Ивелина Василева: Няма как да се развива туризъм, ако унищожим природата

Светослав Метанов 21 март 2021 в 10:11 5078 0

- Г-жо Василева, Вие отново сте кандидат за депутат на ГЕРБ от Бургас, една от областите с най-силен летен туризъм. Тази година заради пандемията се очаква труден сезон, може би още по-проблемен от миналогодишния. Какво е решението? Как може да се спаси туризма по южното Черноморие?

- Ковид пандемията постави пред невиждано изпитание целия свят, силно засегна и туризма. Един от основните уроци на 2020 г. е необходимостта от гъвкави реакции на всички нива. Субсидирането за всяка продадена самолетна седалка с по 35 евро е мярка, адресирана към туроператори, които използват превозвачи за чартърни линии до България с цел туризъм. Механизмът показа добри резултати и затова логично продължава и през тази година с увеличен бюджет.

Туризмът е специфичен бизнес, който е от ключово значение за Черноморския регион. Бургас даде добър пример миналата година с разработването на оригинален продукт – т.нар. тематични уикенди. Бизнесът бе подпомогнат с разнообразна програма от общината – широка листа от културни и спортни събития, кулинарни инициативи, атракции.

Заедно като нация можем да променим негативните прогнози за предстоящия сезон и по друг начин – като изберем нашето море за ваканция през лятото. През 2020 г. много българи избраха Южното Черноморие пред други конкурентни дестинации, надявам се тази тенденция да се запази и сега.

Като народен представител от Бургас и като настоящ кандидат се чувствам ангажирана в търсенето на решения за подпомагане на този ключов сектор на икономиката ни.

- Пандемията имаше и леко отрезвяващ ефект върху презастрояването по морето, но все още се появяват „подпорни“ хотели и нови бетонни комплекси в последните девствени места по крайбрежието. Като специалист по екология как мислите, че може да се постигне баланс между опазването на природата и инвеститорския интерес?

- Според мен решението не е нито в консервацията, нито в безогледното усвояване на територии и плътното застрояване. Трябва да намерим баланса и да направим възможно развитието с грижа за природата. Аз съм морски човек и ме боли, че вече са само красив спомен от детството ми някои от най-прелестните девствени места на юг от Бургас. През изминалите години, особено в първите години на прехода, станахме свидетели на много безобразия по черноморското крайбрежие. Както съм казвала и преди, така наречената подпорна стена на Алепу също е безобразие. Мисля, че дори и тези, които се водят само от икономическия интерес вече осъзнават, че няма как да се развива туризъм, ако унищожим най-ценното, заради което туристите идват на нашето Черноморие – красивата природа и чистото Черно море.

- Какви ще са ви основните приоритети, които ще поемете към жителите на Бургаска област, ако бъдете избрана да ги представлявате в следващото Народно събрание?

- Продължавам да работя за зеленото развитие на Бургас и региона, за чисти води, чист въздух, чиста природа и чисто Черно море. Ще има нови инвестиции във ВиК инфраструктура, като фокусът вече е и върху по-малките населени места. Нашите цели са реалистични и изпълними. Това не са само обещания, по проектите вече се работи. Както винаги досега представихме пред съгражданите си нашата регионална програма, с която поемаме конкретни ангажименти за следващия мандат. Тя включва изграждането на университетска детска болница с научен център в гр.Бургас, с което ще осигурим най-добрите здравни грижи за децата. Предвиждаме нов старт на програмата за саниране, както и по-добра свързаност и бърз достъп на хората до областния център с четирилентовите пътища „Бургас – Айтос”, „Бургас – Средец”, „Бургас – Царево” и „Бургас – Малко Търново”. За привличане на инвестиции и повече работни места ще развиваме нови индустриални зони за чисти производства.

- По отношение на пречиствателните станции по Черноморието през последните години бе направено много, но все още проблем има в доста населени места. Как може да се ускори този процес?

- Промените са факт. Те са плод на усърдната ни работа през последните години, но трябва да продължим. Само преди две седмици Европейската комисия одобри най-мащабния за страната ни проект. Той обхваща тринадесет населени места в област Бургас – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. Проектът се изпълнява от ВиК-Бургас. Предвижда изграждане и реконструкция на 165 км водопроводна и 96 км канализационна мрежа, Ще бъде изградена една нова пречиствателна станция в Карнобат и реконструирани три други – Бургас, Меден Рудник и Обзор. Ще бъдат обновени и станциите за питейна вода на язовирите Камчия и Ясна Поляна. Допълнителният брой еквивалент жители, присъединени към канализационна система и пречиствателна станция след проекта ще бъде над 52 хиляди. Първият етап вече е в ход и предстои да започне реалното изпълнение на строителните дейности. Този проект ще доведе до намаляване на водните загуби, ще осигури по-добро качество на питейната вода и пречистване на отпадъчните за по-чиста природа и по-чисто море.

- Някои от политическите партии използват „Зелената сделка“ като плашило. Според вас има ли шанс България да се възползва достатъчно добре от възможностите, които тя дава?

- Темата за климата е сериозно предизвикателство. Само преди няколко дни излязоха данните от социологическо изследване, които показват, че 85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност. Това изисква открит разговор в обществото за начина, по който да се справим и консенсус при набелязването на общи действия. Зелената сделка е всеобхватната европейската стратегия за растеж. Тя показва как да трансформираме начина си на живот и работа, на производство и потребление, така че да живеем по-здравословно и да направим бизнеса по-конкурентен и иновативен. Изправя пред трудности сектори като енергетика, тежка промишленост, транспорт и селско стопанство, но това са рискове, които ние ще превърнем във възможности. България има ясна позиция и правителството вече подготви националния План за възстановяване и устойчивост. Подготвят се и плановете за справедлив преход на регионите, които са най-силно засегнати от трансформацията. Финансовата подкрепа, която Европейския съюз осигурява е шанс за развитието на икономиката и възможност за въвеждане на нови технологии, за насърчаване на ресурсната ефективност и чистата кръгова икономика. Това ще подпомогне не само ограничаването на климатичните промени, спирането загубата на биоразнообразие и контрола на замърсяването, но и възстановяването от последствията на пандемията, ускоряването на темпа на развитие и модернизирането на страната ни.

Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови