Гръцкият съд даде парична гаранция вместо затвор на БГ пилота (обновена)

07 февруари 2013 в 11:36 1824 0

Янко Стоименов. Снимка: bTV
Янко Стоименов. Снимка: bTV

Апелативният съд в Атина потвърди осъдителните присъди, наложени на обвиняемите по делото за катастрофата на самолета на бившата кипърска авиокомпания Helios на 14 август 2005 г. Сред осъдените е и българският пилот Янко Стоименов. По искане на защитата на съдът замени ефективната присъда от 10 години затвор на парична гаранция в размер на 73 000 евро.

Това предаде сайтът за новини от Гърция GR Reporter, който съобщи още, че заседанието е прекъснато за обсъждане на предложените от защитата намаляващи вината обстоятелства. В сградата на съда пък е било получено поредно обаждане за поставена бомба.

"На практика Апелативният съд промени обвинението към четиримата от углавно престъпление в наказуемо провинение и това ще има огромно влияние и върху процеса в Кипър, където служителите на Хелиос са съдени за углавно престъпление. Второто положително развитие от днес е, че тримата няма да загубят свободата си, че затворът бе заменен с парично обезщетение", коментара адвокат Стелиос Вудурис, защитник на тримата обвиняеми, цитиран от GR Reporter.

На първа инстанция Янко Стоименов и колегите му получиха 123 години затвор, от които 10 са ефективна присъда.

Възможно е българският пилот да загуби разрешителното си за инструктор на пилоти, тъй като е признат за виновен.

В катастрофата с кипърския Боинг 737-300 загинаха 121 души.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков