Ангелкова: Каквото сме обещали, направили сме го

Германската здравна каса ще плаща за почивка на минералните извори у нас, с кметовете вече работим по конкретни проекти, казва кандидатът на ГЕРБ в София-област Николина Ангелкова

Владимир Йончев 01 април 2021 в 16:33 7789 0

Николина Ангелкова

Г-жо Ангелкова, Вие сте областният председател на ГЕРБ за София-област, за пореден път се явявате на избори от този район. Какви проблеми поставят хората по време на предизборните Ви срещи?

Хората от областта имат нужда от добри пътища и модернизиране на водопроводната и канализационна мрежа. Искат детски градини, модернизация на училищата, на градската среда.

Инвестициите в пътна инфраструктура и във водопроводна и канализационна мрежа са наш приоритет и ще продължат да бъдат, ако ни се гласува доверие за следващ 4 годишен мандат. Вече го показахме през изминалите години. Също така хората искат да имат възможност за развитие и осигуряването на това е ключово за работата ни. Неслучайно образованието има основно място в нашата програма. Предвиждаме до 5% от БВП да бъдат вложени в образование, като 1% от тях - в сферата на висшето образование.

При обиколките ми из областта, особено в индустриалните зони на Божурище, Костинброд, Сливница, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, хората споделят, че е трудно да намерят квалифицирана работна ръка, особено когато говорим за инженерни специалности. Затова и модернизирането на професионалното образование е важно, както и дуалното обучение- за да могат предприятията да подготвят специалисти според спецификата на производството си.

Туризмът има огромен потенциал в областта и нашите усилия ще бъдат насочени към неговото възстановяване, особено предвид факта, че е един от най-засегнатите от пандемията сектори.

За мен да бъда областен координатор и кандидат за народен представител е преди всичко отговорност и благодаря на премиера Борисов за доверието. През последните четири години в диалог с общинските структури на партията направихме много за жителите от София област и това е видимо. Екипната работа е ключова за успеха, а ние сме доказали с резултатите от предишни избори, че сме добър екип. За мен е много важно да поемаме ангажимент за неща, които можем да свършим, за да може, когато отново се срещнем с хората, да ги гледаме в очите и да сме доволни от свършената работа.

С какво въпросите се различават в сравнение с предишните избори? Кои от проблемите решихте и кои не успяхте?

Преди 4 години, когато хората ни подкрепиха и гласуваха за нас, част от ангажиментите, които тогава поехме, бяха да се изгради пътя Дупница-Самоков, пътя Етрополе-Правец, пътя Божурище-Костинброд и те вече са факт. Ангажирахме се със изграждане на магистрала „Европа“ и тя вече е факт. Планирахме да се построи скоростния път „Видин-Ботевград“ и той вече се строи, да се изгради водопроводна и канализационна мрежа и в голяма част от населените места на територията на София област – виждате тя вече се изгражда.

Само от 2017 до 2020 г около 80 млн. лв. са средствата, инвестирани по линия на ОП „Региони в растеж“ в София-област.

Средствата, вложени в строителство и ремонт на пътна инфраструктура са над 1,4 млрд. лв. За ВиК обекти, финансирани през МРРБ, са вложени над 18 млн. лв., над 220 млн. лв. са инвестирани по линия на програмата за развитие на селските райони.

Много се направи през изминалите 4 години и много голяма част от ангажиментите, които тогава поехме, вече са изпълнени.

Голяма част от въпросите, които поставят днес хората, продължават да бъдат от същите области, които поставяха и на парламентарните избори 2017. Нормално да бъде така, след като повече от 30 години нищо не е пипано. Независимо, че ГЕРБ управлява вече 10 години, трудно е да се навакса нищоправенето на тези преди нас, особено в областта на пътната и ВиК инфраструктурата. Да не говорим за пропуснатите ползи за София област в областта на туризма, земеделието и привличането на инвестиции за различни производства. Те щяха да са факт, ако тогавашните управляващи бяха мислели стратегически.
Аз обаче съм оптимист и вярвам, че това, което ние предлагаме, ще донесе повече стабилност в управлението, сигурни доходи и перспектива за развитие на хората.

Елин Пелин, Своге, Костинброд хем са на една ръка разстояние от столицата, хем имат статута на провинция. Какво може да се направи, за да не бъдат тези хора „столичани в повече“?

Всяка община от София област има своя потенциал за развитие. При посещенията ми из населените места в София-област хората споделят, че благодарение на това, което е направено през последните години, в техните населени места търсенето за покупка на жилища и парцели се увеличава видимо. Това показва, че общините в София-област стават все по привлекателни за живеене. В Костинброд, Елин Пелин, Сливница, Ботевград, Божурище, Самоков, Средногорието са разположени едни от най-големите предприятия в страната, които осигуряват много работни места. За Драгоман, Костенец, Ихтиман, Долна баня, Своге перспективите са отлични, благодарение на проектите в областта на пътната и жп инфраструктура за осигуряване на свързаност (АМ Европа, скоростната жп линия, която се изгражда в района на Елин Пелин-Костенец) и огромният им потенциал за привличане на инвестиции и развитие на туризъм и земеделие.

Вчера в срещите ми в Ботевградско, имаше софиянци, които споделиха, че са се преместели да живеят в село Скравена заради бързия достъп и условията, които са създадени да работят в София.

Най-големият град във Вашия район е Самоков, а той е тясно свързан с Боровец. Какво може да се направи, за да стане той курорт от европейска величина?

Боровец е зимен курорт от европейска величина, привличащ преди пандемията туристи от почти всички европейски държави. Целта е при възстановяване на пътуванията в световен мащаб да върнем в най-стария ни курорт чуждестанните туристи. Както и да утвърдим Боровец като четирисезонен курорт от европейска величина. Това е съвсем реално от гледна точка на богатата материална база, развит спа и балнеотуризъм в Боровец и околностите.

В програмата на ГЕРБ за развитие на туризма националните ни курорти са приоритет, тъй като те имат ключова роля за имиджа на българския туризъм и трябва да бъдат развивани с възможност за целогодишна дестинация използвайки целия им потенциал. В тази връзка се ангажираме с изготвянето на адаптирана към съвременните реалности подзаконова нормативна рамка, която да регламентира статута на националните ни курорти.

Нещо повече - програмата ни предвижда преодоляване на на териториалната диспропорцията в развитието на планинските курорти, която се наблюдава между националните ски-курорти Банско, Боровец и Пампорово от една страна, и останалите планински райони с потенциал за развитие не само на ски-, но на целогодишен планински туризъм. За да стане това, предвиждаме изграждане на национална мрежа за развитие и популяризиране на всички планински курорти в България, които предоставят възможност за практикуване на целогодишен туризъм. По този начин Боровец, Банско и Пампорово ще станат двигатели за развитие като целогодишни места за почивка например на Говедарци, Добринище и Чепеларе (последното вече е факт).



Около София, само на половин час с кола от центъра, е пълно с минерални извори, които почти не се използват. Във Вашата кампания за първи път най-сетне чух политик да се ангажира с този проблем. Какво може да се направи? Ще стане ли някога Момин проход плажът на софиянци?

Абсолютно сте прав. Някои райони в София област са пълни с минерални извори и това богатство, което ни е дал Господ, е грехота да не се използва за благосъстоянието на хората там и за създаването на възможности за развитие. Знаете, че за мен туризма е кауза и винаги ще помагам и работя да се случват проекти в тази област. Развитието на здравния, спа и уелнес туризма продължават да бъдат основен приоритет в нашата програма. Те имат огромен шанс за развитие още повече след пандемията, когато грижата за здравето ще бъде основният мотив на хората да изберат място за почивка. Не само Момин проход, но и Белчин баня, Пчелин, Долна баня имат прекрасни възможности за развитие на спа туризма. През септември 2019 г. като министър на туризма, извоювахме след много работа и благодарение на общите усилия с БУБСПА и Германо-българската индустриална камара подписването на споразумение с немските здравни каси. То дава възможност здравноосигурени германски граждани да посещават българските спа и уелнес обекти, както държавни и общински, така и частни. Първите групи, дошли у нас с финансиране от немските здравни каси бяха факт в началото на миналата година. Днес с инициативните кметове на общини в София-област работим по проекти в тази насока.

Популяризирането в Европа и в света на по-малките населени места с уникални дадености на лечебна минерална вода е сред първите ни приоритети. Това също започна. Община Костенец стана победител в конкурса ЕДЕН дестинации по проекта на Европейската комисия „Здравен и балнео туризъм“. Това е сериозно европейско признание за потенциала на общината като балнеодестинация.

В другата посока, пак на 30-40 мин път от столицата е Софийската Света гора. Какъв е шансът този район да забогатее от културен и религиозен туризъм?

Още през 2015 г. съвместно с бранша Министерството на туризма разработи осем културно – исторически маршрута за цялата страна. Един от тях е Софийска Света гора - заради богатството и многообразието на манастирите и църквите в София-област. През 2020 г. работна група в Министерството на туризма разработи и проект за дестинации за религиозно-поклонически туризъм, с които да насърчим посещенията на светите места и обекти. В работната група бяха и представители на Църквата. Тези дестинации имат голям потенциал за развитие.

Звучи сложно, но ми се струва задължително да зачекнем тази тема. Европейските пари в следващите години ще са по т.нар. Зелена сделка. Вие сте бивш министър на туризма, а вероятно и бъдещ, ако ГЕРБ спечели изборите. Имате ли подготвени проекти, които да се случат, ако спечелите?

Да, имаме проекти и ясна програма. За да излезем по-силни от последствията, причинени от COVID-пандемията, на основата на европейската солидарност, трябва да работим за повишаване устойчивостта на туристическа индустрия и за засилване на нейната екологична и цифрова трансформация.

В програмата на ГЕРБ за туризма се предлага конкретно: подобряване на инфраструктурата и енергийно обновление на местата за настаняване; развитие на екологичната мобилност и устойчивост, чрез намаляване на въглеродния отпечатък върху средата; премахване употребата на пластмаси; мерки за смекчаване на сезонните климатични проявления и други.

Туризмът е приоритетен сектор за ГЕРБ при следващ управленски мандат 2021-2025 г. Крайната цел е утвърждаване на България като предпочатана дестинация на 4 сезона, предлагаща качествен продукт. За да постигнем това обаче, първо трябва да рестартираме и възстановим отрасъла след пандемията. Затова е заложено продължаване на мерките за подпомагане в туризма, за да се запазят предприятията в сектора и работните места. Предлагаме също общи стандарти на ниво ЕС за пътуване, хигиенни и санитарни норми в туристическата еко система, както и здравни протоколи.

В последните години се наблюдава тенденция все повече софиянци да си купуват къщи в София-област и да пътуват до работата си или да работят дистанционно. Можете ли да им улесните живота, за да не съжаляват за избора си?

Улеснили сме ги именно със сериозните инвестиции в пътна инфраструктура, които бяха направени. Някои наши опоненти през годините дори говореха, че вложенията са прекалено големи и „асфалтът не се яде“. Не се яде, но прави живота на хората по-удобен и привлича инвеститори, които разкриват работни места.

Фактът, че все повече хора купуват имоти в областта и това особено се засили през последните години, говори, че са създадени много добри условия да живееш в къща край София и да работиш в столицата. Много големи търговски вериги разполагат базите и магазините си в София-област, така че и от тази гледна точка едва ли хората, купили имоти в София-област ще съжаляват. 

Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови