Деница Сачева: България все още има политика на държава, на която може й да се размине, ако се снишава

Георги Савчев 25 септември 2014 в 19:31 3689 2

Деница Сачева

Деница Сачева е член на Националния съвет на Коалиция от партии „ДЕСНИТЕ“ (КПД) от Гражданската квота. Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации. Основател и изпълнителен директор на IntelDay Solutions – агенция за PR и стратегически комуникации. IntelDay Solutions обръща специално внимание на междукултурните комуникации и работата с малцинства, бежанци и мигранти.

Деница Сачева е работила е в Министерството на труда и социалната политика. Един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса, където ръководи дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти”. Била е началник на кабинета на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС (1999-2001). Деница Сачева е водач на листата на "ДЕСНИТЕ" за 25 МИР София и 29 МИР Хасково.

Да очакваме ли нова бежанска вълна към България?

Новините от света дават ясен сигнал, че България трябва да бъде в готовност. Само преди дни Ал Джазира показа, че за един ден в Турция са влезли 45 000 души, които бягат от Сирия заради настъпването на терористите от ИДИЛ. През последния месец август в страната ни са влезли 1104 лица, от които 372 деца. България инвестира значителни средства в изграждане на центрова за настаняване на бежанци и има възможност да приеме около 6 000 души, като при извънредни обстоятелства този капацитет може да се увеличи с още 800. Но по-голям приток ще ни постави в подобно положение като миналата година. Тенденциите за тази година показват увеличаване на търсещи закрила. Запазва се обаче и тенденцията България да се използва като транзитна страна за бягащите от военните конфликти. Всъщност в рамките на Европейския съюз най-много бежанци поемат държави като Швеция, Германия, Белгия.

Кои са най-слабите звена в действията на България, свързани с бежанците? Кои грешки рискуваме да повторим?

България все още има политика на държава, на която може й да се размине, ако се снишава. Със сигурност трябва да се води по-активна външна политика и да се настоява за общоевропейско решение по темата с бежанците, защото случващото се в арабския свят и Северна Африка застрашава цялата южна граница на Европа. Прие се, че като има стена по част от границата, това е решение на въпроса със сигурността. Сигурността обаче се пази не само с физически мерки и жива сила, а и с интелигентни изпреварващи политически ходове, основани на качествена информация и анализ, с адекватна външна политика, с предотвратяване на вътрешните рискове. Няма как да пазим сигурността по отношение на конфликтите в Сирия, ако не разглеждаме проблемите там в по-широк контекст, включително и на Балканите – например в Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Необходима е по-решителна подкрепа на държавите около границата със Сирия, където в момента има най-много бежанци. Турция понастоящем изпитва изключителни трудности и би било добре да се обмисли как Европейския съюз и в частност България могат да помогнат. Има опасност от нови проблеми – и това са тези свързани с интеграцията, защото независимо, че за повечето бежанци страната е временно убежище, все пак има и такива, които остават. В момента има приета национална стратегия за интеграция на бежанците, но планът за действие и бюджетът все още се бавят. От друга страна процесите на адаптация и интеграция са разделени – за първото отговаря Държавната агенция за бежанци, а за второто –Министерство на труда и социалната полтика. Бежанците, получили статут, по закон трябва да напуснат центровете на ДАБ, но без мерки за интеграция те се озовават на улицата, без доходи, без възможности. Производството на бездомни бежанци може да създаде нови проблеми и социално напрежение.

Провокира ли предизборната кампания засилване на негативните стереотипи към хората, нуждаещи се от международна закрила?

Националистическите партии винаги злоупотребяват в лична полза с тази тема – не само преди избори. Големият проблем е, че политическата класа от последното десетилетие доведе до пълна деморализация и деградация на хората. С поведението си, че всичко в политиката е позволено, че глуповото клише, че нямало ляво и нямало дясно, с говоренето си постоянно за страх, вина и омраза, с непрестанното говорене за пари, вместо за хора, ретроградните политици – популисти нанесоха непоправими щети в духовността на българите. У нас постоянно се насърчава страха и омразата, а това е пагубно. Единствено Коалиция „ДЕСНИТЕ“ е включила в предизборната си програма мерки за борба с омразата и ксенофобията.

Кои са реалните и кои са измислените страхове, свързани с евентуална бежанска вълна у нас?

Трябва да престанем да разглеждаме децата като заплаха. Единственият начин да се намали влиянието на злото е ако престанем да го насаждаме в децата – в нашите и в тези на другите хора. Има рискове, но те изискват будност и информация, а не страх и предразсъдъци. Бежанците са много различни хора – сред тях има мюсюлмани, но и християни, йезиди – една от най-древните религии в света. Сред тях има и неграмотни, но и има и хора с висше образование. Има и болни, и здрави. Има такива, които знаят по няколко езика, има и такива, които не могат да си напишат името. Не само за бежанците – за всичко трябва да се научим да виждаме света в неговата пълнота и цялост. Той не е нито бял, нито черен. Светът е шарен и само от нашите действия зависи дали ще го развиваме или ще го влачим по нанадолнището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!