България осъдена в Страсбург заради парцел в курорта "Дюни"

29 май 2013 в 11:14 3357 3

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Наследници на земя близо до Созопол осъдиха България в Страсбург заради дългогодишната битка за възстановяване на правата им над терен, на който се намира курортът „Дюни“, съобщи „Сега“.

Земята им – 19 700 квадратни метра, е била отнета от държавата през 80-те години на миналия век. Върху земята е бил построен курортът „Дюни“. След падането на комунистическата власт започва подготовка за приватизацията му. През 1991 г. курортът става частна държавна собственост, а в рамките на следващите шест години държавата вече притежава всичките му дялове.

Наследниците на земята подават искане за реституция и през 1992 г. поземлената комисия в Созопол уважава искането им.

След падането на правителството на Жан Виденов държавата прехвърля 25% от дяловете си на частни лица. Създадена е компанията „Дюни“ АД. До 2000 г. тя става притежател на 75% от акциите. Останалите 25% остават държавна собственост, като са предназначени за компенсация на бивши собственици.

Година по-късно фирмата купува още 14% от държавната собственост на курорта, въпреки течащите дела за реституция.

Делото на четиримата наследници на земята край Созопол продължава, но държавата се оправдава в Страсбург с това, че дори и да иска, няма какво да даде в замяна, тъй като няма достатъчно активи за компенсация.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург реши, че правото на собственост на наследниците е нарушено, като определи 765 740 евро обезщетение и 12 000 евро компенсация за нанесени морални щети. Държавата ще трябва да плати и 3324 евро за разноски по делото.  

Не е изключено наследниците да постигнат споразумение с България, като по този начин сумата, която ще получат, може да е много по-малка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!