм 50%, па може и повече.
Така стана 2008-09 в USA - стойността на обезпеченията по ипотечните кредити се сринаха веднага наполовина
ТАМ ПОНЯКОГА ПРОДАХА НА КИЛО ЗА ДОЛАР...
Всичко това е проверено, ставало и става в практиката
ИМЕННО ТОВА Е ДАЛАВЕРАТА КТБ - има примамливи обезпечения по кредити, сега вече стойността на обезпеченията-активи е надолу поне клони към 50% от оценката при сключване на кредита.
ЯКА ДАЛАВЕРА е, много ЯКА, и се поддържа и от Главпрокурор, и от БНБ, и то с лакърдийки, с чували евро, и всякакви гръмки заявления и заплахи, а пък истината никой друг не може да провери
НАКРАТКО- първо - прецакаха Василев, ясно е, че той ще осъди БГ, както Цонев, и данъкоплатците ще му платят;
Накратко - БГданъкоплатците трябва да платят и влоговете на гражданите, и СУМАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ДАБЪБВА - колкото повече е затворена КТБ, толкова активи се обезценяват, ще се изкупят на ефтинджос, и толкова повече ще платят данъкоплатците
ДА ПОЧВАТ да рИват!

30.09 2014 в 14:48

Ако остане отворена тази банка ще излезе доста по-скъпо от 4,5 милиарда за обикновенните вложители и данъкоплатци.Само изплащането на гарантираните депозити е близо толкова.Това,което разказва другарката Дончева е популизъм или нещо повече... Държавата трябва да спре, един път завинаги порочните практики,които са се вършили в КТБ и да поиска отговорност от Цветан Василев.