Даниел Чипев: Все повече млади и активни хора откриват БНТ

"Ако вярваш в свободното слово, трябва да вярваш и в това свободно слово, което не ти харесва"

Мая Младенова 09 май 2022 в 12:32 4619 0

Снимка Десислава Кулелиева, БНТ

Даниел Чипев

От края на март Даниел Чипев отново е водещ на централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1 заедно с Аделина Радева, като продължава да изпълнява и длъжността зам.-директор на дирекция „Новини и актуални предавания“ в обществената телевизия. Той има над 20-годишен журналистически опит. Започва своята кариера като репортер в Ефир 2 през 1997 г., след това е политически репортер в телевизия Ден и Нова телевизия. След завръщането си в БНТ е един от създателите на иновативната емисия „По света и у нас” в 18:00 ч. Впоследствие заедно с Добрина Чешмеджиева става водещ на централната емисия новини „По света и у нас“ в 20:00 ч. През 2013 г. създава и продуцира публицистичното предаване по БНТ 1 „Още от деня“.

– Връщате се в праймтайма на БНТ 1 като водещ на централната емисия новини „По света и у нас“ в интересни времена. Различно ли е усещането в стола на водещия преди войната и сега?

Даниел Чипев: Наистина близо 10 години не съм бил на екран, но това не означава, че съм се откъснал от новините. Напротив – като главен продуцент, а и после като зам.-директор на „Новини и актуални предавания“, непрекъснато съм бил в сърцето на събитията, макар в апаратната, а не на площадката на студиото.

Както казвам на колегите, за две години преживяхме глобална пандемия, една от най-сериозните политически кризи в България, война... Сега остава да кацнат и извънземните! Истина е, че за този период екипът на „Новини и актуални предавания“ създаде толкова часове извънредни и редовни ефири, за да покаже всичко, че ми е невъзможно да ги изчисля. И всъщност, тези времена никога не са приключвали. Така че, разлики няма – за реакцията, за подготовката, за критериите и за стандартите.

С Аделина Радева в студиото на "По света и у нас" Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

– Как взехте решението да се върнете на екран?

Даниел Чипев: Идеята беше на директора на „Новини и актуални предавания“ Мариела Драголова. Помислих известно време, защото за мен това означава да изляза от рутината, но да не оставям задачите, свързани с менажирането на новинарското съдържание за БНТ и BNTNEWS.BG. Но все пак приех. В очите на някои колеги тази стъпка е стъпка назад, защото от ръководната позиция поемам тази на водещ, но за мен е точно обратното. Вдъхновяващо е!

– В какъв режим работи сега нюзрумът на БНТ, наложи ли войната промени?

Даниел Чипев: Както казах, в последните две години работим в режим на извънредност. В първите дни на войната 80% от дневната програма на БНТ 1 беше продуцирана от екипа на „Новини и актуални предавания“, но така беше и по време на пандемията, както и по време на протестите през 2020 г., както и за изборите миналата година. Работя с много способни, мотивирани, издръжливи хора.

– Темата за плурализма е особено чувствителна за обществените медии – и особено сега. Как решавате въпроса с различните гледни точки? Трябва ли по време на война, според Вас, да се представя всяка гледна точка? Докъде свършва плурализмът и откъде започва пропагандата?

Даниел Чипев: Въпросът с плурализма е много ясно решен в Закона за радиото и телевизията. Там ясно е казано, че обществените медии отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки. В последните години непрекъснато се лансира тезата, че няма повече от една гледна точка. И тези, които го твърдят, смятат, че правилна е само тяхната гледна точка. Така хора, които по принцип ги познавам като либерални и прогресивни, се оказват твърде авторитарни спрямо другото мнение. Аз тук обичам да цитирам Салман Рушди. Той казва, цитирам по смисъл: ако вярваш в свободното слово, трябва да вярваш и в това свободно слово, което не ти харесва.

Въпросът с войната в Украйна е различен. Никой не е „за“ войната. България е НАТО и ЕС. БНТ, както всички медии, сме в много трудна ситуация, защото истината е първа жертва по време на война. Да се прецизира, провери и обективизира информацията, която идва от бойното поле, е доста сложно. Пропаганда има от различни места.

БНТ има традиции в международното новинарство и това се вижда в тази ситуация. Нашата цел обаче беше да получаваме информация от първа ръка. БНТ беше единствената българска медия, която имаше екип на боевата линия. Александър Марков, Владимир Богдански и Робърт Вецов предаваха в първите часове на войната от Мариупол. България научи от екипа на БНТ, че войната е започнала. Зрителите на БНТ ясно виждат на чия страна е обществената медия.

Лично аз съм си позволявал в ефир да квалифицирам тона на руската посланичка, когато е видно, че той е далеч от дипломатическия, както и да отбелязвам силните знаци на солидарност от страна на българите към украинците. Защото не е важно коя новина на коя минута е, а в какъв контекст е поставена. Защото една новина може да звучи еднакво силно и в началото, и в средата, и в края на една емисия. И това го знаят всички професионалисти, въпреки че, изглежда, много им харесва да влизат в ролята на пропагандатори. В крайна сметка професионализмът в журналистиката означава не да не допускаш различни гласове, а когато смяташ, че те са манипулативни, да го посочиш.

– Вие сте и създател на публицистичното предаване „Още от деня“ по БНТ 1 – кое е най-голямото предизвикателство за успеха и поддържането на зрителски интерес към едно публицистично предаване? При това такова, което се излъчва всеки делничен ден?

Даниел Чипев: „Още от деня“ беше идея на Вяра Анкова, а го създадохме аз, Поли Златарева и Милена Цветанска. Предаването се наложи като водещо политическо токшоу и това се дължи на много хора. Един от най-важните беше Димитър Цонев. Има различни формати на публицистични предавания. Но най-важно за всички, дори и за новините, е какъв журналист е водещият. И това може да звучи като естествено заключение, но всъщност не е толкова просто. Във времена, когато в политиката е по-важен PR-ът, а не честността, наистина не е лесно журналистът да запази професионалната си почтеност. Сблъсквал съм се с голямо разочарование, когато съм виждал какво се крие зад маската на „честни журналисти“.

– Успява ли БНТ да достигне до по-младата аудитория чрез дигиталните си канали?

Даниел Чипев: Това беше топ приоритет в моите задачи, поставени ми от мениджмънта на БНТ. И заедно с колегите от нюзрума и „БНТ Мултимедия“ успяхме да постигнем резултатите, за които не сме и мечтали.

BNTNEWS.BG успя да се превърне в основна платформа за новини в България, която включва сайта, мобилното приложение заедно с иновативни и интерактивни инструменти, дори и изкуствен интелект. Така БНТ реално има свой 24/7 новинарски канал с новини в реално време, видеа, live-стриймове от събития, анализи и оригинални истории.

През 2020 г. се опитахме да рестартираме нюзрума. Превключихме от организация, която продуцираше само телевизионни новини, към такава, която да създава мултимедийно съдържание. Това, което предлагаме онлайн в голямата си част, е различно от това, което правим в ефир, защото става дума за различни канали, по които нашето съдържание стига до различни аудитории. Така определено все повече млади и активни хора откриват БНТ. А за качеството на новинарското ни съдържание и за иновативния технологичен подход, оценката си дават и големи международни дигитални компании като Viber, например, които си партнират с БНТ.

– Как виждате развитието на новините и публицистиката на БНТ?

Даниел Чипев: Надявам се да продължим така – на базата на професионалните журналистически стандарти, чрез модерните канали за комуникация, да достигнем до все повече хора, които да ни се доверяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл