Храбрият архитект Георги Янев: У нас вече те превръщат в хлебарка и без научни експерименти

Димитър Генчев Последна промяна на 03 януари 2015 в 13:45 18268 11

Храбрият архитект Георги Янев си спечели това прозвище, след като през 2008 г. публично уличи в корупция двама висши чиновници от Пътната агенция, които му поискаха цели 50 000 лева рушвет, за да узаконят негов проект. Янев беше принуден да даде от джоба си 10 бона от тези пари в белязани банкноти, които после не му ги върнаха с години, защото били веществено доказателство. Изключителната му заслуга е в това, че разкри точно как се «узаконяват» определени архитектурни проекти и нивото на грандиозната корупция, която се вихри там.

Когато случаят се разчу, изведнъж на преден план излязоха тогавашните вътрешен министър Румен Петков и главен прокурор Борис Велчев и почнаха да се показват с Храбрия архитект по телевизора. Румен Петков дори го награди с кортик за проявената му гражданска смелост.

Жоро Янев е роден през 1970 г. Списъкът с обектите, които е проектирал, е огромен. В него са сградите на тогавашната „Минералбанк” в Плевен, Габрово и Шумен, красивият офис на „Булбанк” на ъгъла на ул. „Раковски” и ул.”Аксаков” в София и още десетки други. Участвал е дори в оформлението на първия вариант на шоуто «Стани богат». И понеже днес за кой ли път ще се борим с корупцията OFFNews се обърна към него за мнение.

Пазиш ли си кортика, с който беше награден от Румен Петков за борбата ти с корупцията и безкористна служба към Родината?

По-скоро пазя себе си с него от идиотите, които преобладават навсякъде. А и се научих много бързо да ги разпознавам, защото самият аз вече се чувствам като завършен идиот.

След всичко, което ти се случи, би ли извадил пак на светло корумпирани чиновници?

Да, но не по този начин. Няма смисъл да бодеш очите на обществото, доколкото ги има, с очеизвадни неща. По-скоро бих опитал да ги срина психически и да им осигуря едно добро, трайно и дълго полудяване. Пък и не искам втори кортик, или черешово топче, нито пък СУ-35.

Казват, че една птичка пролет не прави. Харесваш ли тази поговорка?

"Човекът, който имаше съвест" у нас е равно на "Идиот". Така е в „Територия България”. В същата тази "Територия България" го казах през 2008-ма първи в ефир и нещо много взеха да ме цитират...

Как ти порасна душата, когато открито се обяви срещу корупцията?

Рее се волна...

В каква посока?

Няма посока, има етер. Няма го обаче вече страхът. Той ражда сенки на обреченост. Вае ги в детска люлка и ги храни. За да се научат да не виждат и да не знаят какво е срам...

Чувстваш ли се обиден, изоставен?

Не, чувствам се свободен и вече не ми пука! А ако пък на това стадо тук внезапно пък вземе да му пропука и се събуди, ще стане революция. Но не вярвам. Останахме малко мислещите хора....

Виж, от една страна е много трудно да се родиш хлебарка и да станеш човек, докато от друга май стана по-лесно от човек да станеш хлебарка. Уви, в "Територия България", това се случва вече дори без научни експерименти.

Да, ама хлебарката оцелява навсякъде. Да не си го ударил на Кафка?

Чак толкова не, но е факт, че човеците оставаме все по-малко. Помисли си само с колко души можеш да говориш нормално? Само хлебарки наоколо, а мен именно хлебарките ме налазиха... Често разсъждавам по такива теми и дори и записки си водя. В тях пиша за призваните, защото те творят, градят, създават и мислят. И когато се уморят, понякога плачат от творбите си, защото ги е страх. Шубе ги е понякога да не са сбъркали в решенията си, за да не навредят на околните. Защото именно те носят огромната отговорност, която са поели в умовете и делата си

Как те предадоха точно тези, които трябваше да те защитят?


Тук питай бившия главен прокурор и настоящ конституционен съдия Борис Велчев, имам свидетели. Когато трябваше пък аз да съм защитен свидетел, още на другия ден името ми вече се знаеше точно от тези, които не трябваше да знаят. Аз тогава бях изключително уплашен, дори паникьосан, и не го крия. Нямах избор и потърсих помощ от мои приятели журналисти, за да мога да ги изпреваря.

Стана като в мафиотски филм. Тогава ми помогнаха само трима. Ти знаеш кои са и недей да скромничиш излишно. Тогава прокурорът Роман Василев много ми се радваше из коридорите на Съдебната палата и то до степен, че изписах кофи с мастило. Искаха от мен да дам половината от подкупа, ама нямах толкова пари и дадох, колкото имах спестени - 10 бона, които ми върнаха чак след 2 години. Междувременно лицемерно ми сложиха охрана пред къщата.

Ако някой утре реши да подава сигнал за корупция, какво би го посъветвал?

Добре да си направи сметката срещу какво се изправя и предварително да си върже гащите, защото за тази работа трябват здрави нерви и даян...

Ти сам виждаш, че т.нар. ни Съдебна система пак се тресе от скандали - изявлението на френския посланик, искането за оставка на ВСС, вярваш ли, че нещо може да се случи най-накрая? 

Ще ти отговоря малко иносказателно с една моя писаница, пък който както иска да с и я тълкува. „Триенето продължава. Мисълта се люлее, като люлката на Нютон. Взорът е обречен на мисловна нищета, защото емисията на трептенето свършва. Защото, когато спре трептенето идва не Покой, а нещо неописано...”. Колкото да т.нар. съдебна система – мисля, че сред тях съществува една голяма банда идиоти, които след 14 часа са на поне 2 промила. Наобиколи ресторантите и кръчмите около съдилищата, за да видиш.

Как се отнесе към теб твоята Гилдия на архитектите след това, което направи? Поздравиха ли те, или те заклеймиха?

Между Осанна и разпни го. Мишките първи напускат кораба, за да се скрият, другите просто се уплашха...

Сега работиш ли нормално?

Да, а най-веселото е, че пак си искат рушвети и то точно от мен!

Кой ги иска и за какво ги иска?

За съгласуване на проекти - същата схема като Батко и Братко...

Как протича една такава схема?

Много просто – или си плащаш, или проектите ти се слагат на трупчета. Много хора са в кюпа. Ако трябва, намират и под вола теле, за да ти върнат документите, че да се сетиш...

И щеш не щеш трябва да си плащаш? Това ли ще кажеш на младите архитекти, които идват след теб, та да са готови отсега?

Младите почти нямат достъп и познания за СИСТЕМАТА. Деветдесет на сто от тях се блъскат сами, или чиракуват, а другите 10% се вливат в администрацията и там обработката е ясна, само за година-две стават.... знаеш вече какви...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.01 2015 в 13:07

За съжаление един храбър архитект пролет не прави, нито хиляди ядосани интелектуалци по площадите не можаха да я направят тази пролет. ... Явно средствата не са подходящи. Истина е, че архитектите сме третирани като хлебарки, от там идва и "хлебарковата" поръчкова архитектура, която сме принудени да произвеждаме, за да изхранваме семействата си. Но проблемът не е и в корумпираните главни архитекти, проблемът е по-високо. Един мой познат главен архитект сподели с мен: "Идват при мен с пушка и куфар с пари. Аз имам семейство, деца, кажи ми кое да избера?". Докато не се случи нашата пролет, в тази държава нищо няма да се промени, за съжаление...

04.01 2015 в 17:26

До "читател",
Струваш ми се прост и явно не разбираш от гледане на животни. Ако ти е истински вярно, кучето ще ти пази салама бе, глупако!

04.01 2015 в 11:50

Stavri Stavrev Жоре ЧНГ бъди здрав и "както се казва колегията още си спомнди как смело критикуваше системата" нищо не се е променило а даже е станало по лошо, бъди задрав живота е пред нас.

04.01 2015 в 11:04

Прекрасният колега Георги Янев - Жоро Студента - засрами и най-големите бунтари в гилдията. С креативния си дизайн той превъзхожда и това е напълно достатъчно за повечето архитекти. Но Жоро цели нещо повече - реализация на идеите си за обществото. В неизбежния сблъсък с хората на статуквото, Жоро излезе победител - ЗАПАЗИ СЕБЕ СИ СВОБОДЕН. Съхрани своето ДОСТОЙНСТВО. Защити достойнството на архитектурната гилдия, потънала в мрак, примирени и духовна нищета. С хора като него АРХИТЕКТ ще продължава да означава ГЛАВЕН СТРОИТЕЛ, който строи бъдещето върху здрави основи от свобода, чест и достойнство за да достигне висотата на съвършенството. Той различи себе си от самозваните архитекти на "априлската линия", на "прехода", на "македонската музика" и т.н. и показа, че АРХИТЕКТ е духовна, а не само техническа титла. Роденият да пълзи, не може да лети. Успешен полет, Жоро!

03.01 2015 в 21:47

Към терминал 2!!!!!Като останат само цигани и пенсионери няма да има и за рушвети.Глад......за работещи.

03.01 2015 в 20:32

до "читател" - "..Чудя се, ако този архитект е толкова добър както казват, защо още седи в кочината а не излезе на чист въздух?"

Ами защото не може да си плати рушветите на червено-розовата номенклатура, за да се пласира. Освен това няма свои хора, които да го лансират пред червените нарочени милионери-бизнесмени.

03.01 2015 в 19:29

какво стана с онези дето са поискали подкупа, и които са хванати с белязаните пари? В затвора ли са?
Ако не са - оставка за Борис Велчев, а сегашния прокурор е задтлжително да се САМОсезира. Идиоти. Истински идиоти ни "управляват". И трябват протести, но не общи, всенародни, а единични - всеки сам с проблема си в общината и протестира ТАМ, на место, до дупка - докато не му се реши проблема.

03.01 2015 в 18:28

Пожелавам си за 2015 повече истински българи като Георги Янев и по-малко измет, и мишки!

03.01 2015 в 16:15

Този не е типичен българин който мрънка срещу корупцията но винаги е готов "да даде" за да му "стане работата". Весело ми стана като прочетох че главатарите на червената мафия го награждавали и "пазили". Все едно да дам на моето куче да ми пази салама :-)
Чудя се, ако този архитект е толкова добър както казват, защо още седи в кочината а не излезе на чист въздух?

03.01 2015 в 14:22

За съжаление, една птичка пролет не прави...