Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Адв. Екимджиев: Изправени сме пред диктатура. Какво значение има дали тя е лява или дясна?

ДБ се довериха на Бойко Борисов, какво се притесняват от Мая Манолова - тя няма как да ги постави в такова унизително положение, в каквото ГЕРБ ги постави

Владимир Йончев 31 октомври 2019 в 16:25 17297 7

Адв. Екимджиев, Вие сте един от най-знаковите правозащитници и видна фигура на гражданското общество. Защо подкрепихте Мая Манолова за изборите?

Действително за мен свободата и демокрацията са кауза и вдъхновение, затова винаги досега съм подкрепял синята идея и съм гласувал за демократичната десница. Сегашната ситуация обаче е тревожна. Партия ГЕРБ, която се самоопределя като дясна партия, застрашава демокрацията, Републиката, застрашава всички нас с диктатура и с авторитаризъм, особено притеснително е назначението на новия главен прокурор Иван Гешев, с който приключва подчиняването на съдебната система от Борисов и Пеевски, а съдебната система е единствената, която може да ни брани от техния произвол. Затова смятам, че сега е моментът, когато всички ние свободни и действително демократически мислещи хора в България да се обединим за едно прагматично и умно решение, и да потърсим промяната, която може да започне от София. Единственото лице на промяната, ако щете единственият инструмент на нас, гражданите, за да направим тази промяна, е Мая Манолова. Не е необходимо да харесваме Мая Манолова, за да направим този разумен избор, аз също не я харесвах за партиен функционер, но не мога да си кривя душата, че като омбудсман тя направи чудеса и вярвам, че може да продължи да ги прави и като кмет. 

Много хора биха казали, че това са второстепенни детайли, а големият сблъсък е синьо и червено, ляво и дясно. Вие приемате ли такова разделение?

Категорично не, защото тези цветове, тези понятия в България са толкова флуидни, толкова аморфни. В края на краищата, когато нашите права и ние сме застрашени от диктатура, какво, по дяволите, е значението дали тази диктатура е лява или дясна. Не е ли сблъсъкът ценностен и цивилизационен, дали ще изберем една демокрация и европейска държава, въпреки че ГЕРБ се наричат европейска партия, знаем как действат и какви са и каква е действителната им същност или като наистина свободни, разумни, далновидни граждани ще проявим една коалиционна култура, за да избегнем затвърждаването на този авторитаризъм за пореден път.

Достатъчно е да си припомним, че в сходна ситуация само преди месеци демократично настроените граждани в Унгария, в Русия успяха да постигнат забележителни пробиви в диктаторските системи на Орбан и на Путин чрез така нареченото умно гласуване, всички те се обединиха независимо от съществените различия помежду им, говоря за опозиционни партии и движения, и успяха да вземат Будапеща и още няколко ключови града в Унгария. Изключително високи резултати опозицията - чрез този начин на гласуване - постигна в Путинова Русия. С подобен начин на гласуване беше преборен кандидатът на Ердоган в Истанбул. Защо ние да робуваме на клишета и на измислени партийни идиогеми и противопоставяния, след като наистина въпросът е ценностен и цивилизационен. Искаме ли диктатура или ще продължим да отстояваме тези завоевания, които с кръв, пот и сълзи постигнахме последните 30 години? 

Мая Манолова имаше много остро изказване срещу назначението на Гешев и обяви, че подкрепя протестите. Отношението към назначението на Гешев ли е най-важна разделителна линия сега?

Аз съжалявам, че Мая Манолова толкова късно направи и показа своята позиция, защото имаше нелепи твърдения, че тя е алтернативен кандидат на Пеевски и какви ли не други опорки. Това е една от разграничителните линии, защото се знае как беше назначен Сотир Цацаров, знае се как той подобно на някакъв монарх вече си осигурява едно династично наследство в лицето на Гешев. По-информираните и наблюдателни хора знаят прокуратурата подчинена на Цацаров чии интерес действаше. Как действаше тогава, когато имаше конфликт между Пеевски и Борисов, и как действаше тогава, когато те си другаруват и разпределят безконфликтно нашия ресурс. Така че очевидно отношението към прокуратурата показва какво е отношението на Мая Манолова към тандема Пеевски-Борисов. Да сме чули някаква критика от страна на Йорданка Фандъкова относно назначението на новия главен прокурор или на някой друг кандидат от ГЕРБ или на БСП? 

Много интересно каква позиция биха заели Демократична България, които излезе, че държат ключа към балотажа. Вие като юрист и правозащитник, който отдавна следи тези процеси, оставали ли сте с впечатлението, че съдебната реформа и чистото правосъдие е основна кауза на Демократична България, заради която биха заложили всичко, или това е било ход за нещо друго, така че да постигнат други политически цели?

Една партийна реформа не може да се ограничава само до съдебна реформа, въпреки че знаем формулата на Моника Маковей - "Оправете съдебната система и тя ще оправи всичко останало". Да, съдебната реформа има ключово значение, но тя може да бъде само един акцент в една партийна програма и в края на краищата всяка партия би трябвало да се стреми към властта, защото именно чрез участието си във властта тя може да реализира своите приоритети и да реализира обещанията, които е отправила, и обещанията, както и приоритетите, които е заявила пред своите привърженици. 

От тази гледна точка, според мен, за съжаление, позицията на моите съидейници от Демократична България - визирам Радан Кънев и позицията на Борислав Игнатов, които отказаха подкрепа на Мая Манолова - е принципна, но е недалновидна. За съжаление, показваме една политическа незрялост и липса на коалиционна култура, без която не бихме могли да постигнем този пробив, за който говоря, един решаващ за демокрацията и за Републиката момент, какъвто е сегашният. Това, с което бих искал да завърша е, че не ми се иска да пропускаме този невероятен шанс, който имаме промяната да тръгне от София, не ми се иска четири години от нашия живот и от бъдещето на нашите деца да бъдат подарени ей така с лека ръка на Пеевски и на Борисов само защото може би се страхуваме от последиците, които имаше предишният коалиционен компромис на хората от Демократична България именно с Борисов.

Предишната коалиция беше "историческия компромис" с ГЕРБ. 

След като се довериха на Бойко Борисов, знаейки неговите методи. Имайки предвид неговия властови ресурс да извива ръце и да изнудва. Интересно от какво се притесняват сега, след като Мая Манолова очевидно нито има такива характерови особености, нито има властови ресурс, с който да ги поставя в унизителното положение, с което ГЕРБ ги постави. Излиза, че те са по-склонни да се коалират с човек с криминално минало и с подобно прийоми, отколкото с един човек, с когото имат само идейни различия, при това преодолими - дотолкова, доколкото Мая е граждански кандидат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

10

опетков

06.11 2019 в 08:23

Екимджиев, спри с глупостите си.

23293

9

Стефан

04.11 2019 в 23:20

Докторе, нямаше избор.
Стоиш до кревата, оня е терминален, понеже травматология, примерно. А ти избирай между антибиотици и сулфамиди.
Така и между крушите и ябълките, хората избират да си хванат на улицата малко разплакано коте, и с него да се затворят вкъщи.
И тая работа - като синузитите. Можеш да ги атакуваш само в острата фаза, а във вялата - не се повлияват от нищо.
И тоя цирей набира. Дай Боже - ще се пръсне по наше време.

17439

7

мнение от IP

31.10 2019 в 19:53

Г-н Йончев, не сте задали въпросът, който обезсмисля цялата тази теза. Защо нямаше общ кандидат на демократичната общност? Обидно е да ни обясняват как трябвало сега да се обединим за Мая Манолова. И хората няма да гласуват не защото се делят на сини и червени, а защото не вярват на стари партийни кадри и след 50 катарзиса. Иначе тезата прилича на живяното 30години.

13874

5

emanuilis

31.10 2019 в 18:11

На вниманието на „знаковия правозащитник".

Подкрепата Ви за #МаяМа на Изборите не кореспондира с цялата теза в това интервю. Защо не подкрепихте някой друг кандидат?! Имахте богат избор. Апропо, на балотажа просто може и да пуснете недействителна бюлетина, пак е израз на мнение.

18551

4

Нострадамус

31.10 2019 в 17:36

Манолова не ми е първи избор, но тя е по-малкото зло в случая и единствена възможност в момента да прекъсни далаверите и кражбите в бездънната яма - София на групировката ГЕРБ

11610

3

Prologue

31.10 2019 в 17:25

Жалко, че хората не носят отговорност за глупостите, които говорят. Кой докара диктатурата на Борисов? Точно тия, които седят зад Манолова! Алтернатива на сегашното управление НЯМА, защото НЯМА кой да застане и да се противопостави на тази система, в която са не само ГЕРБ, а и всчики други партии. Животът на младите минава в тия безплодни въртележки и продължава да има хора, които да насърчават хората да се въртят, като пумпали. OFFNews, съжалявам, че губя времето си с такива неадекватни анализи.....
 
X

Подкастът на OFFNews