Стивън Еймос: "Мръсник" и "содомит" на английски идва от "българин"

Калоян Константинов 21 октомври 2016 в 19:41 28477 8

Стивън Еймос.

"Думата "bugger" ("мръсник", "содомит" на английски) идва от думата "българин", не се майтапя, проверете го", заяви световноизвестният британски комедиант Стивън Еймос по време на първото си гостуване в България снощи в препълнения "Comedy Club Sofia".

И наистина, след проверка се оказа, че коренът на обидната дума наистина е името на нашия народ. Но защо така?

Думата "bugger" навлиза в английския език около 13 век, като е взаимствана от френската "bougre", която на свой ред е производна на латинската "Bulgarus". По този начин в Западна Европа са наречени последователите на християнската богомилска секта, която води своето начало от времето на цар Петър I.

С течение на вековете богомилите проникват в голяма част на Европа, включително в някои кралски дворове. Особено популярни стават в Южна Франция, Северна Италия, кралство Арагон и южните германски земи. Основни техни средища са Страсбург, Кьолн, Милано, Лион, Лиеж, Тулуза и др., но може да се каже, че учението достига целия континент по един или друг начин.

Богомилството възниква като реакция срещу феодализма, корупцията и покварата в традиционните църкви, неравноправието в обществото. Поради тази причина то намира и много последователи в католическите страни, където разликите между проповядваното от църковния клир и неговото държание е особено голяма.

Заради голямата популярност, която богомилството и сродните му движения в Европа набират, то е строго преследвано от католическата и православна църква с всякакви методи - от проповеди до кланета, изгаряния на клада и войни, докато най-сетне около 15-век не е изкоренено в по-голямата си част.

Смята се, че "българин" ("bugger", "bougre", "Bulgarus") придобива негативна конотация някъде по времето на Албигойския кръстоносен поход, свикан от папа Инокентий III за изкореняване на катарската ерес в Южна Франция. Тогава църквата приписва на богомилите, катарите и останалите сходни християнски еретически движения содомистки и редица други противопоказни практики, с което цели да дискредитира вярването и дейността им.

Разпространението на богомилството от 10-и до 15-и век в Европа.

Спорно е обаче доколко подобни обвинения са истина. В различни исторически документи пише, че богомилите са живели в много добри отношения с католиците, защото са били миролюбиви, благочестиви и смирени. Споменава се дори че обикновените католици не били съгласни със зверствата на църквата спрямо богомилите именно заради добрите си отношения с тях.

Това е и една от причините църковният клир да започне оклеветителна кампания срещу тях, обвинявайки ги най-вече в содомия и нетрадиционни сексуални похвати (в днешно време содомията е широко разпространена, въпреки че може да не знаете, че сте содомити. Тя представлява орален и анален секс, както и секс с животно, но в наличната информация се споменава, че богомилите не са обвинявани в зоофилия, а само в другите две прегрешения).

От тогава до сега значението на думата "bugger" се е променило доста. Официално в английския продължава да се води като "содомит", но в жаргонния език се ползва в различни случаи, но най-общо можем да я преведем като "мръсник".

Според контекста и събеседника може да се ползва като обида, като свидетелство за привързаност (към приятел или храна например), изразяване на изненада, натирване, дори като умалително за малки деца - "little bugger", без негативна конотация. Вариациите са наистина много и няма да ги изброявам всичките, сигурен съм, че можете и сами да потърсите в интернет.

Това не е първи случай, в който някоя империя или църква лепва лош етикет на даден народ. Сигурно има много такива, за които не знам, но в момента се сещам за вандалите. В съвременния език думата "вандал" означава човек, който унищожава културни материални ценности (нещо като българското Министерство на културата). Скорошни изследвания обаче сочат, че вандалите, които идват от Скандинавието и минават през Панония и Иберия, докато не основават собствена държава със столица Картаген в Северна Африка през 5 век сл.Хр. - всъщност са били културни и цивилизовани хора (по тогавашни стандарти). Просто са били враг на Рим, който в крайна сметка ги унищожава и им завещава тази лоша слава.

А както знаем, историята се пише от победителите. Така религиозните секти (като богомилството), които биват заличени, са определени за ерес, а тези, които отвоюват своята независимост (като Протестантството) - в различен религиозни клон.

Даже се среща мнението, че богомилството предшества Реформацията в католическата църква, която се бори за почти същите цели като богомилите и вдига своята християнска революция малко след изкореняването на богомилството и сходните му движения в Европа. И ний сме дали нещо на света, 'дето се вика, може би.

Две неща са сигурни обаче: едното е, че е необходимо да преразгледаме важността и приноса на българския народ спрямо европейската цивилизация, култура и религия (които смятам, че са значително по-големи от това, което се признава на Запад и на Изток от нас, но без да изпадаме в мегаломанския делириум на някои сънародници). И второто - смехът и забавлението са най-добрият начин да се учим, както доказа снощи в София великият Стивън Еймос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11996

8

Johnny Long USA

22.10 2016 в 12:06

Българетата са най-мизерната част от Европа. Черни, мръсни и прости същества!

11568

7

PetarD

22.10 2016 в 09:49

Много сме тънкообидни.

77927

6

El Commandante

22.10 2016 в 01:25

Много си забавна, саждо.
Когато моите прадеди са градили култура, създавали са писменост и са приемали християнството, твоите все още са били по клоните в Западна Африка.

13531

4

Traqn Savov

21.10 2016 в 21:28

и тея ще бъдат новите ни приятели!!!!!

13924

3

ScrewIslam

21.10 2016 в 21:20

Вярно е. Не лъже тоя. "Вулгарен" идва също от богомилите/бугрите.
Също така е вярно, че Еймъс "a moss" означава "(туфа) мъх". А мъховете, както е известно, растат на влажни, мухаливи места. Хубаво е някой да напомни на тоя комик, че е мухалив тъпанар.