Радан Кънев пред OFFNews: Отделното явяване на ПП и ДБ на местните избори е най-голямата заплаха за кабинета

Все още не е ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на местните избори

Йорданка Веселинова 08 юли 2023 в 08:00 12238 1

Архив

Снимка Сергей Антонов/ OFFNews

Радан Кънев

Грешка ли беше издигането на Васил Терзиев за кмет на София, обезличи ли се "Демократична България" след обединението с "Продължаваме промяната", колко стабилна е коалицията и какво може да счупи "сглобката"? 

OFFNews потърси отговори на тези въпроси от евродепутата и бивш председател на ДСБ Радан Кънев, с когото разговаряхме в Брюксел.

- Г-н Кънев, вчера основна тема в българския парламент бе референдумът на "Възраждане", като и до този момент конституционалисти и юристи се сблъскват по въпроса дали питането е противоконституционно, или не. Каква е Вашата позиция?

- Въпросът е и политически, и правен. Не смятам, че процедурните хватки могат да са решение. Те само повишават напрежението. Аз смятам, че този въпрос трябва да бъде решен от Конституционния съд. Въпрос на парламентарна технология вече е дали депутатите, които смятат, че въпросът е противоконституционен, трябва да отправят питане към Конституционния съд. При един такъв спор това е органът, който в крайна сметка може да отговори на въпроса. Това е по Конституция.

- В ПП-ДБ водени ли са такива разговори?

- Със сигурност е обсъждано, но нищо повече не мога да кажа. Не знам.

- Предизвестено ли беше решението за следващия еврокомисар? Има политическа традиция, според която номинацията трябва да бъде жена и от същото политическо семейство. Изобщо защо бе нужна втора номинация?

- Няма такива правила. Единственото правило е, че Министерски съвет номинира, и то ако бъдем поканени. При оставка на еврокомисар нямаше задължение от страна на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да предложи на България да номинира нов еврокомисар. Тя го направи. Единственото обвързващо правило е, че трябва да бъде посочен от МС. Всичко друго е по-скоро политическа традиция, като балансът на половете в Комисията е твърде ново, за да го наречем политическа традиция. Това е едно постижение на Фон дер Лайен, което за добро или лошо, казвам го, защото аз съм скептичен към квотния принцип, независимо в чия полза, тя го поддържа и отстоява. Това, че нейното предпочитание е жена, нямаше съмнение. От друга страна, тя смени мъж с жена в ирландската квота в началото на мандата, така че във всеки един вариант балансът щеше да бъде запазен.

Две номинации поиска Урсула фон дер Лайен. Това не беше българска инициатива, а на председателката на ЕК. Като самостоятелна инициатива България не би могла и да го направи, но такава беше поканата. Това не е първият случай, в който Фон дер Лайен иска двама кандидати от държава, която номинира. Имаше още при първоначалното попълване при състава на Комисията, така че никаква особена изненада в целия процес. Като краен процес - че беше жена и се запази квотата на ЕНП също не беше изненада.

- А името обсъждано ли беше вътре в коалицията?

- Не съм член на никакви ръководни органи на коалицията, така че нямам отговор на този въпрос.

- Догодина предстоят европейски избори. Вече се чу призивът ПП-ДБ да се яви заедно и на тези избори. Каква е Вашата позиция? (През 2021 г., когато ПП се появи на политическата сцена, те коментираха, че не искат да се присъединят към ЕНП, обструкции имаше и към „Обнови Европа“ заради ДПС – б.а.)

- Не знам да е обсъждано на политическо ниво. Има политическо решение на ДСБ, това е факт, което е да се явим заедно - "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както на местни избори във всички общини, или поне във всички областни центрове, така и на европейски избори.

Очевидно е, че преди местните избори този разговор няма да се проведе. Казвам очевидно, защото виждам, че разговорите не вървят леко.

Що се отнася до политическите семейства - вижте, българската политическа система е такава, че симпатично политическо семейство от гледна точка на партията, която до момента доминира в него, за мен поне е очевидно, няма. Аз съм взел трудното решение да бъда в ЕНП един с шестима от ГЕРБ. Това е довело и до много конфликти, които съм имал вътре в групата на ЕНП с променлив успех, но да кажем, че моето решение през 2019 г. беше лесно, защото ДСБ е в ЕНП отпреди да има ГЕРБ. Така че ние няма да си тръгнем лесно от ЕНП, това е ясно.

Що се отнася до нашите партньори - всичко е въпрос на политическа преценка, която, повярвайте ми, много партии правят след като влязат в Европейския парламент. Една подобна позиция, при която да не си заявил в коя политическа група ще си, дава много сериозно пространство за преговори, съгласно резултата. Важното тук е резултатът. Именно от гледна точка на постигането на силен резултат, аз съм привърженик на явяването в максимално широк формат.

- Връщаме се на национална тематика. Хващам се за думите Ви за политическата преценка. Правилна ли беше тя за номинацията за кмет на София? Грешка ли беше издигането на Васил Терзиев? Още преди месеци, когато кандидатурата му се чуваше само като кулоарен слух, заваляха критики от десните среди, това се случи и след официалното му издигане.

- Дали е правилно ще преценим в деня на първия тур. А може би ще се наложи да преценяваме и в деня на втория тур. За един кандидат се съди по резултатите на изборите. За един кмет се съди по резултатите от управленския мандат. В момента не можем да кажем кое е правилно и кое не е. Правилното беше да се намери кандидат, който може да събере максимално широка подкрепа. Аз съм винаги "за" обединението. Когато става въпрос за мажоритарни избори, то става многократно по-важно, защото в крайна сметка на балотаж отиват само двама, а избран е само един. За мен това ПП-ДБ и "Спаси София" да се явим заедно на избори беше ключово. От тази гледна точка, като човек, който не е участвал в преговорите по тези въпроси, нищо повече не мога да кажа.

Но един успех е налице - целта да се обединят политическите партии е постигната. Целта да се обединят избирателите не е постигната. Има няколко месеца, този път номинацията е направена учудващо навреме, в които голям дял от избирателите, в частност избирателите на "Демократична България" и ДСБ, ще имат нужда от много комуникация и много убеждаване. Това мога да кажа като средностатистически десен, софийски избирател на възраст над 45 години, мъжки пол, висше образование, доходи над средните - това е един профил, който от години изследваме. Мога да кажа, че моята семейна история очевидно няма как да е по-различна от историята на г-н Терзиев. Именно на тази база аз се чувствам удовлетворен от неговите послания в първите дни, когато той се конфронтира с този изключително болезнен елемент от семейната му история.

- Изобщо в каква степен ДБ влияе в процеса по номинации? (Видяхме и бивш кадър на БСП – б.а.)

- Това, което аз знам, е че има доста ясно разпределение на номинациите на районни кметове. Има някаква договореност за разпределението на листата за общински съветници, очевидно има договореност кой да води листата за общински съветници, а има и някакви разговори по отношение на баланса в управленския екип на кмета, стига той да бъде избран. Дай боже той да спечели изборите през есента.

- Запознат ли се какво се случва на национално ниво? Преговорите между ПП и ДБ за кметските избори вървят по начина, по който се случваше и реденето на листите за парламентарните избори, когато формацията на Петков и Василев опитваше да вземе челните места, аргументирайки се с предходни резултати, а не със социология. Вече се сблъскват кандидатури. Отново ли ще се заложи на някакъв квотен принцип?

- Аз не знам и не виждам да е взето решение за единно явяване на местните избори и това меко казано ме тревожи. Доброто решение в този случай, както на два поредни избора вече демократична общност прави, е да има централна регистрация за общо явяване на местни избори, тоест партиите да се обвържат, че се явяват заедно преди да започне процесът за преговори град по град. Ако се преговаря град по град без обвързващо коалиционно споразумение, много рискуваме крайният резултат да е разпокъсано явяване.

Смятам, че отделното явяване на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" е най-голямата възможна политическа заплаха за кабинета "Денков", а в перспектива - и за стабилността и посоката на страната, защото този безкрайно труден и компромис - кабинетът "Денков", той се прави в името на това да запазим стабилността в страната, ако щете геополитическата и икономическата посока на развитие, да дадем шанс в следващите години България да напредва бързо. Заради това партиите плащат много висока цена.

Ако след като сме платили тази цена, направим политическа простотия или политическо безумие, колебая се как да го дефинирам, ние всъщност ще провалим всички жертви, които сме направили за кабинета "Денков".

- Вече обаче текат разговори за имена, знаем за спорове в големите градове. Предпоставянето на разговорите за конкретни имена преди вземането на политическо решение може ли да счупи коалицията?

- Имена винаги ще се обсъждат, но да, преминаването към преговори за номинации на кметове в отделните общини преди да има яснота какво се прави на национално ниво за мен е меко казано грешка. Но предпочитам да съм оптимист. В последните няколко месеца разумът в България нерядко надделява на много на нива. Надявам се и този път да надделее пред стихийните провинциални страсти, които биха довели до отделно явяване.

- Как оценявате все по-активната роля на президента в политическия живот? Говори се, че той ще участва на местните избори с инициативни комитети, както с познати лица от ГЕРБ, така и от БСП.

- Радев толкова отдавна излезе от конституционната си роля и започна да разглежда себе си и служебните си кабинети като някакъв вид политическа партия, като състезателен участник в демократичния политически процес, че не може да ме изненада. Той се държи като партиен лидер, само партия си няма. Понякога обаче ми се струва, че си има и господата Костадин Костадинов и Цончо Ганев са му заместници в нея.

- Грешка ли беше влизането в коалиция с ПП и обезличи ли това дясното обединение? Виждаме например, че теми като съдебната и конституционната реформа се приписват като основни на ПП.

- Тук отговорът ми е еднозначно не. Ако гледаме дребнаво, това което виждаме е, че в рамките на коалицията ПП-ДБ тежестта на "Демократична България" се покачва непрекъснато. В този смисъл отговорът ми е далеч не. Аз обаче не искам да гледам дребнаво, а по-скоро да гледам към възможността тази коалиция да се превръща в политически блок, нещо по-консолидирано с дългосрочен поглед, защото политическата картина в България не е много радостна и последното, което ни трябва, е да започнем да мерим кой се е обезличил и кой не се е. От такова мерене обикновено губят всички.

- Разногласия в ПП-ДБ обаче има. Имаше например след пренареждането на листите с преференции, както и около съставянето на кабинета. В същото време в записа от Националния съвет на ПП се чуват призиви за пенсиониране на лидери на ДБ. В този смисъл стабилна ли е коалицията и какво може да счупи "сглобката"?

- Тук става дума за политически процес. Като казвам, че искам да видя това политическо пространство по-консолидирано, консолидацията винаги минава през изграждане на механизми за взимане на важните политически решения, безспорно номинациите за публични длъжности, предстои избор на регулатори. Това покачва напрежението между ГЕРБ и ПП, вероятно има напрежение и вътре в коалицията. Не съм в парламентарната група, за да кажа.

Още когато нямаше тази широка коалиция, когато имаше само "Демократична България", която вече е най-дълголетната политическа коалиция в българската нова история, много пъти съм призовавал и вътре в ДБ да имаме достатъчно ясен механизъм за вземане на решения, който да включва по-широк кръг хора. Създаването на ръководни органи с ясни правила за вземане на решение е толкова утвърден политически механизъм, че не виждам смисъл да му се търси заместител.

Надявам се да вървим в тази посока, защото не е въпросът в рамките на парламентарната група да се гласува с мнозинство, ясно е, че едните са повече от другите. В такива случаи се подхожда към по-изтънчени варианти.

-  Върти се кулоарен слух, че ръководството на ключови регулатори ще бъдат отстъпени на ГЕРБ, в замяна на това един партиен лидер ще влезе в Инспектората на ВСС?

- Нищо подобно не съм чувал. Не знам и какво значи отстъпването на ГЕРБ. Това може да е много лошо, но може и да не е толкова лошо. Зависи от номинациите на ГЕРБ. Това, че ГЕРБ ще имат номинации и част от тях ще трябва да бъдат приети, мисля, че е видимо с просто око, че за някои от регулаторите, като цитирания Инспекторат към ВСС, трябва мнозинство от 160 гласа, което прави участието на ДПС или на БСП и ИТН практически невъзможно. Аз обаче държа "Възраждане" да бъде поставено зад ясен, оцветен в червено санитарен кордон и да не бъде смятана за никакви мнозинства с никакви цели.

- Предстои конституционна реформа. Очаквате ли да се повтори сценарият от предния опит? Първо имаше демонстрация с Пеевски, чува се, че ДПС има обструкции към идеята за лустрация, не е ясно дали тя ще остане в проекта, не е ясно и как и какво ще се гласува. Каква е Вашата прогноза? Ще се случи ли този път?

- Със сигурност аз съм оптимист, сравнявайки ситуацията с 2015 г. Да не забравяме, че и тогава не постигнахме малко. Сега обаче политическият пейзаж е много различен. Тогава ГЕРБ беше откровено доминираща политическа сила, несравнима по размер. ГЕРБ и ДПС имаха мнозинство, което им позволяваше да разиграват множество сценарии с официалните мнозинства, а сега картината е по-различна. Не е маловажен и фактът, че геополитическата картина е по-различна и влиянието на руските фактори е по-нелегитимно.

- Чуват се слухове за обединение и превръщане на „Демократична България“ в партия. Водени ли са такива разговори? Предлагано ли Ви е да бъдете лидер?

- Дали са водени разговори не ми е известно. Аз много пъти съм призовавал за консолидация. Не си представям три партии просто да излъчат делегати и да седнат в една зала и да се обединят. Това е много отговорен процес. Той протича първо партия по партия, а след това трябва да се направи някаква пътна карта, която да доведе до това обединение. Това трябва да се прави много отговорно. В българската политика обединенията най-често ги свързваме със земеделското движение и правилото е, че когато се обединява две земеделски партии, от залата излизат 4-5 земеделски партии. Ясно е, че не целим това. 

Конкретно на въпроса Ви - не, не съм в течение в момента да текат такива разговори. Със сигурност ако има, не съм участник в тях и с още по-голяма сигурност никой нищо не ми е предлагал. Но много ще се радвам, ако вървим в такава посока, независимо кому какво се предлага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Терицио

08.07 2023 в 11:11

Не е никаква грешка,супер си е кандидата...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика