Делян Добрев пред OFFNews: Програмата за саниране трябва да продължи

Ако не се намери частен инвеститор за АЕЦ Белене в някакъв разумен срок, агонията трябва да спре, категоричен е водачът на листата на ГЕРБ в Хасково

Станко Гогев 20 март 2021 в 08:27 5855 0

Делян Добрев е водач на листата на ГЕРБ в Хасково. Завършил е икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ, а по-късно и Университета за национално и световно стопанство. Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки. OFFNews разговаря с Добрев за бъдещата му работа като народен представител в 45-ото Народно събрание.

- Г-н Добрев, вие напуснахте миналия парламент преди почти 2 години след разговор с премиера Борисов и заради т.нар. скандал „Кумгейт“. Сега обаче отново сте водач на листата на ГЕРБ в Хасково. Чувствате ли се напълно реабилитиран?

- Това беше един перфектно скалъпен компромат, който постигна своята цел – Елена Йончева отиде в европарламента за 20+ хил евро заплата, а аз не издържах психически и напуснах българския парламент. Непосредствено след всички клевети по мой адрес имаше избори за европейски парламент, на които депутата от Хасково Елена Йончева беше водач на листата за Европарламент, а последния в листата на БСП също беше хасковлия. На тези избори, БСП постигна един от най-слабите си резултати, с което избирателите в Хасково показаха на Елена Йончева какво мислят за нейните клевети и компромати. На последвалите местни избори ГЕРБ спечели 7 общини на първи тур – още по-голяма изборна победа. Изборите са времето, когато хората дават оценка на политиците. В този смисъл, аз се чувствам реабилитиран от избирателите.

Иронията е в това, че героинята на Корнелия Нинова се обърна срещу самата нея. Тоест ГЕРБ не пострада от Йончева, пострада БСП. Избирателите на БСП в Хасково дори поискаха оставката на Елена Йончева и оттеглиха доверието си от нея.

- Вероятно сте доволен и от това, че успяхте да осъдите за клевета на първа инстанция евродепутата от БСП Елена Йончева?

- Доволен съм от решението на съда. В 7 отделни случая съда постановява, че осъжда Елена Йончева за цитирам: жестокото му дискредитиране пред обществото, колегите и семейството му, целенасоченото му злепоставяне, накърняване на доброто му име, уронване на честта и достойнството му и т.н.

Вярвам, че всеки изпаднал в моята ситуация трябва да се защити, а клеветника да получи заслуженото си.

- Вие сте от Хасково и познавате проблемите на хората от областта. Каква цел си поставяте? Кой или кои проблеми на хасковлии ще са ваш приоритет като техен народен представител?

- От всички водачи на листи с шанс да влязат в парламент от Хасковска област, аз съм единственият местен човек. В този смисъл, за разлика от моите опоненти, аз наистина познавам достатъчно добре проблемите на общините и хората и през годините съм съдействал за решаване на много от тях. Разбира се, остава ни още много работа. Надявам се да има отново кабинет на ГЕРБ, за да продължим да получаваме подкрепа за инфраструктурни проекти – спортни зали, паркове, градска среда, воден цикъл и т.н.

Има и теми които са общи за цялата страна – програмата за саниране трябва да продължи като освен блоковете се включат и всички останали сгради, включително еднофамилни и двуфамилни къщи. Увеличението на заплатите на учителите, пенсионерските добавки, увеличение на заплатите на медиците са също основни приоритети в програмата на ГЕРБ.

- Част от работещите в Маришкия басейн са хора от Хасковска област. През следващите години обаче въглищните централи ще бъдат закрити. Какво е решението? Вече не закъсняваме ли с проектите за заместващи електроенергийни мощности?

- При един либерализиран енергиен пазар не е необходимо държавата да строи заместващи мощности. Свободният пазар ще го направи. Вече виждаме проекти в частния сектор, които са готови да бъдат финансирани на свободен пазар. Това е гаранция, че потребителят няма да бъде натоварен в сметката, както се случваше винаги досега. В този смисъл държавата трябва да създаде рамката, която да привлече инвеститори в сектора, а не да субсидира или отделя бюджетни средства, за да изгражда централи. Всъщност в новите реалности в енергетиката, инвеститори могат да бъдат всички български граждани и те вече са – само за изминалата година са построени хиляди малки фотоволтаични централи до 30 кв инсталирана мощност. Това са единствените проекти, по които държавата продължава да гарантира задължително изкупуване и преференциална цена. Тази политика трябва да продължи. Инвестицията в подобна централа струва 35-40 000 лева, а приходът на година е около 8000 лева и то за 15-годишен период.

- По време на правителствата на ГЕРБ отношението към проекта АЕЦ „Белене“ е варирало в крайности – от гьол до стратегически и приоритетен. Какво е вашето мнение, трябва ли да се прави или трябва най-накрая да спрем агонията, в която продължават да изтичат пари на българските данъкоплатци?

- Моето мнение за този проект винаги е било едно и също. Държавата не може да си позволи да е инвеститор в АЕЦ „Белене“. Ако се намери частен инвеститор – нека да го строи. Ако не се намери в някакъв разумен срок, трябва да се спре агонията, както вие се изразихте. 

Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови