Познат сценарий: KPMG под натиск заради колапсa на строителния гигант Carillion

OFFNews 18 януари 2018 в 17:21 8142 0

Консултантската компания KPMG е подложена на силен натиск във Великобритания заради ролята си в колапса на британския строителен гигант Carillion. KPMG е дала положителна оценка на финансовите отчети на Carillion само преди 10 месеца, пише британският в. "Телеграф".

Съветът по финансови отчети FRC даде знак, че подготвя проверка заради пропуски в одита. 

Надзорният орган обяви, че не е започнал официално разследване, но заради разразилата се политическа буря около фалита посочи, че има правомощия "да разследва обстоятелствата около одита на Carillion и действията на счетоводителите".

30 000 подизпълнители в риск

Компанията гигант отговаряше за много инфраструктурни проекти, в т.ч. болници и пътища. Забавяне по няколко договора доведе до отписване на съществена част от финансите ѝ и финансов колапс. Според предварителните оценки Carillion дължи около 1 милиард паунда на подизпълнители, заради което около 30 000 фирми по веригата могат да се окажат със сериозни финансови затруднения.

В началото на 2018-а FRC отвори досие по случая Carillion за съдържанието и актуалността на дадената на инвеститорите миналия юли, която включвала и катастрофална прогноза за приходите. Според финансови анализатори от лондонското Сити, цитирани от "Телеграф", стоковият пазар може да е бил подведен от политиката на компанията по обявяване на приходите.

На 10 юли 2017 г. компанията предизвиква шок на пазара, отписвайки 845 милиона - повечето заради големи договори за публично-частни партньорства за строеж на болници и пътища. Седмица по-късно Carillion печели огромен договор за 6,6 млрд. паунда за строеж на високоскоростен жп път. Решението предизвика множество критики. Междувременно компанията бе принудена да отпише още 200 милиона паунса и да се раздели с дългогодишния си ръководител. На 15 януари, след неуспешни опити да си осигури подкрепа от правителството и кредиторите, тя влезе в процедура по ликвидация.

Ролята на KPMG

Предстои надзорният орган във Великобритания да разследва ролята на KPMG, която всяка година от 1999-а досега одитира финансовото състояние на Carillion, а за услугите си е получила общо 29,4 милиона паунда.

В последния си годишен доклад Carillion описва работата на KPMG като "висококачествена и много ефективна", а заключенията ѝ като "разумни". KPMG е одобрила оценката за жизнеспособността на компанията, определяйки я като достатъчно силна, за да оцелее финансово следващите три години. Само три месеца по-късно строителният гигант призна надценени приходи, кешови наличности и активи, а финансовият колапс дойде 320 дни след заключението на KPMG.

От KPMG коментираха, че одитът им е извършен "по подходящ и отговорен начин", а техни счетоводители са взели участие в разкриванетпо на финансовите проблеми на Carillion миналата година. "Признаваме, че е важно регулаторните органи, които действат в интерес на обществото, да разгледат важни случаи и разбира се, ще сътрудничим напълно на всички запитвания, които FRC или други регулаторни органи отправят", добави говорител на KPMG.

Случаят повтаря одита на КТБ

Сходен сценарий се разигра и у нас около фалита на КТБ. Последните одити на банката преди банкрута бяха направени именно от KPMG и заключенията бяха, че тя е в добро финансово състояние. През 2015 г. одиторската компания „КПМГ България“ бе глобена със 100 000 лева заради пропуските в одитите на КТБ, а прокуратурата поиска отнемане на лиценза ѝ.

По време на дебатите в парламента за това дали КТБ да бъде спасена или не председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи сред виновните за случилото се с банката и „КПМГ“, която е заверявала отчетите на банката, без да посочи някакви нередности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови