Шефът на ПСС: Екстремните спортове ни създават все повече работа

Ивелина Петрова 18 ноември 2011 в 13:37 3489 0

Кирил Русев
Кирил Русев

С настъпването на зимата все повече българи се отправят към планината в почивните си дни. OFFNews потърси директора на Планинската спасителна служба (ПСС) Кирил Русев за съвет за подготовката преди отправяне към планините.

- Г-н Русев, освен с издирване на изгубили се в планините, извършвате ли друга дейност, която не е популярна сред летуващите в планината?

- Дейността на ПСС обхваща пистово спасяване, изгубени хора в планината, помощ при лавинни нещастия, помощ на бедстващи в трудно достъпни терени, скали, пещери. Все по-често, освен туризъм в планината се практикуват различни екстремни спортове, които също стават обект на планинско спасяване. Парапланеризъм, Маунтин байк и др. Друга основна дейност на ПСС е превантивната дейност, за която също се отделя огромен ресурс. Третата основна дейност, за която стана въпрос по-горе, е по обучение и продължаващо обучение на планинските спасители.

- Хората, които посещават планините, следват ли съветите ви за безопасност?

- Като цяло, хората, които посещават редовно планините, достатъчно добре познават условията и рисковете, които тя носи независимо от сезона. Тези туристи са добре екипирани и тръгват с предварително подготвен план за маршрута, който възнамеряват да изминат. Хората, които обикновено се случва да бедстват в планината, тръгват инцидентно, без предварително подготвен план, без да си направят труд да се запознаят с метеорологичната прогноза, зле екипирани. Разбира се, и на най-добрия и опитен планинар може да се случи да бедства в планината.

Ние правим всичко възможно да информираме хората за времето и условията в планините. Такава информация можете да получите по всяко време на дежурните телефони на службата, на страницата ни pss.bg, както и по вечерните новини, в рубриките за времето, където често колеги планински спасители предупреждават за лоши условия, лавинна опасност, и напомнят на хората, че не бива да тръгват в планината без добре заредени телефони, зле екипирани, без храна и вода, независимо то сезона.

На страницата на службата има публикувани съвети към всички туристи, по отношение на екипировката и поведението по време на престоя им в планината, както и съвети за първа помощ, в случай, че изпаднат в такава ситуация.

- Всеки човек ли може да бъде доброволец към спасителните акции или е необходима специална физическа подготовка и обучение?

- Спасителната служба е организация със 78-годишна история, с изградена структура и традиции. Големи усилия се полагат, като се отделя немалък ресурс, както финансов, така и човешки, за да се обучат квалифицирани, способни и мотивирани хора, на които да разчита службата, както и всички хора, които посещават планините.

Планинска спасителна служба е оторизирана да организира курсове за планински спасители и да издава сертификати за планински спасител. За да добиете званието „планински спасител”, трябва да преминете двегодишен курс, в четири модула, в които да се запознаете с различни спасителни техники, да изучавате планинска медицина и оказване на долекарска помощ, техники за оцеляване и ориентиране в планината, специализирана подготовка по алпинизъм, ски и др., както и да имате добра физическа и психическа подготовка. Много се инвестира в това спасителите да бъдат добре подготвени, както и да поддържат и повишават квалификацията си. Това е възможно, благодарение на атестациите и курсовете за всички спасители, които целогодишно организира службата.

В момента работи ли се по случаи с изчезнали хора?

- Към момента случаите на изгубени и изчезнали хора в планините, които сме имали, са основно в летни условия, по време на активния летен сезон, като нещастни случаи в планината. Към момента нямаме текущи, незавършени случаи от подобен род. Тази година, за щастие на туристите, успяхме да си сътрудничим успешно с правителствения отряд 28 и за първи път от много години да оказваме помощ и с хеликоптер. След направената равносметка, ясно се вижда, че има нужда и ефект от спасяване по въздуха.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!