Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Деница Сачева: Какво е това центризъм? Няма такава идеология

Георги Савчев 01 октомври 2014 в 16:33 7258 8

Деница Сачева е член на Националния съвет на Коалиция от партии „ДЕСНИТЕ“ (КПД) от Гражданската квота. Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации. Основател и изпълнителен директор на IntelDay Solutions – агенция за PR и стратегически комуникации. Работила е в Министерството на труда и социалната политика. Един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса, където ръководи дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти”. Деница Сачева е водач на листата на "ДЕСНИТЕ" за 25 МИР София и 29 МИР Хасково.

Съгласни ли сте с твърдението, че тази предизборна кампания е тиха, защото властта вече е договорена?

Без съмнение има договорки, но е очевидно, че всеки ден те се диверсифицират. Партиите си оставят отворени врати в различни посоки. ГЕРБ например направи няколко различни заявки от РБ, през Патриотичния фронт до БСП и за всеки случай изрази уважение и към ДПС. Последната една година обаче доказа, че животът може да бъде изкривен значително от задкулисието, но все пак не може да бъде контролиран на сто процента. Времената са различни, избирателите също се променят, номерата на агентите са изхабени. Въпреки всички договорки, 5 октомври предстои и не са изключени изненади.

Според Вас, има ли сделка между Борисов и БСП за съвместно управление след вота?

Служебното правителство е именно такъв тест – за работа на хора с леви и десни убеждения. Изключително слабата кампания на БСП прилича на очакване на покана за разговори. Прави впечатление, че от няколко дни насам Лютви Местан повтаря, че ДПС може да остане в изолация в следващият парламент. Големият проблем на следващия парламент обаче ще бъде отново фактът, че задкулисните икономически коалиции ще бъдат водещи пред явните политически. Само нови играчи на терена, които не просто не са участвали в задкулисието досега, но и знаят как да се справят с него, могат да разместят картите. Точно затова е необходимо хората да гласуват за различни партии от партиите на статуквото и да дадат реален шанс за промяна на договорките. Не трябва да гласуват за познатата мафия, старата агентура, безпринципните коалиции, партиите, създадени от олигархията. И не трябва да бъдат пасивни. На тези избори трябваше да има и надпис Негласуването е престъпление срещу самите нас.

При учредяването си коалиция „Десните“ призова ДСБ, СДС и БЗНС да изоставят центризма. Защо смятате, че центризмът е заплаха за българската автентична десница?

Какво е това центризъм в политиката? Няма такава идеология. Центризмът беше мантрата на ДПС преди да се пребоядисат като либерали. Да си центрист на мен ми звучи като да си там, където е келепирът. Когато се определяш като центрист, каквото и да значи това, от това се подразбира, че ако днес си център – дясно, утре може да си център – ляво.

Важен фокус на кампанията на "Десните" бяха посещенията Ви в ромските махали. Какво ви казаха хората там?

През последните години енергията на цялото общество е фокусирана върху злоупотребата с пари – безспорно огромен проблем. Но аз се интересувам съзнателно и систематично от злоупотребата с хора. У нас се злоупотребява с хора безогледно. С невежеството им, с емоциите им, с първичността им. Това ме възмущава – не просто човешки. Това е едно от нещата, които ни отдалечава цивилизационно и еволюционно от света. В ромските махали провеждаме агитация и правим кампания срещу продаването на гласове. Обясняваме на хората, че с парите, които получават за вота, просто си купуват нови четири години мизерия.

Тези хора са обвинявани, че живеят незаконно, но като дойде време за гласуване, от МВР се издават лични карти с бясна скорост. Не мога да приема нито един талантлив човек да не може да учи и да работи заради дискриминация, нито мога да приема да стоим безучастни, когато деца растат в кал или когато националисти влизат в махали да стрелят безнаказано по хора с газови пистолети напосоки.

А още по-малко мога да приема назиданието на ДПС, че това е партия на толерантността и че тя дава шанс на малцинствата. Ако тази партия работеше за хората, нямаше от една година да ходи да агитира в чужбина – дори редовните избиратели на ДПС вече живеят в Испания или Германия. Толкова добър живот им е бил осигурен в България явно. Стотици малки населени места, в които редовно гласуват за ДПС, тънат в нищета - имат ток и вода на режим. Ангажимент на всеки истински български политик е да прави така, че всеки човек, роден в България, независимо от своя етнически произход да има чувство за българска национална принадлежност. Всяка партия, която разделя хората или злоупотребява с етническия им произход, е опасна за общото ни бъдеще.

Неотдавна коалиция „Десните” представи предизборната си програма пред посланиците от Европейския съюз. Какви са опасенията на западните дипломати за ситуацията в България след вота?

С посланиците обсъдихме тези, свързани с външната политика, правосъдната реформа, чуждестранни инвестиции, енергетиката, както и вижданията на Коалиция „Десните” за разширяването на Европейския съюз. Заявихме пред тях нашата категорична евроатлантическа ориентация и че бихме имали водеща роля в процеса на присъединяване на нашите съседни страни.

Можем ли да говорим за влияние на Москва в тази предизборна кампания? Можем ли да разграничим проруски политически субекти и интереси в предизборната битка?

Влиянието на Москва над България не спира, за съжаление и то е основно с икономически проекти. Строежът на "Южен Поток" с пари от Газпром е скандален акт на тласкане на страната към зависимост и всъщност коалицията „Южен поток“ беше една от причините и за банковата криза у нас.

У нас има партия, която открито представлява руските интереси, представяйки се за националистическа -  това е партия „Атака“. Дори политическата им кампания започна от Москва. Ако човек следи руските медии, спокойно може да прочете в тях, че Волен Сидеров се среща във Виена с Константин Малофеев и Александур Дугин. Константин Малофеев финансира и директно направлява руските терористи в Украйна, а Дугин публично иска „геноцид над украинския народ, който се е появил от отходната тръба“.

Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове са престъпление!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews